Nick Hækkerup afviser kritik for placering af overvågningskameraer

Rigsrevisionens kritik af politiets placering af overvågningskameraer bliver nu i store træk afvist af justitsminister Nick Hækkerup (S). Han mener ikke, at konklusionerne er retvisende og har derfor heller ikke rettet ind. 

Det er i store træk misvisende, når Rigsrevisionen kritiserer politiet for, at hundredevis af nye overvågningskameraer langt fra er placeret optimalt til bekæmpelse af utryghedsskabende kriminalitet.

Det samme gælder kritikken om, at intensiveret politipatruljering ofte ikke finder sted i de områder, hvor der er størst kriminalitet.

Sådan lyder svaret fra Justitsminister Nick Hækkerup (S) i en ny beretning fra Rigsrevisionen.

”Justitsministeren oplyser, at det er ministerens vurdering, at politiet håndterer opgaven med både at opsætte overvågningskameraer og at tilrettelægge og gennemføre patruljering på tilfredsstillende vis. Ministeren har ikke oplyst om nye initiativer, som ministeren vil iværksætte på baggrund af beretningen,” skriver Rigsrevisionen.

Trods kritikken har Nick Hækkerup derfor heller ikke set nogen grund til at rette ind som følge af den efterfølgende kritik fra Statsrevisorerne tilbage i oktober.

Hækkerup: Ikke kun fokus på kriminalitet

Statsrevisorerne vurderer, at politiet ikke har efterlevet centrale målsætninger i den forrige flerårsaftale for politiet indgået mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Aftalen havde fokus på at skærpe politiets "tryghedsskabende indsatser". Det harmonerer ifølge Rigsrevisionen dog ikke med, at en mere optimal placering af overvågningskameraer kunne have dækket mere end dobbelt så mange politianmeldelser. 

Men Nick Hækkerup har forklaret, at han ikke mener kritikken er retvisende, da graden af gadekriminalitet ikke alene er et tilstrækkeligt parameter for nødvendigheden af ekstra overvågning og patruljering. 

Han henviser til blandt andet til, at det var en ”væsentlig” del af aftalen, at kameraerne skulle sættes op, hvor de forventes at skabe størst mulig tryghed.

”Og netop derfor blev kameraerne opsat på steder som led i den særlige tryghedsskabende indsats. Ministeren vurderer, at dette ikke er afspejlet i beretningen, og at konklusionerne derfor ikke bliver retvisende,” lyder forklaringen.

Fastholder kritik

Alligevel fastholder Rigsrevisionen kritikken, da det fremgår af aftaleteksten, at kameraerne skulle placeres, hvor der var "behov for en særlig tryghedsskabende indsats, og hvor der jævnligt opstår episoder med vold og uro”.

Det fremhæves, at politiet heller ikke har dokumenteret, at de udvalgte kameralokationer reelt havde et højere niveau af utryghed end alternative lokationer med mere gadekriminalitet.

”Politiets udvælgelse af kameralokationer bygger således ikke på for eksempel tryghedsmålinger,” konstateres det.

Desuden lægges der vægt på, at Rigspolitiet selv har benytter anmeldt gadekriminalitet som én blandt flere faktorer i forbindelse med udvælgelsen af placeringerne til kameraerne. 

Til Rigsrevisionen oplyser Nick Hækkerup, at han er enig i med Statsrevisorerne i, at også graden og typen af gadekriminalitet skal have betydning for placeringen af yderligere overvågningskameraer.

"Rigspolitiet har således også oplyst justitsministeren om, at politiet vil inddrage denne viden i forbindelse med eventuelle fremtidige beslutninger om opsætning af overvågningskameraer i efterforskningsøjemed. Det finder Rigsrevisionen positivt."

Forrige artikel Kofod: Forsvarsforbeholdet er ingen forhindring for at være i hjertet af EU Kofod: Forsvarsforbeholdet er ingen forhindring for at være i hjertet af EU Næste artikel Dagens overblik: Magtesløse Morten Messerschmidt og en bid af regeringens medieudspil Dagens overblik: Magtesløse Morten Messerschmidt og en bid af regeringens medieudspil