Jordemødre og sundhedsøkonom advarer: Blå bloks løfte om frit valg til fødende kan forværre "grundstammen i vores sundhedsvæsen"

Vinder blå blok valget, vil kommende forældre få frihed til at vælge mellem at føde i det offentlige og private. Men det vil forværre forholdene på de offentlige fødegange, lyder kritikken fra Enhedslisten, SF, jordemødre og sundhedsøkonom.

Hvis fødende frit kan vælge en privat fødeklinik, kan det udhule de offentlige fødegange for ressourcer og personale.

Sådan lyder kritikken af blå bloks nye valgløfter om at fremme danskerne frie valg fra SF, Enhedslisten, jordemødre og sundhedsøkonom Jes Søgaard.

Formand for Jordemoderforeningen Lis Munk mener, at det vil forværre forholdende i det offentlige, hvis der kommer flere private fødsler, uden man samtidig laver en mertilførsel til området.

”I værste tilfælde kan det gøre forholdene på de offentlige fødegange værre, hvis man ikke samtidig tilfører fødeafdelingerne flere midler, så der er ressourcer til at varetage det antal fødsler, der samlet set er,” siger Lis Munk.

Øget privatisering vil tage ressourcer fra sygehusene, der samtidig skal varetage mere akutte og komplicerede opgaver, vurderer Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom og professor ved Syddansk Universitet. 

”Hvis vi fortsætter med at lade de offentlige sygehuse bløde, som vi har gjort, så vil det udhule det, som jeg mener er grundstammen i vores sundhedsvæsen, nemlig det gode offentlige sygehus,” siger Jes Søgaard.

Frit valg for fødende

Det var en samlet opposition, der tirsdag formiddag stimlede sammen på Christiansborg for at præsentere fem forslag til at fremme danskernes frie valg.

“Vi har et ønske om, at I borgere i langt højere grad skal have mulighed for at vælge selv. Om det er behandling i sundhedsvæsenet, uddannelse eller hvordan, man skal bo og leve som ældre, er vi enige om, at du bedst ved, hvordan du vil leve,” lød det fra Jakob Ellemann-Jensen (V), der som den første greb ordet ved pressemødet. 

Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne ønsker at tilbagerulle indkomstfordelingen på gymnasier, etablere friplejehjem i alle kommuner, give ældre mulighed for selv at vælge madordning, hjemmehjælper og bosted, gøre fertilitetsbehandling en del af behandlingsgarantien og endelig give gravide frit valg mellem private og offentlige tilbud.

“Forældre kan have forskellige ønsker til, hvordan fødslen skal forløbe. Derfor mener vi, at man skal have mulighed for at vælge et privat fødselstilbud, hvis man er mest tryg ved det,” sagde Inger Støjberg (DD) som den nyeste partileder i flokken.

Personale trækkes ud

Enhedslisten og SF ser ikke oppositionens forslag som et, der løser problemerne på fødegangene.

”Privatisering er ikke løsningen på de store udfordringer, vi har på velfærdsområdet. Det helt store problem er mangel på arbejdskraft. Vi mangler jordemødre til fødeafdelingerne, og vi får ikke flere af at privatisere,” siger SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

Hun frygter, at flere private fødeklinikker vil udhule den offentlige normering, hvor kompetent personale er essentielt for at varetage de komplicerede fødsler. Derfor så hun hellere, at man gjorde noget ved jordemødrenes løn- og arbejdsvilkår i det offentlige.

At arbejdskraften til de private klinikker alt andet lige vil gå fra det offentlige, mener Jordemoderforeningen også.

”Vi mangler allerede jordemødre i det offentlige, fordi de forlader de regionale ansættelser på grund af løn- og arbejdsforhold. Der vil nok være en lille gruppe af dem, som vil have lyst til at arbejde på en privat fødeklinik, og hvis de ikke vil, så må man jo forsøge at rekruttere fra det offentlige," siger Lis Munk.

På pressemødet afviste de blå partier, at initiativet vil forværre rekrutteringskrisen og kvalitetsniveauet i det offentlige.

Hvis man er et privat firma, der vil udbyde det her, så skal man have noget fagligt personale et sted fra, det ved vi alle er svært. Kan I afvise, at det her vil sænke kvalitetsniveauet i det offentlige udbud? 

“Den udfordring, vi ser, er mangel på arbejdskraft. Det er endnu en grund til at stemme borgerligt, (…) Socialdemokratiet har ikke gjort noget som helst for at løse rekrutteringskrisen,” lød det fra Alex Vanopslagh (LA).

Færre ressourcer i det offentlige

I blå bloks forslag er det kun ved ukomplicerede fødsler, den fødende kan vælge mellem et offentligt og privat tilbud.

“Det gør, at vi får et A- og et B-hold, hvor de, der har privilegeret adgang til de private tilbud, er med til at trække ressourcer derover,” siger Peder Hvelplund, der er Enhedslistens sundhedsordfører.

På nuværende tidspunkt ligger Danmarks eneste private fødeklinik i Roskilde under Region Sjælland. Personalet er udelukkende jordemødre, og hvis barnet eller den fødende får brug for lægehjælp, skal hun overføres til sygehuset.

Derfor er der en naturlig begrænsning på, hvor mange der kan føde i det private, fordi der stadig skal være et beredskab i det offentlige til akutte behov eller komplikationer for den fødende eller barnet, mener formand for Jordemoderforeningen Lis Munk.

“Fødeklinikkerne kan være et tilbud til en del af de fødende, men vi skal virkelig passe på, at vi ikke gør det på bekostning af de offentlige fødeafdelinger, for pengene skal jo skaffes et sted fra,” siger Lis Munk. 

Men Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Vive, ser ikke det store problem ved at give valgfrihed for de kommende forældre. Han peger på, at så længe ressourcerne følger med opgaverne, så udhuler man ikke den offentlige normering.

“Der bliver hverken flere eller færre fødsler af, at det private byder ind. Hvis man kan flytte nogle ressourcer ud i det private, som man sparer i det offentlige, er det forholdsvist udramatisk,” siger Jakob Kjellberg.

Jes Søgaard er ikke imod fritvalgsordninger, men han mener, det går galt, hvis man underminerer sygehusets akutte og komplicerede opgaver.

”Hovedformålet med sygehusvæsnet er jo, at vi kan komme akut til behandling, hvis vi har behov for det. Hvis der begynder at gå personale fra det offentlige til det private, så ser vi, at selv akutte patienter får ventetid på dage eller uger, fordi der ikke er personale.”

V: Gravide skal kunne vælge mellem forskellige tilbud

Altinget ville gerne have forholdt kritikken for Venstre, men det var ikke muligt at få et interview med familieordfører Marlene Ambo Rasmussen. Hun skriver i stedet i et skriftligt svar:

"Jeg vil gerne slå fast, at langt størstedelen af kapaciteten er i det offentlige, og det vil den fortsat være, selvom der bliver oprettet fritstående jordemoderledede klinikker flere steder i landet. Men i Venstre mener vi, at de fødende og de gravide skal have bedre muligheder for at vælge mellem forskellige tilbud, når de skal føde."

Hun peger på, at der er "en reel efterspørgsel" efter private fødeklinikker blandt gravide, fordi der ifølge Region Sjælland er rift om pladserne i Roskilde.

"I forhold til finansieringen har Venstre foreslået at investere 125 millioner kroner årligt i bedre forhold for de fødende både på Venstres finanslov for 2022 og i Venstres 2030-plan, der er blevet præsenteret i dag."

Forrige artikel Industrien efterlyser en europæisk løsning på energikrisen i stedet for kapløb om støttepakker Industrien efterlyser en europæisk løsning på energikrisen i stedet for kapløb om støttepakker Næste artikel Erhvervsliv og kommuner efterlyser mindst 80.000 ekstra sæt hænder: Venstre vil finde 15.000 og kalder det ”ambitiøst” Erhvervsliv og kommuner efterlyser mindst 80.000 ekstra sæt hænder: Venstre vil finde 15.000 og kalder det ”ambitiøst”