Johanne Schmidt til Thulesen Dahl: Vi holder øje med dig

ÅRSMØDE: Enhedslistens frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen lægger pres på DF-formand Kristian Thulesen Dahl forud for finanslovforhandlingerne. - Du har skabt store forventninger, og vi holder øje med dig, sagde hun på partiets årsmøde.

”Alle fortjener en chance til.”

De ord faldt fra politisk ordfører fra Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen, da hun for kort tid siden holdt tale på partiets årsmøde i Gladsaxe. Og det var ikke henvendt til den nu tidligere røde regering, som den yderste venstrefløj mere eller mindre modvilligt støttede i fire år.

Nej, det er DF-formand Kristian Thulesen Dahl, som ifølge liste Ø’s frontfigur fortjener et skud mere i bøssen. En chance mere til at levere på sine valgløfter:

”Det er, som om I glemte jeres løfter, da I for få måneder siden gik med til skære i den nære velfærd i kommunerne. Og da den ældremilliard, som Enhedslisten ellers fik presset igennem, den forsvandt,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen. 

Og chance nummer to er altså de nært forstående finanslovforhandlinger, og her var det tydeligt, at Schmidt Nielsen ville lægge pres på blå bloks største parti.

”Enhver forringelse af vilkårene for vores børn, vores studerende og vores ældre falder direkte tilbage på dig. Kristian Thulesen Dahl, vi holder øje med dig,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen, der mener, at DF-formanden selv har skabt store forventninger:

”Du gik til valg på bedre vilkår for de ældre. At bekæmpe social dumping. Nej til nulvækst. Du sagde igen og igen i valgkampen, at Danmark er ved at knække over,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Afviser dagpenge-besparelser
En stor del af krudtet var bestemt rettet mod Dansk Folkeparti. Men ikke det hele. Også Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen fik på puklen for ikke at levere en ”klar udmelding om dagpenge”.

”Og nej. Der findes ikke nogen gode løsninger uden flere penge,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen, der også afviste åbningen fra dele af fagbevægelse om at skære i dagpenge til unge:

"Til fagtoppen vil jeg venligt sige: Husk nu, hvem I repræsenterer. Husk nu, at det er jeres job at stå på lønmodtagernes side. Og lønmodtagerne, det er også de unge. Lønmodtagerne, det er også de lavtlønnede," sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Det kan vi ikke være bekendt
Flygtningesituationen og krigen i Syrien var også et markant omdrejningspunkt i talen.

Johanne Schmidt-Nielsen hæfter sig ved, at en stor del af befolkningen har ønsket at hjælpe de flygtende, mens de borgerlige partier og Socialdemokraterne har været mere optagede af at begrænse antallet af asylansøgere, der søger til Danmark.

”Tænk, at politikere i et så rigt samfund kan opføre sig så fattigt. Helt ærligt, det kan vi ikke være bekend,” sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten mener, at Danmark skal gå med i en fælles europæisk fordeling af flygtningene.

Samtidig pegede Johanne Schmidt-Nielsen på, at der er behov for at gå mere aktivt ind og støtte de kurdiske grupper, der bekæmper Islamisk Stat.

”Hundredetusinder af civile søger tilflugt hos dem. De kæmper for freden. De kæmper for demokratiet. Hvor bliver den internationale støtte af,” spørger Johanne Schmidt-Nielsen i sin tale.

Enhedslisten holder lørdag og søndag årsmøde på Grønnemose Skole i Gladsaxe.

,

Forrige artikel Regeringen mangler flertal til kommunal sultekur Regeringen mangler flertal til kommunal sultekur Næste artikel Sådan er det gået FN's verdensmål Sådan er det gået FN's verdensmål