Jobreform: Konservative kræver indrømmelser på uddannelse

REFORM: Den endelige reform af beskæftigelses-systemet er endnu ikke på plads. Forhandlingerne kører videre resten af dagen. K kræver indrømmelser og er skeptiske over for de ufaglærte lediges ret til uddannelsesorlov på nedsat dagpengesats.

Trods gårsdagen rammeaftale mellem regeringen og Venstre, så er beskæftigelsesreformen endnu ikke endeligt på plads.

Forhandlingerne kører videre resten af dagen i Beskæftigelsesministeriet, hvor de to øvrige forligspartier Konservative og Dansk Folkeparti skal tages i ed.

Især Konservative vil stille krav, og partiet kan ikke uden videre skrive under på den aftale, som regeringen og Venstre er blevet enige om.

"Vi er stadig i gang med forhandlingerne. Der er ting i den rammeaftale, som jeg er meget skeptisk over for. Vi er meget bekymrede for, om man bare uddanner folk fra at være ufaglært ledig til at være en faglært ledig. Det er noget af det, som jeg vil sætte på dagsordenen. Vi forhandler videre," sagde arbejdsmarkedsordfører Mai Mercado (K), inden hun klokken ti i formiddag gik ind til forhandlingerne.

K er ligesom vennerne i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) meget utilfredse med, at reformen lægger op til, at ufaglærte ledige kan få op til to års uddannelsesorlov uden at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Regeringens udspil vil give de ufaglærte ledige mulighed for at opkvalificere sig til faglærte på en sats, der svarer til 80 procent af dagpengesatsen (ca. 14.000 kr. om måneden).

Hos DA frygter man, at de ledige bliver skubbet over på skolebænken og væk fra arbejdsmarkedet, mens opsvinget vil give mangel på arbejdskraft i visse brancher.

"Vi er tilhængere af uddannelse, der hvor det giver mening. Vores håb er, at alle gode kræfter, både Konservative og de andre forligspartier, får målrettet midlerne til uddannelse mest muligt. Det er ærgerligt, hvis vi placerer ufaglærte i lange formelle uddannelser langt fra arbejdsmarkedet, når mange virksomheder kommer til at mangle arbejdskraft," siger DA-direktør Henrik Bach Mortensen.

For DA har det førsteprioritet at få reduceret retten til uddannelsesorlov. Desuden ønsker arbejdsgiverne, at retten til 6 ugers selvvalgt uddannelse for ledige ikke træder i kraft allerede fra dag ét, men først på et senere tidspunkt.

Hos fagbevægelsen og Socialdemokratiet er det derimod meget vigtigt at bevare reformens hensigt om at styrke uddannelse som værktøj i beskæftigelsessystemet.

Derfor håber man hos LO, at de Konservative ikke får held til at ændre noget.

"Det afgørende for os er, at vi har bevaret et stærkt fokus på uddannelse i reformen, så vores arbejdsløse medlemmer kan få de kompetencer, der kan sikre dem et arbejde," siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Forrige artikel Regeringen og Venstre vil lette PSO-afgift markant Regeringen og Venstre vil lette PSO-afgift markant Næste artikel Sareen skrotter lukkede puljer Sareen skrotter lukkede puljer