Busser, bredbånd og motorveje: Her er de lokale mærkesager

LANDET RUNDT: Der er store forskelle på, hvad der fylder i valgdebatten i de forskellige landsdele. Men særligt infrastruktur går igen, når man spørger lokalredaktørerne. Altinget har talt med seks regionale medier for at høre om de største lokale temaer i valgkampen.

I valgkampen er det politiske fokus for en stund flyttet fra Christiansborg til de lokale valgkredse.

Mens den nationale debat mest drejer sig om offentlig vækst og migration, er det de mere nære ting, der får spalteplads i de regionale medier.

Altinget har talt med seks lokalredaktører for at høre, hvilke emner der bliver fylder mest rundt om i landet.

Næstved: Heunickes motorvej
Mogens Lorentzen, Næstvedredaktør, Sjællandske

"Partierne er enige om, at infrastrukturen omkring Næstved er vigtig. Det er blandt andet en sjællandsk tværforbindelse, altså en motorvej mellem Rønnede, Næstved, Slagelse og helt til Kalundborg. Der er kommet mere fokus på, hvor vigtig den forbindelse er, når Femern kommer.

Det store fokus hænger også sammen med, at transportminister Magnus Heunicke er fra Næstved. Han kører sin valgkamp lokalt på at sige, at der gik præcis fire måneder, fra han havde sat sig i stolen, til der var afsat 360 millioner til første etape af den motorvej, som mange ønsker sig.

Det diffuse nulvækst-begreb dukker også op, og folk forstår det ikke. Det bliver defineret, som man har lyst til. Hvis man er i rød blok, er nulvækst nedskæring og 'de samme penge'. I blå blok siger de, at det er pris- og lønfremskrevet. Sådan kører det rundt."

Langeland: Busser og bredbånd
Erik Jørgensen, Langelandsredaktør, Fyns Amts Avis

”Hos os fylder problematikken med bredbånd og de huller, der er i dækningen. Det mener alle og lover, at det vil de gøre noget ved.

Så er der problematikken med vores infrastruktur. Vi vil gerne have en hurtig forbindelse, når og hvis der bliver noget med Femern. Der snakker man om en opgradering af hovedvejen helt fra Svendborg hen over Langeland og en opgradering af færgedriften på Spodsbjerg-Tårs.

Vi er meget fokuserede på de udkantsproblemer, som er generelle. Også busdriften. Vi er geografisk udfordret fra nord til syd. Vi vil gerne have, at der bor folk i yderområderne, men hvis der ikke er infrastruktur, er det en udfordring for Langeland.”

Viborg: Hvad med regionerne?
Lars Norup, chefredaktør, Viborg Stifts Folkeblad

”Det største temaer har været nedlæggelse af regionerne. Det betyder ret meget her i vores kommuner, hvor vi har 1000 regionsarbejdspladser. Vores tidligere borgmester, Søren Pape, har så at sige været nødt til at gå ind for at nedlægge regionerne, så det har han kæmpet lidt med.

Det er også enormt spændende for os, om Søren Pape bliver valgt ind i Folketinget. Det ser ud til at være på vippen. Vi er spændt på, om borgmestereffekten kan give mange stemmer her.

Der er mange, der siger, de ikke kan kende ham og hans retorik, som er blevet skærpet en del, efter han er kommet ind i landspolitik. Der har været en højredrejning. De, der siger det, synes, det er en dårlig ting. Som borgmester er der også en forventning om, at man er mere rund og favnende, hvor han spiller en anden rolle i dag.”

Nordjylland: Skifergas? Nej tak
Søren Wormslev, samfundsredaktør, Nordjyske

”Især i Vendsyssel har skifergas spillet en rolle. Der er en prøveboring i gang i Dybvad. Det har gjort det til et stort tema.

Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne mener, man skal tilbagekalde tilladelsen, som Total har fået, og betale den erstatning, det sikkert ved udløse. Blandt Socialdemokraterne, SF og Radikale er der ikke ønske om at tilbagekalde den, men de taler på forskellige måder om at sikre, at der er hånd i hanke med det.

SF vil fremsætte en lov, der skal skærpe miljøkravene til udvinding så meget, at Total bliver afskåret fra de facto at bruge tilladelsen. Socialdemokraterne taler om, at der er brug for en time out, fordi den demokratiske proces har været, som den var.

Blandt de borgerlige er der den opfattelse, at det skal ske miljømæssigt forsvarligt, men at man skal stå ved den tilladelse, der er givet. Nogle siger, at protesterne er gået helt over gevind, og at vi skal se, om vi kan frigøre os fra afhængigheden af Putin ved selv at finde ressourcer.

På næsten alle de valgmøder, jeg har været til, har der været en diskussion om yderområder. Men med en tilgang, hvor man ikke skal klynke, men i stedet prøve at komme på banen. Vise, at der er nogle veje, og at vi skal komme på banen.”

Sydjylland: Broer og grænselandet
Bjørn Olsen, Nyhedschef, TV Syd

”Infrastruktur har fyldt en del, blandt andet med Vejlefjordbroen. Den er ikke specielt populær i lokalområdet. Der har været udspil om Hærvejsmotorvejen parallelt med E45, om man skal vælge det ene eller det andet. Der har været bud omkring grænsebanegårde og en bro fra Als til Fyn.

Venstre har været ude med en del udspil, og SF har spillet ud i forhold til de nye ønsker. Socialdemokraterne har været noget mere tilbageholdende og har haft de økonomiske overvejelser med i forhold til de ting, de har sagt.

Politikerne på tværs af partierne har til vores debatter gjort en del ud af at sætte arbejdspladser på dagsordenen som nøglen til velfærd. Hernede har man diskuteret, om politiskolen skal ned til Sønderborg.

Det tredje store emne har været flygtninge/indvandrerdebatten. Med grænselandet hernede og den strøm, der er indover, og Kolding som endestation for mange af dem, der kommer fra Syrien. Det har fyldt en del.”

Bornholm: Venstre eller DF
Thomas Havely, redaktionschef, TV 2 Bornholm

”Der er ikke så meget, der rører sig. Bornholm er kendetegnet ved, at de to mandater, der er til rådighed, ofte går til Venstre og Socialdemokraterne. Alt tyder på, at det sker igen. Spændingen går på, om Venstre kan blive truet af Dansk Folkeparti, som jo har oplevet en del fremgang i meningsmålingerne.

Det er meget de landspolitiske emner blandet med lidt trafik, der bliver diskuteret. Transport er meget vigtigt på Bornholm, men i kraft af, at vi har et færgeforlig, som stort set er ved at være klappet af, har der ikke været så meget debat om færgetransport denne gang. Men den ligger der altid.

Valgkampen er knap så intens herovre. Der er ikke den store krig på kniven, men de er dog på gader og stræder. Nu har vi også lige haft Folkemødet, så den seneste uges tid har der været lidt valgkampsro.”

Forrige artikel Venstre i bakgear om børnecheck Venstre i bakgear om børnecheck Næste artikel Elev-formand: Mere folkeskole i valgkampen Elev-formand: Mere folkeskole i valgkampen