Iværksættere kritiserer aktietiltag i vækstudspil

IVÆRKSÆTTERI: Regeringens erhvervspakke skal booste startup-miljøet med aktiesparekonti og investorfradrag. Men det er bedste fald tiltag i småtingsafdelingen, mener iværksætterforening. I værste fald er forslaget om en aktiesparekonto for risikabel.

Nu skal der gang i det danske startup-miljø.

Budskabet fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) var klart, da regeringen onsdag formiddag fremlagde sit såkaldte erhvervs- og iværksætterudspil i forbrugertjenesten Trustpilots kantine i hjertet af København.

“Hele vores intention er, at vi bliver bedre til at skabe vækstvirksomheder, som kan blive til nye erhvervssuccesser om 5, 10 eller 15 år. Det er de virksomheder, som er forudsætningen for, at vi har et velfærdssamfund i fremtiden,” sagde han.

I alt 22 initiativer til en samlet pris af 12 milliarder kroner skal løfte det danske erhvervsliv. Særligt nye aktiesparekonti og muligheden for at udbetale mere løn i form af medarbejderaktier er tiltag, som regeringen kommer med for at hjælpe iværksætterne.

“Vi skal skabe en bedre aktiekultur i Danmark. Aktier skal blive et folkeeje, så Hr. og Fru Danmark alle sammen har interesse i, at det går godt for danske virksomheder,” sagde Brian Mikkelsen.

"Danmark syder og bobler ikke af iværksætteri"
Men spørger man bestyrelsesformand i Dansk Iværksætter Forening Peter J. Kofler, er der ikke megen fremtidssikring i regeringens vækstudspil.

“Det er et skridt i den rigtige retning. Men et meget lille skridt,” siger han og fortsætter:

“Man skal afholde sig fra at lave en aktiesparekonto. Det er meget risikabelt for Familien Danmark. Og med det beløb, som regeringen har afsat til initiativet, kommer det ikke til at gøre den store forskel for virksomhederne.”

Medarbejderaktierne tror Peter J. Kofler heller ikke på. En samlet sum på 45 millioner kroner flytter ikke nok i et skævvredet jobmarked, slår han fast.

Advarer mod medarbejderaktier
I den liberale tænketank Cepos er entusiasmen også til at overse.

”Aktiesparekontoen er en kompleksitetsskabende særordning, som øger progressionen i aktiebeskatningen. Investorfradraget og overfradraget for forskning og udvikling vil forvride investeringerne bort fra de mest rentable,” revser analysechef Otto Brøns-Petersen i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Regeringens udspil mister legitimitet ved ikke at angribe de største problemer først. Et udspil, der mere har karakter af gavebod og symbolik, risikerer at gøre det nemmere for oppositionen at komme igennem med at bruge råderummet til udgifter frem for strukturforbedringer.”

Fagforbundet Prosa, som repræsenterer 16.000 it-uddannede, er også skeptisk over udsigten til yderligere aflønning i medarbejderaktier ikke begejstring. Næstformand Hanne Lykke Jespersen kalder over for DR forslaget for "grotesk", fordi det kan betyde, at medarbejdere slet ikke får nogen løn.

"Når vi rådgiver folk, siger vi, at det er som at tage en lottokupon, og du skal være villig til at spille med det,” siger Hanne Lykke Jespersen til DR.

---

Læs hele artiklen på Altinget: digital velfærd (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Ammitzbøll om overophedning: De andres plan er mere risikabel Ammitzbøll om overophedning: De andres plan er mere risikabel Næste artikel Politisk overblik: Det ved vi om finanslovsforslaget Politisk overblik: Det ved vi om finanslovsforslaget