Intet overblik over barselsdagpenge som sendes ud af Danmark

YDELSER: EU-borgere har ret til et års danske barselsdagpenge efter få timers beskæftigelse i Danmark. Barselsdagpengene kan tages med til udlandet, men de danske myndigheder har intet overblik over EU-borgeres brug af ydelsen.

Som EU-borger har man ikke bare ret til at sende børnepenge hjem til familien efter kort tids beskæftigelse i Danmark.

EU-borgere kan også tage et helt års danske barselsdagpenge med hjem til Polen eller Rumænien efter kun få timers beskæftigelse i Danmark.

Det kræver blot, at man har et arbejde i Danmark umiddelbart forud for barselsorloven. Det viser Beskæftigelsesministeriets meget omtalte notat om vandrende arbejdstageres rettigheder .

3F: Ikke hensigtsmæssigt
Men det er ikke rimeligt, at man kan tage et helt års ydelse med hjem efter eksempelvis kun få ugers arbejde i Danmark, mener formanden for fagforbundet 3F.

"Det virker ikke hensigtsmæssigt," siger Per Christensen.

"Der er generelt grund til at få kigget på, hvordan vores velfærdsydelser er skruet sammen. Både når det gælder barselsdagpenge og andre velfærdsydelser. De har aldrig været tænkt som et tværnationalt gode. Og der er grund til skærpet opmærksomhed om de ydelser, som kun kræver et minimum af optjening," siger Per Christensen.

Han understreger, at "det er åbenbart", at man har ret til diverse velfærdsydelser, hvis man bor og betaler skat i Danmark. Det uhensigtsmæssige består i, at man kan tage ydelserne med hjem til lande, hvor lønninger og leveomkostninger er meget lavere.

"På den måde risikerer vi, at nogle vil tage hertil på grund af muligheden for gunstige ydelser og ikke for at arbejde," siger Per Christensen.

Staten har ikke overblik
Hos de danske myndigheder har man intet overblik over, hvor mange statsborgere fra andre EU-lande der får danske barselsdagpenge, eller hvor mange der tager ydelsen med til udlandet.

"Arbejdsmarkedsstyrelsen har ikke tidligere udarbejdet statistik på området, hvorfor det vil kræve et længere forudgående udviklingsarbejde, inden der kan leveres tal på området," skriver Beskæftigelsesministeriets embedsmænd i det omtalte notat.

Hos Danmarks Statistik kan man dog se, hvor mange der får barselsdagpenge fordelt på oprindelsesland.

Og antallet af borgere på barselsdagpenge med oprindelse i et andet EU-land er steget med 50 procent fra 2008 til 2013. Fra cirka 1.400 personer i 2008 til cirka 2.100 i 2013.

På grund af dalende fødselstal er det samlede antal personer på barselsdagpenge i samme periode faldet med over 20 procent fra cirka 63.000 i 2008 til cirka 49.000 ved udgangen af 2013.

Tallene siger dog ikke noget om personernes statsborgerskab, eller hvor mange der tager barselsdagpengene med til udlandet.

Let adgang til barselsdagpenge
Når barselsdagpengene er interessante i diskussionen om velfærdsydelser til EU-borgere, så skyldes det, at kravene til barselsdagpenge slet ikke er lige så stramme, som kravene til arbejdsløshedsdagpenge (A-dagpenge).

Man skal således ikke være medlem af en a-kasse, men blot være i beskæftigelse forud for barselsorloven.

Derimod kræver det 3 måneders beskæftigelse i Danmark og medlemskab af en dansk a-kasse, før man kan få A-dagpenge. Disse kan man kun tage med til et andet EU-land i tre måneder, mens man kan tage barselsdagpengene med til udlandet i et helt år.

Der er godt nok et krav i den danske lovgivning om, at man skal have haft 13 ugers beskæftigelse i Danmark, før man er berettiget til barselsdagpenge. Men dette krav gælder ikke for EU-borgere, fordi de kan overføre beskæftigelse fra hjemlandet i henhold til EU's såkaldte sammenlægningsprincip.

Fire uger for at opnå fuld sats
Dermed kan EU-borgere få barselsdagpenge fra dag et i Danmark. I praksis skal man dog have arbejdet fire uger i Danmark, før man kan opnå den fulde sats på barselsdagpenge, som er på 4.075 kr. om ugen. Det skyldes, at beregningen af barselsdagpenge sker på grundlag af den gennemsnitlige indtægt de sidste 4 uger.

Det er EU's omstridte forordning 883 fra 2004, der slår fast, at barselsdagpenge kan eksporteres til andre EU-lande sammen med en lang række andre velfærdsydelser.

Danmark fik dengang kun specifikt undtaget boligstøtte til pensionister fra at være en eksportabel velfærdsydelse.

EL: Omfanget bør undersøges
Hos Enhedslisten har man ikke tidligere diskuteret EU-borgeres ret til barselsdagpenge, og partiet har derfor ikke lagt sig fast på en holdning endnu.

"Men grundlæggende har vi den holdning, at velfærdsydelser er tænkt som noget, man skal have, hvis man bor og betaler skat i Danmark," siger Finn Sørensen (EL).

Han understreger dog, at der kan være undtagelser fra dette princip, og at det muligvis kan være tilfældet, når det gælder barselsdagpenge.

"Der kan også være argumenter for, at det i orden at tage barselsdagpengene med til udlandet, fordi det trods alt kun er i en begrænset tidsperiode, man kan gøre det," siger Finn Sørensen.

Han opfordrer dog regeringen til at få styr på, hvor mange EU-borgere der tager barselsdagpengene med ud af landet, og hvor store udgifterne er.

"Det bør man få styr på, så man kender omfanget, og vi kan se, hvorvidt der er et reelt problem," siger Finn Sørensen.

Det var mandag eftermiddag ikke muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Det var heller ikke muligt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører Inger Støjberg eller Claus Hjort Frederiksen, der er Venstres forhandlingsleder i spørgsmålet om børnechecken.

Forrige artikel Gøtzsches organisation tager afstand fra hans psykiatri-udtalelser Gøtzsches organisation tager afstand fra hans psykiatri-udtalelser Næste artikel Dansk skepsis over nye EU-regler for økologi Dansk skepsis over nye EU-regler for økologi