Ingen kursændring fra Thorning

ÅBNINGSTALE: Statsministeren lod sig ikke påvirke af de eskalerede protester mod dagpengeforringelserne. Der var ingen tegn på opblødning af den økonomiske politik i Thornings åbningstale, der også indeholdt et rap over fingrene til køllesvingerne fra Vollsmose.

"Vi er en af de regeringer i Europa, der har gjort allermest for at sikre arbejdspladser".

Præcis den sætning fra statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tale til Folketinget tirsdag udgør essensen i det budskab, Thorning af al kraft forsøgte at slå fast.

Det kan godt være, at der gennemføres upopulære beslutninger for at sikre en økonomisk troværdighed, men ikke desto mindre går det ifølge Thorning som en rød tråd gennem regeringens beslutninger, at der gøres alt for at skaffe flere arbejdspladser.

Det budskab var også svaret til det stigende antal stadig mere højrøstede kritikere af de beskæringer af dagpengeperioden, som S-R-SF-regeringen viderefører fra den gamle regering.

Thorning fremhævede som ventet, at regeringen gennemfører en akutpakke for de ledige, der har under et halvt års dagpenge tilbage. Men statsministeren havde ikke nye initiativer parat for, som hun udtrykte det: "Det bedste, vi kan gøre for dem, der ikke har et arbejde, er at skaffe arbejdspladser".

10.000 flere end hvis...
Helle Thorning-Schmidts argumentation blev tydeligt hæmmet af det faktum, at ledigheden ikke er faldet, siden hun holdt sin sidste åbningstale. Så i stedet for offensivt at kunne slå på, at regeringen har knækket ledighedskurven, måtte statsministeren ud i en mere kontrafaktisk udgave i sin beskrivelse af regeringens indsats mod arbejdsløsheden:

"Det betyder alt sammen, at der i år vil være mere end 10.000 danskere i arbejde, som ellers ville have været uden arbejde. Næste år er det 21.000," som Thorning formulerede det. 

Statsministeren rundede også emner som den mangelfulde kontrol med udsatte børn, og sundhedsvæsnet, hvor patienter om et år skal kunne være sikre på at få en diagnose inden 30 dage.

Grænsebomme og angreb på skadestuer
Værdipolitikken fyldte ikke meget i Thornings tale, men et enkelt afsnit var det dog blevet til. Her tog statsministeren endnu engang fat i eftersommerens angreb på en skadestue i Odense, som dét eksempel, Socialdemokraterne har udvalgt til at vise, at man på visse områder vil føre en stram rets- og udlændingepolitik. Eller som Thornings mantra er: "en robust og retfærdig udlændingepolitik".

Statsministeren kaldte køllesvingerne fra Vollsmose for "kriminelle, hvis handling jeg ikke kan tage nok afstand fra". Men hun forsøgte samtidig at imødegå kritikken fra de borgerlige ved at understrege, at "grænsebomme ikke ville have stoppet dem ved indgangen til skadestuen".

Thorning havde ikke nogen initiativer parat for at forhindre nye angreb på skadestuer eller stening af brandbiler i ghettoområder, men regeringen vil forsøge at hjælpe de etniske unge, der presses ind i et ægteskab ved blandt andet at skærpe straffen for tvang ved religiøse vielser.

Længere skoledag
Thorning afsluttede sin tale ved at varsle en reform af folkeskolen, der skal omdannes til en heldagsskole ved blandt andet at integrere praktiske aktiviteter i den forlængede skoledag. Målet er primært at få flere bogligt svage elever godt gennem folkeskolen.

Alt i alt indeholdt statsministerens tale ikke opsigtsvækkende nyheder, men havde snarere budskabet "Hav tålmodighed, arbejdet med at skabe flere job fortsætter, og det går meget værre andre steder i Europa".

Kaptajnen fastholder kursen, selvom den ikke er vildt populær.

Forrige artikel Statsministerens åbningstale Statsministerens åbningstale Næste artikel Her er regeringens lovkatalog Her er regeringens lovkatalog