Ida Auken: Djævelen i det grønne

DEBAT: Eftersom Konservative ikke har prioriteret at få et af de grønne ministerier, bliver det næppe disse sager, der kommer først på regeringens agenda, beklager Radikales tidligere miljøminister Ida Auken. 

Af Ida Auken
MF, Radikale. Miljø-, landbrugs- og erhvervsordfører

Regeringens klima- og miljøpolitik har det seneste år mindet meget om den måned, vi er i lige nu: november. Der er intet nyt grønt spiret frem, og meget af det, der hidtil har blomstret og vokset i Danmark, er visnet i regeringsperioden.

'Grøn realisme' har regeringen selv kaldt deres tilgang, mens de fleste andre har tænkt, at der nærmere var tale om grøn middelmådighed. På den baggrund er der grund til at glæde sig over de nye grønne mål i regeringsgrundlaget, som Konservative har fået med. Både på klimaområdet – hvor vi ser konturerne af en ny energiaftale med nye mål om vedvarende energi – og på naturområdet, hvor det grønne Danmarkskort fastholdes, og der lægges op til at sætte mål for naturen. Vi har virkelig manglet et grønt parti i regeringen. Der har ingen stemme været, der forsvarede naturen eller grønne interesser. Og det har man kunnet se på den førte politik.

Men djævelen ligger som bekendt i detaljen. For det første kan man med rette være bekymret for, at målene aldrig kommer længere end regeringsgrundlaget. Som de fleste tidligere ministre ved, så er kampen ikke overstået, når noget står i regeringsgrundlaget – her begynder den først. Og eftersom Konservative ikke har prioriteret at få et af de grønne ministerier, bliver det næppe disse sager, der kommer først på regeringens agenda. Det kræver en minister, der hele tiden presser på.

For det andet er målene ved nærmere eftersyn ikke ret ambitiøse. Norge vil være uafhængige af fossile brændsler i 2030. Danmark vil først være det i 2050. Det mål gør os ikke til et foregangsland. Ligesom et mål, om at 50 procent af energien skal være grøn i 2030, formentlig kan nås uden de store anstrengelser, eftersom den teknologiske udvikling vil levere store dele af dette.

I regeringsgrundlaget finder vi til gengæld ikke svar på alle de svære spørgsmål: Hvad skal der ske med transportsektoren? Hvordan får vi den over på el og fornyer synet på mobilitet ud fra de mange nye teknologier, der kommer? Hvad med landbruget? Hvordan gør vi vores landbrug førende i at benytte klimavenlige teknologier? Hvad med affaldssektoren? Hvordan får vi ressourcerne ud af affaldet og skabt en cirkulær økonomi?

Der bliver i den grad brug for en visionær grøn opposition til at bide regeringen i haserne og til at udvikle visionerne. Man bliver ikke nummer et af at lægge sig bag de andre og vente på, at de går foran. Det har Venstre-regeringen gjort indtil nu. Derfor har vi også set Danmark dratte ned af de internationale ranglister på bare et år. Det er dumt at skrue ned for ambitionerne – ikke mindst på et tidspunkt, hvor resten af verden beslutter at gå i vores retning. Det kan komme til at koste Danmark både arbejdspladser og vækst. Det retter Konservatives grønne forbedringer desværre ikke op på.

Forrige artikel Elberth: Unbreak my News Elberth: Unbreak my News Næste artikel Klumme: VLAK-regeringen sætter bolde over bøger Klumme: VLAK-regeringen sætter bolde over bøger