I 2035 skal fossil opvarmning være fortid i Danmark. Alligevel bliver der installeret tusindvis af gasfyr

I 2023 blev 3833 nye gasfyr installeret, på trods af at Danmark har et mål om at udfase al fossil opvarmning fra danske hjem i 2035. Samtidig faldt salget af varmepumper markant.

Når vi runder 2035, skal ingen boliger i Danmark længere være opvarmet af gas.

Sådan lyder det mål, et bredt flertal i Folketinget fastsatte for halvandet år siden.

Men i 2023 blev der alligevel installeret 3833 nye gasfyr rundt i Danmark. Det viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen.

Året forinden blev der installeret 4.421 nye gasfyr, hvoraf 302 af dem blev taget ned igen. Det betyder, at der samlet set er blevet installeret over 8.000 nye gasfyr de seneste to år.

Manglende politiske signaler

Tallene overrasker både interesseorganisationerne Synergi og Dansk Fjernvarme.

“Det overrasker mig en del. Men når der ikke er klare politiske signaler og planer for, hvordan man skal skifte væk fra gas, så er det klart, at man vælger det, man kender, og som er økonomisk attraktivt,” siger direktør hos Synergi, Katrine Bjerre.

Den gennemsnitlige levetid for et gasfyr er cirka 18,7 år. Det betyder altså, at de gasfyr, der er blevet installeret i 2023, i princippet først er brugt op i 2041.

Og hvis ikke der snart bliver fremlagt en mere præcis politisk plan for, hvordan man vil få danskerne væk fra gassen, frygter Dansk Fjernvarme, at de næste år vil byde på endnu flere nye gasfyr.

“Regeringen har fuldstændig sluppet grebet om, hvordan man vil nå målet, og i stedet falder det hele tilbage på borgernes frie valg. Og her holder danskerne fast i gasfyret, mens vi kæmper for at få dem over på fjernvarme,” siger Søren Magnussen, der er seniorkonsulent hos Dansk Fjernvarme, og tilføjer:

“Vi hører på vandrørene, at man vil gå i gang med en mere konkret planlægning i 2026. Og der kan jeg jo ikke lade være med at tænke på alle de gasfyr, der kan nå at finde deres vej til danske hjem inden da.”

Lave gaspriser vinder over varmepumper

Virkeligheden så ellers noget anderledes ud for halvandet år siden, da målet om at være fri for gas i danske hjem blev fastsat. Her var priserne på gas nemlig tårnhøje som følge af krigen i Ukraine, og samtidig havde inflationen endnu ikke ramt varmepumper og fjernvarme.

Med andre ord: Alle de rigtige incitamenter til at droppe gasfyret var der.

Men det har nu ændret sig. Der er nemlig ikke længere mange gode grunde til at skifte væk fra gas, forklarer Birgitte Bak-Jensen. Hun er professor i elektrisk energi ved Aalborg Universitet.

“Der er ikke noget incitament til at skifte væk fra gas, fordi gaspriserne er så lave lige nu, sammenlignet med for to år siden hvor priserne eksploderede,” siger hun.

De manglende incitamenter viser sig også, når man kigger på salget af varmepumper i 2023.

Salget af vandbårne varmepumper faldt med hele 39 procent sammenlignet med året forinden, viser tal fra Energistyrelsen. Og ifølge organisationen Tekniq Arbejdsgiverne er det sandsynligt, at salget af varmepumper kommer til at være endnu lavere i 2024.

“Vi forventer desværre, at salget kommer til at ligge endnu lavere her i 2024. Det er en skam, for det betyder, at vi går glip af en stor mulighed for at reducere CO2-udledningen og spare på energiforbruget i de danske hjem,” siger bæredygtighedschef Troels Hartung i en pressemeddelelse.

{{toplink}}

Flere penge i puljerne

Der bør derfor sættes flere penge af i afkoblingspuljen og fjernvarmepuljen for at styrke incitamentet til at skifte over til varmepumpe eller fjernvarme.

Sådan lyder det fra både Dansk Fjernvarme og Synergi. Helt konkret foreslår Synergi, at alle puljens midler rykkes frem, så danskerne hurtigst muligt kan få en økonomisk håndsrækning.

Også Birgitte Bak-Jensen peger på flere midler som vejen frem.

“Der er ikke andet at gøre end at give et større tilskud til at investere i varmepumper, hvis man vil have flere til at skifte gasfyret ud. Jeg kan ikke se, hvordan man ellers vil få folk til at vælge gas fra med de gaspriser, der er lige nu,” siger hun.

Energikrisestab til regeringen: I må ændre målet

Ifølge Den Nationale Energikrisestab (Nekst) kan Danmark godt begynde at opgive håbet om at sige farvel til gasfyr i de danske hjem om blot ti år.

Energikrisestaben har lige afholdt en konference med deres foreløbige konklusioner, og her lød det, at det ikke er realistisk, at Danmark vil være fri for gasfyr i 2035. Derfor arbejder Nekst lige nu på en anbefaling til regeringen om at ændre målet.

Anderledes optimistisk er klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard dog.

“Rom blev ikke bygget på én dag – og udfasning af gasfyr i de danske hjem kan heller ikke klares med et snuptag,” skriver han i en kommentar til Altinget og tilføjer:

“Flere milliarder er lagt i puljer til udfasning af olie- og gasfyr, og anbefalingerne fra vores NEKST-gruppe ’Farvel til gas i danske hjem’ er lige på trapperne."

Hos Dansk Fjernvarme tror Søren Magnussen også på, at det stadig er muligt at nå målet i 2035.

“Det kommer bare an på, hvad man sender efter det rent politisk. Vi har ti år, så selvfølgelig er det realistisk, hvis vi får lavet en god planlægning på statsligt og lokalt niveau,” siger Søren Magnussen.

Helt ubekymret er han dog ikke. Hos statens nationale gasdistributør Evida, vurderer man nemlig, at der stadig vil være 120.000 gasfyr tilbage i 2035 med de nuværende tiltag.

“Det nytter ikke noget at lave tårnhøje politiske ambitioner for så at læne sig tilbage og sige: Nu må det gå, som det går. For så vil der være gasfyr tilbage. Mange,” siger Søren Magnussen.

Forrige artikel Tusindvis af gasfyr bliver stadig installeret: Nu presser partier på for forbud Tusindvis af gasfyr bliver stadig installeret: Nu presser partier på for forbud Næste artikel Vismænd rejser penibel debat: Bør Danmark droppe selvstændige klimamål efter 2030? Vismænd rejser penibel debat: Bør Danmark droppe selvstændige klimamål efter 2030?