Måling: Hver fjerde vil støtte naturfond

MÅLING: 28 procent af danskerne er ifølge en ny måling villige til at støtte naturfonden med et mindre beløb. Opbakningen glæder fondens formand og miljøministeren.

Ikke en fugl, ikke en fisk og ikke en frø har endnu fået det bedre på grund af den nye nationale naturfond, for fonden er kun lige begyndt på sit arbejde.

Alligevel er en del danskere allerede klar til at støtte fonden. Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har gennemført for Altinget.

Her svarer 28 procent af de adspurgte, at de er villige til at støtte fonden med et mindre beløb. 47 procent vil ikke støtte, mens 24 procent er i tvivl.

Opbakningen er størst blandt Enhedslistens vælgere (48 procent) og mindst hos Venstres vælgere (21 procent).

Resultatet af målingen glæder fondens bestyrelsesformand, Lauritz Holm-Nielsen.

”Det er overraskende positivt, at så mange er villige til at støtte naturen, i betragtning af at der ikke er nogen, som kender fonden endnu,” siger han.

Fondens bestyrelse mødtes for første gang tirsdag og har endnu ikke ansat hverken en direktør eller et sekretariat.

Lauritz Holm-Nielsen understreger, at den folkelige opbakning er vigtig for fondens kommende arbejde.

”Fonden skal have appel til hele den danske befolkning, så det at passe på naturen bliver en folkesag. Når vi begynder at realisere konkrete projekter forskellige steder i landet, så tror jeg, at flere vil være parate til at bidrage. Enten ved frivilligt arbejde eller på anden måde,” siger han.

Brosbøl: Tallet vil vokse
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) understreger, at den danske natur har hårdt brug for en ekstra indsats. Derfor er hun glad for, at Den Danske Naturfond er blevet oprettet med det formål at forbedre naturen. Håbet er, at fonden skal gøre det nemmere for fonde, virksomheder og andre at bidrage til naturindsatsen.

”Hvis Altingets undersøgelse viser, at der allerede nu er 28 procent af danskerne, som er villige til dette, synes jeg faktisk, at det er et rigtig flot udgangspunkt,” siger Kirsten Brosbøl og fortsætter:

”Vi skal jo huske på, at fonden først lige er blevet oprettet og endnu ikke har haft mulighed for at fortælle offentligheden om sig selv og sine planer og projekter. Derfor tror og håber jeg, at det tal kan vokse, når fonden får alvor kommer i gang med sit arbejde. Og tallene bekræfter derfor for mig, at der faktisk er mange, som gerne vil støtte naturen.”
 
DN: Markedsføring er vigtig
I Danmarks Naturfredningsforening havde præsident Ella Maria Bisschop-Larsen umiddelbart håbet og troet, at flere var parate til at støtte fonden.

”Det er helt afgørende, at naturfonden bliver markedsført. Der venter en stor opgave med at formidle fondens arbejde, så folk får tillid til fonden og kan forstå, hvad pengene bruges til,” siger hun og understreger, at de grønne organisationer vil gøre, hvad de kan for at udbrede kendskabet til fonden.

Ella Maria Bisschop-Larsen pointerer, at det ikke er tanken, at fondens hovedindtægtskilde skal komme fra almindelige, private borgere.

”Det er vigtigt, at fonden får en folkelig forankring, men hovedindtægterne skal komme fra de store private fonde, som i dag især støtter kulturlivet,” siger hun.

Den Dansk Naturfond blev en realitet ved årsskiftet. Loven om fonden blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i efteråret.

Fonden er uafhængig og har i første omgang fået 500 millioner fra staten samt i alt 375 millioner fra Villum Fonden og Aage V. Jensens Naturfond.

Forrige artikel Stine Bosse: Kulturen bør fylde mere på gymnasiet Stine Bosse: Kulturen bør fylde mere på gymnasiet Næste artikel Risbjerg: Radikale når nyt lavpunkt Risbjerg: Radikale når nyt lavpunkt