Holstein: Venstre er sluppet billigt

DAGPENGE: Den nye dagpengeaftale vil ikke få kritikken til at forstumme, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Han peger på, at Venstre er sluppet billigt fra forhandlingerne. 

"Dagpengeaftalen er ikke en meget markant forbedring for de ledige."

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter regeringen har landet en ny dagpengeaftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. 

"Den nye aftale redder nogle af dem, der ellers vil falde ud af systemet, men ikke hovedparten. Og dagpengemodtagerne kommer selv til at betale en pæn del af regningen. Det kan godt være, aftalen tager toppen af utilfredsheden, men det vil ikke få kritikken til at forstumme," siger Erik Holstein. 

Venstre slap billigt
Det er ifølge Holstein overraskende, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, som begge krævede flere penge til et nyt dagpengesystem, har stillet sig tilfreds med de 300 millioner kroner, der er blevet tilført. 

"Venstre er sluppet billigt, og Claus Hjort har endnu engang vist sig som en dreven forhandler. En snu ræv. Der var flertal uden om regeringen for at tilføre betydelig flere penge til dagpengesystemet, men alligevel slipper regeringen med 300 millioner," siger han. 

Ud over aftaleparterne slutter Radikale som det eneste parti sig til aftalen. Men Erik Holstein peger på, at forløbet må føles som en ydmygelse hos Radikale. 

"For Radikale er det lidt af en ydmygelse, at en aftale, de kunne skrive under på, blev indgået uden dem. Men DF og Hjort har absolut intet til overs for Radikale, og Socialdemokraterne har ikke glemt den hårdnakkede radikale blokering af en dagpengeløsning i Thorning-regeringens tid," siger han. 

SF er nok godt tilfreds
I valgkampen, hvor dagpengestriden var et af hovedtemaerne, dannede Kristian Thulesen Dahl par med SF's Pia Olsen Dyhr. Men i forhandlingerne var Olsen Dyhr skiftet ud med Mette Frederiksen, mens SF-formanden ikke er en del af aftalen.

"Alligevel er SF nok meget godt tilfreds. Det havde været meget tricky for partiet at gå med i en aftale, mens Enhedslisten bare kritiserede for fuld hammer. Med den aftale, der nu ligger, har alle i SF kunnet enes om at sige nej," siger Holstein.

Børstings aftale
Et af stridspunkterne har været antallet af de såkaldte karensdage, hvor Dagpengekommissionens anbefaling lå på otte dage om året. Med aftalen indføres tre karensdage, som var fagbevægelsens anbefaling, og derfor er aftalen reelt defineret af LO-formand Harald Børsting, siger Erik Holstein.

"Ved at tilslutte sig tre karensdage bad han nærmest politikerne om at indføre den forringelse. Tre karensdage betyder måske ikke så meget i sig selv, men de kommer jo oven i, at overførselsindkomsterne i forvejen vil sakke bagud som resultat af skattereformen," siger han og fortsætter:

"Den lavere sats til nyuddannede rammer særlig akademikere, fordi håndværkere kan få beregnet deres sats på baggrund af lærlingeløn. Så den del er ikke noget, der generer de store LO-forbund helt vildt."

Forrige artikel FOA: Dagpengeaftale er klokkeklart løftebrud FOA: Dagpengeaftale er klokkeklart løftebrud Næste artikel Sverige forventer 160.000 asylansøgere i år Sverige forventer 160.000 asylansøgere i år