Holstein: Alternativets klimapolitik er blevet omfavnet ihjel

SLUT: Uffe Elbæk træder tilbage som politisk leder. Alternativets klimapolitik har sejret, men partiets krise er langtfra ovre, vurderer Altingets politiske kommentator.

Uffe Elbæk går af som politisk leder for Alternativet. 

Den 65-årige Uffe Elbæk, der i går trådte tilbage som politisk leder efter seks år i front, skal have sin del af æren for, at den grønne dagsorden aldrig har stået stærkere i Danmark.

Det mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Alternativet var det eneste parti, der havde den grønne dagsorden øverst ved valget i 2015. Sådan var det indtil for et år siden, hvor Alternativet også var det eneste parti, der krævede 70 procents reduktion i 2030. Elbæk kan være stolt af, at partiets klimamål nu er Danmarks officielle med opbakning fra næsten hele Folketinget," siger han.

Men partiets klimapolitik er blevet omfavnet ihjel, mener Erik Holstein.

"Når en hel stribe partier påstår, at de er grønne som et salathoved, er det svært for Alternativet at markere sig som noget specielt. For resten af partiets varelager har ikke nær samme appel som deres grønne dagsorden," siger han.

Derfor er det heller ikke korrekt, når Uffe Elbæk siger, at han forlader et parti i smult vande.

"Alternativet har ikke rejst sig efter valgnederlaget, og partiet ligger stadig og roder nær spærregrænsen. De har ikke fundet en vej til at komme ud af krisen," siger Erik Holstein.

Klima er blevet mainstream
Alternativet blev stiftet i 2013 af Uffe Elbæk og Josephine Fock. 

Ved folketingsvalget to år senere bragede partiet ind på Christiansborg med ni mandater. Valgsejren skyldtes særligt partiets klimaambitioner. Men ved sommerens valg gik partiet markant tilbage.

"Alternativets skæbne minder lidt om Dansk Folkepartis. Begge partier havde en politik, der engang blev anset som yderliggående, men nu er blevet mainstream. Og for begge partier har det betydet, at de har mistet stemmer til dem, der har nappet deres politik. En bittersød skæbne," siger Erik Holstein.

Pinlige personsager
Partiets nedtur startede for nogle år siden med en række pinlige personsager, mener Erik Holstein.

"De værste sager var dem, der viste, at nogle af Alternativets folkevalgte personligt opførte sig, som om de var ligeglade med klimakrisen," siger han.

Han fremhæver partiets daværende politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, som "lige følte sig nødsaget til at tage på dykkerferie på Zanzibar".

"Den slags klimahykleri kan vælgerne ikke lide," siger han. 

Ny leder
Uffe Elbæk fortsætter som politisk leder frem til den 1. februar 2020, hvor hans afløser skal findes på et ekstraordinært landsmøde.

Efterfølgende fortsætter han som menigt folketingsmedlem i partiet.

Indtil videre er folketingsmedlemmerne Torsten Gejl og Rasmus Nordqvist blevet nævnt som mulige arvtagere for Elbæk. 

”Rasmus Nordqvist vil være en oplagt ny leder. Han er både politisk ordfører og LGBTQI-ordfører, så bliver det ikke bedre i Alternativet. Men man skal være meget forsigtig med at spå om, hvordan Alternativets interne afstemninger falder ud, så lige nu er det helt uklart, hvem der kommer til at afløse Elbæk," siger Erik Holstein.

I partiets vedtægter står der, at det kun er medlemmer af folketingsgruppen, som kan stille op, men den proces bliver måske ændret ved det ekstraordinære landsmøde den 13. januar, så alle der har været medlem af Alternativet tilstrækkelig længe, kan stille op.

Forrige artikel Skandaler, nyt parti og kult: 10 nedslag i Uffe Elbæks politiske karriere Skandaler, nyt parti og kult: 10 nedslag i Uffe Elbæks politiske karriere Næste artikel Dagens overblik: KL kræver markant reform af ungdomsuddannelserne Dagens overblik: KL kræver markant reform af ungdomsuddannelserne