Holland får ny regering og premierminister

Den nye regering er taget i ed i Holland.

Syv måneder efter parlamentsvalget i Holland kan landets nye regering nu overtage ministerkontorene.

Regeringen, der for første gang inkluderer medlemmer af Gert Wilders Frihedsparti, blev taget i ed tirsdag 2. juni ved et besøg hos den hollandske kong Willem-Alexander.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ved parlamentsvalget i november 2023 blev Frihedspartiet den helt store vinder. Efter intense måneder måtte den højreorienterede Gert Wilders dog erkende, at han ikke kunne samle et flertal til at pege på ham som landets næste premierminister.

I spidsen for den nye regering står i stedet den tidligere chef for den hollandske efterretningstjeneste og generalsekretær i landets justits- og sikkerhedsministerium Dick Schoof. Han skal nu lede en koalition bestående af Frihedspartiet, Folkepartiet for Frihed og Demokrati, Ny Social Kontrakt og Bonde-Borger-Bevægelsen. Gert Wilders indgår ikke som minister i regeringen.

Dick Schoof overtager premierministerposten fra Mark Rutte, der efter 14 år i toppen af hollandsk politik nu bliver generalsekretær i Nato til oktober.

Forrige artikel Dødsfald: Billedkunstner Anders Kirkegaard (78) Dødsfald: Billedkunstner Anders Kirkegaard (78) Næste artikel Dødsfald: Fhv. royal og grønlandsk kontorchef Bjarne Erbo Grønfeldt (70)