Hørt på Folkemødet: Dag 3

FOLKEMØDE: Johanne Schmidt-Nielsen roste Inger Støjberg for udlændingepolitiken, Peter Skaarup blev buh'et ud af DF's telt, og Mette Frederiksen genbrugte Løkkes grundlovstale. Vi bringer et lille potpourri fra Folkemødets tredje dag.

09:52: ”Det svære ved Folkemødet er, at man skal være så skide civiliseret klokken 10 om morgenen.” En unavngiven og tømmermandsramt journalist, som går forbi, giver en ret præcis beskrivelse af en typisk folkemødemorgen.

10:20: Sol, sol, sol. Vejrguderne er igen med os efter en lidt hård dag i går.

11:11: Kristian Thulsen Dahl er gået på scenen, og han melder sig klar til at gå i regering efter næste valg. Der er dog to betingelser: Der skal være blåt flertal, og Dansk Folkeparti skal have samme vælgertilslutning.

”Hvis DF over en længere periode kan bevare den tilslutning, vi fik ved sidste valg, er det helt naturligt, at DF kommer til ar indgå i regering og være med til til at lede det her land,” siger han.

11:45: Venstre har inviteret på lagkage i anledningen af et års-jubilæet for magtskiftet i dansk politik. Uddelingen af kage til de mange gæster står Løkke for, imens han fløjter med på tonerne af musikken.

Vi skal lige smage den kage. Det er da ikke for tidligt på dagen, vel? 

11:54: Åh nej. Løkke har fået flødeskum på sin jakke.

”Smid jakken, det er meget bedre,” lyder opfordringen fra en af havens gæster.

Det gør han så. 

12:20: Vi tror ikke vores egne øjne. Dansk Folkepartis Peter Skaarup er ved at blive buh'et ud af sit eget telt. DF har arrangeret debat mellem ham og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen om flygtningekrisen. Enhedslisten holder til lige på den anden side af stien, og alle partisoldaterne er kommet med over for at støtte. Og det gør de højlydt.

13:57: Det gode vejr har smittet af på politiets humør.


14:24: Mette Frederiksen er vist ret glad for genbrug. I hvert fald genbruger hun en person fra Løkkes grundlovstale i sin egen partiledertale på Hovedscenen.

Både hende og Løkke har åbenbart læst den britiske journalist Helen Russels erindringer, der handler om flytningen til Danmark og mødet med danskerne.

Senere siger Mette Frederiksen:

”Der er nogen, der siger, at der ikke er forskel i dansk politik. Det er noget vrøvl.”

15:10: Dansk Folkeparti har annonceret, at Skaarup vil servere sin yndlingsopskrift, som er en isdessert. Vi er begejstrede. Afsted!

15:14: Vi er ikke de eneste i kø til is – det er faktisk lidt af et tilløbsstykke at få lidt af den meget lidt avancerede isdessert, der består af vanilieis og hakkede skildpadder. Ja, altså dem af chokolade – Dansk Folkeparti står stadig højt på dyrevelfærden, bliver det understreget. Uffe Elbæk står her også for at få del i herlighederne.

15:22: De jublende tilråb vil ingen ende tage på Gæstgiveren. Her har den tidligere LAU-formand Alex Vanopslagh netop overbevisende vundet DM i debat.

”Alex, du skal have en T-shirt, hvor der står, at I'm a fucking rockstar,” siger den ene dommer Søs Marie Serup.

15:28: Vi lærer, at det socialdemokratiske program ”Danmark for Folket” er fra 1935, og at det IKKE er et principprogram. Der er quiz hos Socialdemokraterne med socialdemokrater om Socialdemokratiets historie. På alle måder meget socialdemokratisk.

16:05: Vi har opdaget et arrangement, hvor Inger Støjberg (V) og Anders Samuelsen (LA) skal rose Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Zenia Stampes (R) politik og ditto. På alle måder interessant.

Zenia og Johanne får blandt andet ros på klimaområdet.

”Jeg tror, at I så de der isbjerge smelte lidt før os. Og det kan godt være, at noget af det er menneskeskabt. Det må vi nok erkende, og det så I før os,” lyder rosen fra Inger Støjberg.

16:33: Der er også ros den anden vej. Inger får ros for at stå fast over for DF og S i forhold til at oprette flygtningelandsbyer.

Anders tilføjer, at Socialdemokraterne er gået endnu mere til højre end Inger.

”Og der er ellers ikke meget plads,” konstaterer Inger.

17:19: Morten Østergaard undrer sig i sin partiledertale over, at regeringen har valgt at sænke klimaambitionerne, fordi Danmark allerede ligger i front på det område.

”Jeg har aldrig hørt om en sport, hvor man kan komme for langt foran? Skulle Contador så holde ind til siden på Alpe d’Huez for at undgå at komme for langt foran de andre?”

Østergaard ser i øvrigt frisk ud i forhold til, at han kunne fejre sin 40 års fødselsdag i går. Hvad er det, man siger? Han ligner en mand på præcis en dag over fyrre.

17:29: Kridtstreger tegnes midt på vejen, og der kridtes op til en seriøs omgang høvdingebold. Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Erhverv og Fagbevægelsen mødes nemlig lige om lidt i den årlige høvdingebolddyst. 

19:33: Nogle har glemt solcreme, og nakken er lidt rødmende. Den køles nok bedst med en kold øl. Skål.

,

Forrige artikel Regeringen vil opruste samarbejde med det private om ulandsbistand Regeringen vil opruste samarbejde med det private om ulandsbistand Næste artikel Det sker på Folkemødet søndag Det sker på Folkemødet søndag