Hørt på Folkemødet: Anden dag

FOLKEMØDE: Manu Sareen er væltet på cykel, de unge vil have selfies med alle politikerne og nogen glemte at kigge forbi Dansk Folkepartis flæskestegsmiddag. Vi bringer et lille potpourri fra Folkemødets dag 2. 

Klokken 07.24: Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) kommer gående i løbetøj ned af hotelgangen. Han ser lidt træt ud - men okay, det gør vi nok også. Han skal ud at løbe med Naturfredningsforeningen, siger han. I programmet stod der, at det startede klokken 7.

07.38: Nu kommer Claus Meyer også. Mon han også skulle med Østergaard og Naturfredningsforeningen på tur? Vi ved det ikke, men ønsker god tur alligevel. 

07.45: Nu stopper det! Sørme om ikke også Børsens chefredaktør, Anders Krab Johansen, skal ud at løbe. Før den dårlige samvittighed sætter sig alt for fast, triller vi ud og finder noget morgenmad. Og lover os selv, at vi går en tur senere. 

08.26: Morten Østergaard overlevede løbeturen og er nu i morgenmadsbuffeten. I løbetøj.

09.19: Ankommer til pressecentret, hvor en anden journalist har valgt at beholde solbrillerne på indenfor. Hård nat formentlig. Generelt er aktivitetsniveauet ret lavt fra morgenstunden.

10.30: Passer et ukendt arrangement, men genkender stemmen i mikrofonen. En gammel kending fra i går, Mogens Lykketoft. Generelt er Folketingets formand med i overraskende mange debatter, vi passerer. Måske er det en tilfældighed, måske vil han bare have alt, hvad der er muligt, ud af Folkemødet.

11.25: SF-formand Pia Olsen Dyhr er ved at afslutte sin folkemødetale. "Jeg vil gøre alt for, at min datter og hendes generation ikke skal føle behov for at ringe på min dør om 30 år og sige: 'Hvad fanden bildte I jer egentligt ind, dengang I valgte ikke at handle?'" siger hun. 
Talen handler om klimaet og den grønne omstilling, og Olsen Dyhr er klar til at bygge to nye vindmølleparker i Vesterhavet. 

12.40: En kæmpe menneskemasse blokerer vejen ved Brandstationen. Et kort øjeblik overvejer vi, om man skal tage en omvej, men kommer så i tanker om, at man altid skal gå efter menneskemængden - i går kom der østers ud af det. Det viser sig, at Helle Thorning-Schmidt er kommet til solskinsøen og holder tale hos Socialdemokraterne, hvor hun kun går under navnet Helle. 

12.42:  En brummen breder sig. Vi kigger op og ser en helikopter. News-helikopteren. De har også opdaget Thornings ankomst. Fra jorden kigger alle op og vinker. 

12.48: Selv om det for otte minutter siden føltes, som om hele Allinge var samlet ved Brandstationen, kan vi nu se, at det ikke er tilfældet.  På restauranten Sommer sidder Mads Holger (K) og spiser frokost med sine skjorteklædte venner. De ligner nogle, som har det varmt

14.25:  Som vi fandt ud af tidligere, er statsminister Helle Thorning-Schmidt ankommet til Folkemødet. ”Vi må spørge Venstre: Hvorfor har I så travlt med at drive klapjagt på mennesker, som i forvejen har det svært?” spørger hun i sin tale og fortsætter:
”Det kan blive for småt, Venstre. Det er ikke sådan, det skal være i Danmark.”

14.30: Det kan godt være, at der er lidt mangel på folketingspolitikere til Folkemødet i år, men Jørgen Leth har lige passeret os på gaden. Nok sagt!

15.02: Søren Espersen varmer op for sin partiformand, der om lidt skal holde sin folkemøde-tale, ved at synge en sang på svensk. Svensk. Vi er lidt forvirrede - vi havde vist forventet noget dansk.

15.03: Imens Søren Espersen prøver kræfter med det svenske, venter Kristian Thulesen Dahl på sidelinjen, hvor tre unge piger kommer over med en selfiestang for at få taget en selfie med partilederen. Det får de selvfølgelig lov til.

15.05: En mail tikker ind om sikkerhedsforanstaltninger ved lørdagens seance med islamkritikeren Geert Wilders. Arrangementet blev tidligere flyttet, og der vil være forhøjet sikkerhed, hedder det i mailen. 

15.07: Tilbage til hovedscenen: Minsandten om ikke også Kristian Thulesen Dahl får lov at være med på en selfie med en midaldrende dame i blomstret bluse. Han er en populær mand.

15.23: Kristian Thulesen Dahl er ved at være ved vejs ende i sin tale, og han afslutter med at proklamere, at han håber, at Dansk Folkeparti efter valget vil være kendt som det kedeligste valgkampsparti.

"Vi vil gerne være kendet for det, som I kender os for. Vi vil gerne have, at efter valget – tænk jer noget så utraditionelt – så siger vi det samme, som I hørte os sige før valget," slutter DF-formanden og modtager store klapsalver til gengæld.

15.32: Tilbage i pressecentret. Alle nynner "Bornholm, Bornholm Bornholm", efter Søren Espersen sammen med det fremmødte publikum sang fællessang nede ved scenen. Du skylder en, Søren. 

17.06: Bandet Folkeklubben varmer op for Johanne Schmidt-Nielsen, inden hun skal holde sin folkemødetale. Inden deres sidste sang snakker de om, at de vil synge et nummer, som handler om en side, vi alle sammen har. Også Johanne. Er det blod? Lemmer? Nej, en fedterøv. Hmm.. 

17.18: Johanne Schmidt-Nielsen er godt i gang med sin tale på scenen, og hun efterlyser nu en garanti fra både Socialdemokraterne, Radikale og SF:

"I stod bag indgrebet i lærernes arbejdstidsaftaler. I har set, hvad det har fået af konsekvenser for vores folkeskole. Jeg synes, I skal garantere, at I aldrig nogensinde igen vil køre en damptromle hen over vores offentligt ansatte, som I gjorde ved skolelærerne," lyder opfordringen.

17.19: Møder Manu Sareen. Han kommer haltende forbi Gæstergiveren og forsøger at få et lift med en mini-skraldebil. Han mumler noget med, at han er væltet på en cykel. Desværre for socialministeren er bilen for lille til en ekstra mand, og Manu halter videre.

18.01: NEJ NEJ NEJ! Det går op for os, at vi har misset den gratis flæskesteg. DF-formand Kristian Thulesen Dahl grillede ellers sin livret - flæskesteg - ved DF-teltet og delte gladeligt ud af svinet  - og han guidede endda til, hvordan man får sværen sprød. Dagens ommer.

18.40: Møder Manu igen. Denne gang har han fundet tre blonde kvinder at støtte sig til på vej op ad en bakke. "Nå, det går bedre?" spørger vi. "Ja, jeg har fundet noget smukt at støtte mig til," lyder svaret. 

18.47: Længere nede ad gaden støder vi ind i SF-formand Pia Olsen Dyhr. Hun fortæller, at der har været "crazy mange, som har villet tage selfies" med hende. De unge må have en konkurrence om, hvem der kan få flest med hjem, siger hun. Antal af selfies har hun ikke styr på. Og antal af debatter, hun har deltaget i dag, kan hun heller ikke huske. Det forsvinder i mængden. 

Forrige artikel Partibagmænd om valgkamp: Nu skruer vi op Partibagmænd om valgkamp: Nu skruer vi op Næste artikel Forstå tal-krigen om de lånte fjer Forstå tal-krigen om de lånte fjer