HK-formand opgiver kamp om LO-formandskab

KAMPVALG: Kim Simonsen, formand for HK, trækker sig fra kampen om at blive LO's næste formand. LO har ikke brug for kampvalg, mener han. Det tegner det dog stadig til at blive.

Der er nu to kombattanter tilbage i kampen om at blive LO's næste formand.

Det står klart, efter en af de tre kandidater, Kim Simonsen, har besluttet sig for at trække sig. Det meddelte Simonsen, der i dag er formand for HK, tirsdag aften.

”Der er nu behov for at rykke sammen i stedet for at splitte. LO har ikke brug for et kampvalg,” skriver Kim Simonsen på Facebook.

Det tyder dog ikke på, han får sit ønske opfyldt. Der er nemlig stadig to kandidater til posten, når Harald Børstings afløser skal findes, når LO holder kongres 25-27. oktober.

Meddelelsen om Kim Simonsens exit skete, efter at Dansk Metal i går meddelte, at de støtter nuværende næstformand i LO Lizette Risgaard som ny formand for hovedforbundet. Dermed står Lizette Risgaard tilbage som klar favorit til at blive organisationens første kvindelige formand. Over for hende står Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

"Kampvalg er et sundhedstegn - både med tre og med to kandidater," skriver Flemming Vinther på Twitter onsdag formiddag.

Målet nået
Planerne om en fremtidig fusion af hovedorganisatioerne LO og FTF har skabt splittelse i LO op til formandsvalget. Det skyldes især, at 3F, der er Danmarks største fagforbund - og det største medlemsforbund i LO, har været skeptisk over for fusionsplanerne.

Opbakning fra 3F har derfor været afgørende for en ny formand. HK har på sin side været langt mere positivt indstillet over en fusion med FTF, blandt andet fordi medlemmer i flere HK-forbund føler, at de har mere til fælles med funktionærer, lærere og sygeplejersker i FTF end med de ufaglærte og faglærte i LO.

I fredags tog formandskampen dog en ny drejning, da hovedbestyrelsen i LO blev enige om en ny køreplan for fusionsplanerne, som i højere grad tilgodeser 3F. Kompromiset betyder, at samarbejdet mellem LO og FTF i første omgang testes på uddannelsesområdet i 2016, hvorefter der først udarbejdes beslutningsgrundlag for en ny hovedorganisation i 2017.

Fusionen ser dermed ikke længere ud til at få samme eksplosive betydning i spillet om en ny LO-formand, som der ellers var lagt op til.

Kim Simonsen havde et ønske om at forny fagbevægelsen. Det ser han allerede ske nu, hvor der lægges op til tættere samarbejde mellem LO og FTF.

”Mit vigtigste projekt som kandidat var at skabe grundlaget for en ny hovedorganisation. Det grundlag er nu til stede. I februar var jeg den eneste, af de tre kandidater, der bakkede op om ideen/drømmen om en ny hovedorganisation, nu mener de to andre kandidater det også,” skriver han på Facebook.

Samarbejdet med FTF er det andet store tema på LO-kongressen, som afholdes i Aalborg.

Kim Simonsen fortsætter nu som formand i HK, der er et af 17 fagforbund under LO.

,

Forrige artikel EU-lande er enige om at fordele 120.000 flygtninge EU-lande er enige om at fordele 120.000 flygtninge Næste artikel Thorning udpeget til international kommission Thorning udpeget til international kommission