Historisk Zelenskyj-besøg overskygger EU-topmøde om styrkede grænser, grøn statsstøtte og dansk havvind

EU-ledere enes om mere fokus på grænsekontrol og mere statsstøtte til grøn omstilling på et topmøde med en særlig ukrainsk gæstestjerne.

BRUXELLES: Det kunne næsten ikke være anderledes. Den ukrainske præsidents tilstedeværelse i hjertet af Europa endte med totalt at dominere det EU-topmøde, som sluttede langt ud på natten til fredag.

Den todages rejse til London, Paris og Bruxelles er kun anden gang, præsident Volodymyr Zelenskyj forlader sit krigshærgede land, siden Rusland startede sin totale angrebskrig for et år siden.

Her leverede han sit ønske om en klarere vej mod EU-medlemskab og om flere våben.

”Jeg har simpelthen ikke lov til at komme hjem uden resultater. Og de afhænger af vores partnere,” plæderede han til et stopfyldt lokale med journalister.

Her understreger han også, at han både håber og forventer, at EU-landene kan enes om at starte officielle optagelsesforhandlinger med Ukraine allerede i år, hvilket dog langtfra er en given sag.

Hvad de 27 EU-ledere konkret lovede ham bag de lukkede døre i den perlerække af møder, han holdt med de europæiske ledere både i plenum og i mindre forsamlinger, blev holdt tæt ind til kroppen.

Både den polske og den slovakiske leder erklærede sig dog over for pressen åbne over for at levere kampfly, som har været særligt højt på Zelenskyjs ønskeliste på den europæiske rundtur.

{{toplink}}

Mere grænsekontrol

For EU-lederne var Zelenskyjs besøg dog kun starten på det 16 timer lange maratonmøde, der også skulle tackle de to største spørgsmål på EU-dagsordenen lige nu, som er den stærkt øgede tilstrømning af flygtninge og migranter og EU’s konkurrencesituation i et svært økonomisk klima.

Her enedes landene om at bede EU-Kommissionen om med det samme at mobilisere ”betydelige EU-midler” og støtte til at styrke landenes grænsekontrol.

”Vi vil levere en samlet pakke med mobil og stationær infrastruktur, fra biler til kameraer, fra vagttårne til elektronisk overvågning,” lovede EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen efter mødet.

Til gengæld ville hun ikke love EU-penge til deciderede hegn eller mure på EU’s ydre grænser, sådan som en række lande har ønsket, med Østrig i spidsen og stærkt støttet af Danmark.

Men, som den svenske statsminister, Ulf Kristersson noterede sig:

”Infrastruktur er et ganske bredt begreb.”

Mere grøn støtte

Desuden nikkede EU-lederne til, at der skal kunne leveres yderligere  ”målrettet, midlertidig og proportional” støtte til de europæiske industrier, der er vigtige for den grønne omstilling. De er lige nu sårbare over for både høje energipriser og over for det pres, som kommer fra konkurrencen fra Kina og fra et USA, som er begyndt at levere grøn støtte i milliardklassen.

Åbningen for mere statsstøtte fra nationale statskasser har vakt stor bekymring i blandt andet konkurrenceorienterede lande som Danmark, men også blandt EU’s pengetrængte sydlige og østlige lande, efter det er blevet tydeligt, hvor meget dybere i lommerne lande som Tyskland og Frankrig både kan og ønsker at gribe for at støtte deres eget erhvervsliv.

Samtidig er der dog også en erkendelse af behovet for at give europæisk industri en hjælpende hånd i et svært klima.

Kommissionen vil hjælpe Danmark

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde sit eget grønne statsstøtterelaterede spørgsmål med til Bruxelles. Her mødtes hun med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, for at søge EU’s velsignelse til en opdatering af den danske såkaldte åben dør-ordning for havvind.

Ordningen, der lader selskaber få gratis adgang til dansk havbund til at opstille vindmøller, er kommet i gedigent stormvejr i løbet af den seneste uge, efter Energistyrelsen satte al behandling af nye ansøgninger i bero af frygt for, om den 24 år gamle ordning var i karambolage med EU’s statsstøtteregler. Det sker, efter antallet af ansøgninger er mangedoblet på få måneder.

Ifølge Altingets oplysninger er EU-Kommissionen villig til meget hurtigt at godkende en ny dansk model for den såkaldte åben dør-ordning.

Præcis hvordan den nye model kommer til at se ud, er dog endnu uklart.

{{toplink}}

Forrige artikel Hvilke politiske bøger skal du tage med på vinterferie? Her er tre anbefalinger Hvilke politiske bøger skal du tage med på vinterferie? Her er tre anbefalinger Næste artikel Mette Frederiksen efter møde med von der Leyen om havvind-løsning: Jeg tør ikke ikke sætte en dato på Mette Frederiksen efter møde med von der Leyen om havvind-løsning: Jeg tør ikke ikke sætte en dato på