Her er regeringens model, der fik minkboss til at udvandre i protest

Regeringen og myndighederne har præsenteret en model for, hvordan en eventuelt genoptagelse af minkavl kan foregå, men den er ikke faldet i god jord hos alle. Altinget kan nu fremlægge modellen, der fik Kopenhagen Furs formand til at udvandre i protest fra et møde i Fødevareministeriet. 

60 ugentlige svælgprøver på levende og døde mink, daglige kviktest af medarbejderne og fast brug af FFP3-masker for ansatte. 

Det er bare et lille udpluk af de krav, som regeringen og myndighederne præsenterede for minkavlerne på et møde i Fødevareministeriet 10. august. 

Egentlig havde fødevareminister Rasmus Prehn (S) stillet minkavlerne en afklaring før sommerferien i udsigt, men det er ikke sket og 10 dage inde i august mødte Danske Mink, Kopenhagen Fur og Landbrug & Fødevarer så op til mødet, hvor også Fødevareministeriet, Sundhedsministeriet, Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen var repræsenteret.

Ministeren selv var ikke tilstede på mødet, hvor den veterinær- og sundhedsfaglige model for, hvordan covid-19 skal håndteres på minkfarmene, hvis faget skal genoptages, blev lagt frem.

Efterfølgende var planen, at det skulle drøftes, hvordan det sikres, at modellen implementeres og efterleves i praksis.

{{toplink}}

Minkavler udvandrede

I alt var der sat en time af til mødet, men seancen varede en del kortere, da Kopenhagen Furs formand, Tage Pedersen, og tre andre fra Kopenhagen Fur udvandrede i protest over kravene. 

"Da jeg havde fået præsenteret alle de her ting sagde jeg, at det var så langt fra skiven, at der ikke var mere at diskutere om. Vi vil gerne komme med forslag, men så må de indkalde til et nyt møde, hvor vi starter med et rent stykke papir," siger Tage Pedersen til Altinget. 

Umiddelbart efter mødet beskrev han, at modellen "de facto umuliggør minkproduktion."

"Vi blev af embedsværket præsenteret for rigide og opskruede regler og krav, som er fuldstændig hen i vejret, og som de facto umuliggør minkproduktion. Det overordnede formål med mødet var, at vi skulle nikke til de helt urimelig krav og tages som gidsler for regeringens politik. Det vil vi naturligvis ikke," lød det efterfølgende fra Tage Pedersen, der fortsatte:

"Regeringen må beslutte, hvad den vil, og så kan vi på den baggrund gøre vores stilling op. Vi vil ikke være nikkedukker i et spil, der handler som at redde regeringens ære."

Altinget har fået fat i den samlede model, der blev præsenteret på mødet, og som altså fik Tage Pedersen til at forlade mødet i utide. 

Her er planen:

Overvågning SARS-CoV-2

  • Alle minkvirksomheder skal overvåges i henhold til EU-krav
  • ​60 PCR-test (svælgsvaber) om ugen fra døde og levende mink
  • Fødevarestyrelsen udtager prøverne

Smittebeskyttelsesplaner

Alle minkvirksomheder skal have en smittebeskyttelsesplan for covid-19.

​Planen skal som minimum indeholde krav om:

  • Brug af personlige værnemidler i form af en FFP3-maske og beskyttelsesbriller
  • Håndhygiejne
  • Skift af tøj og fodtøj
  • Bad efter endt arbejde/inden virksomheden forlades
  • Gennemførelse af kursus om hygiejne og anvendelse af værnemidler
  • Antal af personer med adgang til virksomheden begrænses, og der føres fortegnelse over besøgende i virksomheden

​Planen bør desuden indeholde retningslinjer for:

  • Covid-19 test af personer, der arbejder i virksomheden i form af daglig antigentest to ugentlige PCR-test
  • Personer, der har været i en anden minkbesætning eller på et pelseri, må ikke gives adgang til besætningen inden for de første 24 timer, efter kontakten ophørte

Smittebeskyttelse ved indkøb/indførsel

  • Mink skal undersøges for SARS-CoV-2 ved ankomst til modtagevirksomheden i Danmark
  • ​Svælgsvaber-prøver fra alle mink
  • ​Gælder også ved flytning imellem virksomheder i Danmark
  • Mink, der tilføres virksomheden, skal holdes adskilt fra de øvrige mink, indtil der er sikkerhed for, at de ikke er smittede med covid-19

Afhentning af aflivede mink til pelsning eller bortskaffelse

  • Døde mink til pelsning eller bortskaffelse skal placeres, så afhentning kan ske, uden chauffør/pelseri-personale får adgang til besætningsområdet.

Her står sagen nu

Mens 1.246 minkvirksomheder har søgt om erstatning, har blot 15 minkavlere tilkendegivet, at de overvejer at genoptage deres minkproduktion, hvis det igen skulle blive lovligt. 

Dagen efter mødet i Fødevareministeriet lovede Rasmus Prehn over for Landsbrugsavisen at indkalde til et nyt møde. 

"Det er altid ærgerligt, når et møde ender i en situation, hvor der er nogle, der ikke er tilfredse. Det kan jeg selvfølgelig kun ærgre mig over. Men som vi har sagt, og som jeg også kan forstå, at de kvitterer for nu, så inviterer vi til et møde igen. Vi er nødt til at have den her dialog," sagde ministeren. 

Altinget har spurgt Fødevareministeriet om hvornår Rasmus Prehn forventer at indkalde til det næste møde i sagen, om han selv vil være tilstede på det næste møde samt, hvornår der forventes en endelig udmelding om, hvorvidt minkavl igen skal være tilladt i Danmark.

Ministeriet er ikke vendt tilbage med en bestemt mødedato, men denne gang lover fødevareministeren at deltage. 

"For regeringen har det hele tiden ene og alene handlet om folkesundheden, når det kommer til fremtidens minkavl i Danmark og det midlertidige forbud mod minkavl. Som bekendt har der været afholdt et teknisk møde mellem embedsfolk og minkbranchen," skriver Rasmus Prehn i en mail og fortsætter:

"I forlængelse af det vil der blive indkaldt til et opfølgende møde, hvor jeg også deltager." 

Forrige artikel Norsk folkemøde ramt af trusler mod minister – mand anholdt i Danmark Norsk folkemøde ramt af trusler mod minister – mand anholdt i Danmark Næste artikel Tesfaye forsvarer stramning af offentlighedslov: Det skal stå med flammeskrift, at det ikke må ramme kritisk journalistik Tesfaye forsvarer stramning af offentlighedslov: Det skal stå med flammeskrift, at det ikke må ramme kritisk journalistik