Her er regeringens civilsamfundsstrategi

NY STRATEGI: Regeringen vil hjælpe socialt udsatte ind i foreningslivet og sikre et kompetenceløft af frivilligheden. Samtidig får DIF 16 millioner kroner til nyt integrationsprojekt.

Styrk den lokale frivillighed og hjælp flere udsatte ind i foreningslivet. Sådan lyder nogle af hjørnestenene i regeringens nye civilsamfundsstrategi, som man har afsat 112 millioner kroner til over de næste fire år.

"Frivillighed er med til at skabe sammenhængskraft og social kapital. Det er limen, som holder en god del af vores samfund sammen. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden understøtter frivilligheden på den bedst mulige måde," siger børne- og socialminister Mai Mercado (K), der har taget initiativ til den nye civilsamfundsstrategi.

Strategien rummer 12 nye initiativer. En stor del af pengene går til at skabe innovation og kompetenceudvikling af de lokale frivillige foreninger. Men der ligger ikke en færdig drejebog for, hvordan frivilligheden skal udøves, og det er helt bevidst, siger Mai Mercado.

"Det er jo i mødet lokalt, at man får skabt de nære relationer og den store værdi, som frivilligheden giver. Og det er svært at sætte på formel fra Christiansborgs side," siger hun.

Samtidig lægger regeringen op til at styrke partnerskaber mellem kommuner og foreninger, ligesom DIF får 16 millioner kroner til at et integrationsprojekt.

"Det er en hjertesag for mig, at vi giver borgere og foreninger de bedste muligheder for at kunne tage et personligt ansvar," siger Mai Mercado.

Regeringens civilsamfundsstrategi er en af søjlerne i innovationsminister Sophie Løhdes (V) sammenhængsreform, som bliver præsenteret i 2018. 

Og innovationsministeren vil have foreningsdanmark mere involveret i den sociale opgaveløsning i den offentlige sektor.

"De mange frivillige, vi har herhjemme, spiller en nøglerolle i vores samfund. Derfor er det også helt afgørende, at vi understøtter det frivillige arbejde og foreningslivet, og at vi i endnu højere grad indtænker de frivillige i de tilbud og indsatser, som det offentlige har på eksempelvis det sociale område," siger Sophie Løhde.

Ros fra taskforce
En regeringsnedsat taskforce har hen over sommeren arbejdet på at levere en række anbefalinger til regeringens nye civilsamfundsstrategi. Og herfra kvitterer man for regeringens udspil.

"Det er dejligt, at regeringen følger taskforcens anbefaling om at styrke den lokale frivillighed," siger Vibe Klarup, der er formand for Frivilligrådet.

Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, sad også i taskforcen, og han er på samme frekvens som Vibe Klarup.

“Jeg vil gerne kvittere for, at strategien har så meget fokus på, hvordan vi kan styrke de fællesskaber, som civilsamfundet tilbyder for udsatte børn og voksne,” siger han.

Regeringen lægger op til at finde de 112 millioner kroner i satspuljen, og Mai Mercado satser på, at Folketinget vil bakke op om udspillet.

"Vores civilsamfund er utrolig vigtigt, og det håber jeg, at de andre partier husker på, når vi starter forhandlinger om satspuljen fredag," siger hun.

Opdateret 13:43 med kommentar fra innovationsminister Sophine Løhde (V):

Forrige artikel Danskernes interesse for kommunalpolitik rammer nyt lavpunkt Danskernes interesse for kommunalpolitik rammer nyt lavpunkt Næste artikel FN-mål er en guldgrube: Nye fremstød skal sikre Danmarks del af kagen FN-mål er en guldgrube: Nye fremstød skal sikre Danmarks del af kagen