Her er EU-præsidenternes europagt

DOKUMENTATION: EU's to præsidenter har fremlagt et udkast til en europagt, der skal sætte en stopper for rod i eurolandenes økonomi. Danmark har muligheden for at deltage. Her kan du læse EU-systemets udkast til en europagt.

Først fremlagde Tyskland og Frankrig en såkaldt europagt, der skulle gøre en ende på uorden i de europæiske økonomier.

Den blev dog ikke modtaget pænt af medlemsstaterne, selvom landene overordnet bakkede op om den grundlæggende ide: det er nødvendigt at stramme op på økonomien og forbedre EU's konkurrenceevne.

Det har nu fået formanden for Det Europæiske Råd, Herman van Rompuy og formanden for Europa-Kommissionen, Jose Manuel Barosso, til at lave deres eget udkast til en aftale.

Den er blevet præsenteret til højtstående embedsmænd fra eurolandene, men er blevet lækket og er nu også at finde på internettet.

Altinget | EU giver her muligheden for at læse udkastet, som vil stå højt på dagsordenen, når eurolandenes regeringschefer mødes 11. marts og senere på måneden, når alle EU's stats- og regeringschefer mødes til topmøde 24.-25. marts. (se link for hele det fire side lange udkast).

Tysk-franske krav bliver til EUs
Overordnet er der tale om en "pagt", der skal ligge i forlængelse af tidligere EU-tiltag som EU 2020-strategien, Det Europæiske Semester og Stabilitets- og vækstpagten.

I forhold til det tysk-franske forslag spiller EU-systemet en større rolle, og man har gjort formuleringerne om fælles selskabsskat mere bløde.

Alligevel går flere af de mere kontroversielle bud fra det tysk-franske udkast igen. Det drejer sig bl.a. kravet om national "gældsbremse"-lovgivning, højere pensionsalder og en bremse for store lønstigninger i den offentlige sektor. (se fra side 2).

Ellers er overskrifterne for udspillet:

- Sikre bedre konkurrenceevne, særligt gennem større overensstemmelse mellem lønudvikling og produktivitet

- Sikre beskæftigelse ved at gøre det mere attraktivt at arbejde

- Bidrage til sundere offentlige finanser, særligt i forhold til den offentlige gæld samt i forhold til pension og det sociale sikherhedsnet

- Styrke den finansielle stabilitet

Forrige artikel Danske Erhvervsskoler: Forældet kritik fra ministeriet Danske Erhvervsskoler: Forældet kritik fra ministeriet Næste artikel Professor: Brugerbetaling eller dårligere uddannelser Professor: Brugerbetaling eller dårligere uddannelser