Her er de nyvalgte medlemmer af Frivilligrådet

STEMMERNE OPTALT: Store profiler er på plads i det nye Frivilligråd. Men Røde Kors' generalsekretær blev overraskende forbigået af vælgerne i frivilligdanmark.

Vælgerne i frivilligdanmark har talt, og helt som ventet har Red Barnets Jonas Keiding Lindholm og den markante debattør Knud Aarup fået sæde i Frivilligrådet.

Derudover har vælgerne blandt andet fundet plads til Mirka Mozer, der er direktør i Indvandrer Kvindecentret, Fit for Kids-lederen Pelle Plesner og Jens Maibom Pedersen, som er formand for KFUM's Sociale Arbejde.

I alt otte nye ansigter er valg ind, mens børne- og socialminister Mai Mercado (K) har udpeget to, herunder formand Mads Roke Clausen.

Samtidig stiller KL med udviklingsdirektør Arne Eggert og Frivilligcentrene med John Hebo Nielsen.

Og Mai Mercado ser frem til samarbejdet med det i alt 12 mand store Frivilligråd.

"Valget har været en stor fornøjelse at følge. Det har været en rigtig valgkamp med programerklæringer fra kandidaterne. Jeg tror, at det har været med til at styrke den frivillige sektors bevidsthed om dens egen rolle i samfundet,” siger hun.

Store profiler fravalgt
Til gengæld er nogle markante aktører i civilsamfundet valgt fra af vælgerne. 37 kandidater stillede op, og Ældre Sagens kandidat Lars Linderholm fik ikke stemmer nok, ligesom Røde Kors' generalsekretær heller ikke fik en plads.

Og det overrasker SDU-professor Bjarne Ibsen.

“Jeg ville have troet, at en højt respekteret person som Anders Ladekarl ville blive valgt,” siger Bjarne Ibsen og fortsætter:

"Men jeg ser det som et udtryk for, at man har valgt de foreninger, som mest rent arbejder med det frivillige sociale område. Og Røde Kors har jo også den internationale indsats og arbejdet med flygtninge og indvandrere."

Ifølge Bjarne Ibsen skal vi oven på valget gøre os klart, at de otte nyvalgte ikke træder ind i hele civilsamfundets talerør.

"Vi har fået et råd, som ikke repræsenterer frivilligheden generelt. Og det kan jo være helt fint. Man skal bare gøre sig klart, at det her råd primært repræsenterer det frivillige sociale arbejde," siger Bjarne Ibsen.

Professionelle i spidsen for frivillige
Han bemærker samtidig, at seks ud af otte af de nyvalgte er ansatte og ikke valgte repræsentanter fra foreningsdanmark.

"Jeg synes helt principielt, at det er problematisk, at det først og fremmest er ansatte og professionelle, som nu skal tale på de frivilliges vegne. Man kunne godt have haft som et krav, at kandidaterne skulle være valgte, altså frivillige," siger Bjarne Ibsen.

Alligevel er han ikke i tvivl om, at rådet har en langt stærkere demokratisk legitimitet nu, hvor størstedelen er valgt af frivilligdanmark selv.

Og Bjarne Ibsen vurderer, at de samtidig kommer fra meget forskellige sider af det frivillige sociale område.

"Medlemmerne har nu en større mulighed for troværdigt at tale på det frivillige sociales vegne," siger han. 

Forrige artikel Udspil: Sådan vil S og SF bekæmpe parallelsamfund Udspil: Sådan vil S og SF bekæmpe parallelsamfund Næste artikel Ny aftale: Simple afgørelser for borgerne skal kunne træffes af en computer Ny aftale: Simple afgørelser for borgerne skal kunne træffes af en computer