Hækkerup kaldes i samråd efter kras kritik af EU-dommere

Justitsministerens udtalelser i folketingssalen om, at EU-Domstolen finder på jura, og at dens dommere ikke har demokratisk legitimitet, får nu formanden for Europaudvalget til at hive ministeren i samråd. Også statsministeren drages ind i sagen.

BRUXELLES: Hårde ord fra justitsministeren om EU-Domstolen får nu formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen (V), til at kalde ministeren i samråd.

Udvalgsformanden har også bedt statsminister Mette Frederiksen (S) forklare, om hun deler sin ministers opfattelse af EU-dommerstanden, efter han har beklikket dommernes demokratiske legitimitet og sagt, at de opfinder jura uden at skele til traktater og love.

”Det er helt vildt, at justitsministeren, ovenikøbet i selveste folketingssalen, giver udtryk for, at EU-Domstolen ikke har demokratisk legitimitet,” siger Eva Kjer Hansen.

{{toplink}}

Forrykt dom

Justitsminister Nick Hækkerup leverede sin skarpe kritik af EU-Domstolen under en folketingsdebat om logning af oplysninger om danskernes brug af mobil og internet. I flere domme har Domstolen underkendt massetilbageholdelse af den slags informationer til stor fortrydelse for både nuværende og tidligere danske justitsministre, som ser det som et vigtigt efterforskningsredskab – i øvrigt på linje med regeringer i en række andre EU-lande.

Justitsministeren kaldte det i den forbindelse ”forrykt”, at Danmark skal rette ind efter EU-Domstolen og lave reglerne om. Han stillede også spørgsmålstegn ved EU-dommernes ret til at afgøre det.

”Hvorfor skal nogen, der ingen demokratisk legitimitet har, have lov til at bestemme,” spurgte han fra Folketingets talerstol med henvisning til, at de jo ”bare er dommere”.

”Problemet med EU-Domstolen er, at der ved man ikke, hvad juraen er. Den finder de på undervejs,” lød det også fra justitsministeren.

Uhørt groft angreb

De udtalelser, mener Eva Kjer Hansen, er direkte skadelige.

”Jeg mener faktisk, at justitsministeren skal trække sine ord i sig igen. Vi kan jo ikke have en justitsminister, der ovenikøbet i folketingssalen sår tvivl om EU-Domstolens bemyndigelse,” siger hun.

Forhenværende EU-dommer Bo Vesterdorf har tidligere over for Altinget kaldt ministerens udsagn ”et uhørt groft angreb”, der er ”aldeles upassende for en justitsminister”.

”Det er total mangel på respekt for en af de afgørende institutioner i ethvert samfund og en af de afgørende institutioner i EU-samarbejdet,” sagde Bo Vesterdorf.

Forfejlet kritik

Justitsministeren ønsker ikke at kommentere på indkaldelsen til samrådet. Han henviser til det modsvar, han sendte til Altinget i sidste uge i kølvandet på Bo Vesterdorfs kritik, som han kalder ”forfejlet”.

Her gør Nick Hækkerup også klart, at det ikke er hele EU-Domstolens virke, han sigter mod med sine kommentarer. Det handler specifikt om hans utilfredshed med dommene om logning – en kritik, som han ”står fuldt ud på mål for”.

”Jeg vil gerne opponere mod, at der sættes lighedstegn mellem at være uenig i dele af EU-Domstolens retspraksis og et synspunkt om, at man generelt er imod EU-Domstolen eller EU som sådan,” skriver justitsministeren.

Hvad hvis det havde været Orbán?

Den køber formanden for Europaudvalget dog ikke.

”Han svarer jo udenom. Han prøver at give indtryk af, at han bare har kommenteret i forhold til den konkrete sag om logning. Men det er jo ikke det, han siger. Og det her er alvorligt,” siger Eva Kjer Hansen.

”Det handler ikke om, at man ikke må kritisere EU-Domstolens afgørelser. Selvfølgelig må man det. Men med den måde, han udtrykker det på, skaber han tvivl om hele fundamentet i vores europæiske samarbejde. Forestil dig, hvilken storm det havde givet, hvis det havde været Orbán eller hans justitsminister, der havde sagt det her. Så havde vi været dybt forargede alle sammen,” siger hun med henvisning til den ungarske premierminister, der er kendt for sin udhuling af retsstaten og sin foragt for EU’s demokratiske spilleregler.

Heller ikke Frie Grønnes Sikandar Siddique er imponeret over udtalelserne fra ministeren.

”Det er jo himmelråbende, at vi har en justitsminister, der er så døv for basale rettigheder til borgerne, at han er ligeglad med en EU-dom, der tager borgernes rettigheder i forsvar. Som en domstol skal og bør. Ikke nok med det, så mener han også domstolens dommere selv opfinder oplysninger. Jeg ved godt, at ministeren mener, at ”overvågning er tryghed”, men jeg mangler stadigvæk at høre bare én god grund til at masseovervåge danskerne ulovligt. For den findes ganske enkelt ikke. Ministeren skulle måske overveje, at han rent faktisk er folkets tjener og ikke dets modstander,” skriver partiets folketingsmedlem i en mail til Altinget.

Forrige artikel Redegørelse fra København: Jobcenters udskældte samtaler var politisk godkendt Redegørelse fra København: Jobcenters udskældte samtaler var politisk godkendt Næste artikel Regeringens finansielle vagthund anbefaler øgede polstringskrav til bankerne Regeringens finansielle vagthund anbefaler øgede polstringskrav til bankerne