Hækkerup: Det handler stadig om at gøre en forskel

INTERVIEW: Det er et år siden, at Karen Hækkerup byttede ministertaburetten ud med et topjob i Landbrug & Fødevarer. Altinget har talt med hende om jobskiftet, forbilleder og den indre drivkraft.

Hun sad i sofaen en sen aften, da hun fik opkaldet.

Det var Martin Merrild, formanden for Landbrug & Fødevarer, der ringede for at fortælle, at de havde brug for en ny administrerende direktør. Kunne jobbet være noget for hende?

En uges tid senere, 10. oktober 2014, vækker en nyhed opsigt på alle medieflader. Justitsminister Karen Hækkerup (S) går af for at blive topchef i landbrugets største erhvervsorganisation.

Forud er der gået flere telefonsamtaler og et hemmeligt møde på et hotel i en særdeles presset kalender. I disse dage er hun netop ved at gennemføre forhandlinger med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som derfor har fuld indsigt i hendes kalender.

“Da jeg ringede til hende og sagde, at jeg havde fået det her nye job, så udbrød hun: ‘Hvornår har du haft tid til det, jeg ved, hvad du har lavet hvert eneste minut,’” fortæller Karen Hækkerup leende fra sit hjørnekontor på Axelborg.

Men det var nødt til at gå virkelig stærkt. For Karen Hækkerup var efter lidt overvejelser ikke i tvivl. Hun ville gerne noget andet end politik. Og hun ville gerne netop dette job.

Denne uge fylder Karen Hækkerup et år som administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer. Derfor har Altinget mødt hende til en snak.

Vi taler hverken om gødskningsnormer, NOx-afgift eller randzoner. Vi taler om, hvordan det har været at skifte branche efter i 17 år at have solgt socialdemokratisk politik, hvordan det er gået, og hvad der motiverer og inspirerer den tidligere toppolitiker.

Christiansborg set udefra
Der er ingen fortrydelse at spore over beslutningen. Tværtimod nyder Karen Hækkerup sit nye arbejdsliv. Hun nyder at have fået mere tid til at fordybe sig i de vigtigste opgaver og nyder ikke konstant at skulle “hoppe på tungen” i tidlige eller sene aftentimer, når medierne har kastet sig over en ny sag.

Efter sit jobskifte har hun gjort sig mange tanker om sit tidligere politikerliv. Tankerne kom op igen, da den traditionsrige åbningsdebat i Folketinget for nyligt fandt sted.

“I virkeligheden handler det om, at man prøver hinanden af for at se, hvem der har styrken, når det virkelig gælder. Medierne har stemplet ud for længe siden, den almindelige dansker sidder og ser ‘Familien på Bryggen’ eller noget helt tredje, og ingen ved, at politikerne først går i seng, når klokken er to, fordi de har kæmpet og kæmpet.”

Karen Hækkerup mener, at Christiansborg på mange måder er afkoblet fra, hvad der sker i omverdenen.

“Nu står jeg så selv udenfor og kan kigge ind på Christiansborg og se, hvor meget man egentligt slider på sig selv og hinanden, uden at der er nogen, der opdager, hvad det er, man render rundt og laver.”

Karen Hækkerup har da også svært ved at svare på, hvad hun egentligt savner ved sit politikerliv. Efter lidt betænkningstid falder der dog et svar.

“Jo, jeg kan godt savne mine gamle kolleger, og jeg kan savne, at jeg ved præcist, hvad der sker i alle ender og hjørner af ministerierne. Når man sidder i regering, er justitsminister og med i regeringens koordinationsudvalg, så ved man bare alting.”

Nu kan der gå dage, hvor Karen Hækkerup slet ikke får set en tv-avis eller følger med i avisernes skriverier om politik.

Mødet med Nelson Mandelas datter
Til gengæld har Karen Hækkerup travlt med en masse andre opgaver. Som administrerende direktør er hun øverst ansvarlig for direktionen i Landbrug & Fødevarer, der blandt andet står for hele økonomien.

Hun sidder med i flere udvalgsarbejder og er netop blevet udnævnt til at være en del af regeringens udenrigspolitiske ekspertgruppe, der skal hjælpe ambassadør Peter Taksøe-Jensen med at foretage en grundig udredning af Danmarks udenrigspolitik.

En del af Karen Hækkerups arbejdsdage er desuden rejsedage. Det er lige fra at besøge landmænd i Jylland til at besøge kontoret i Japan eller tage på eksportfremstød i Vietnam.

Og så er der de mere specielle arbejdsdage, som da Karen Hækkerup for nyligt havde et møde med den sydafrikanske ambassadør, Nelson Mandelas yngste datter Zindziswa »Zindzi« Mandela. Mødet handlede om handelssamarbejdet mellem Danmark og Sydafrika, men var en speciel oplevelse for Karen Hækkerup.

“Nelson Mandela er en af dem, som virkelig ændrede min verden. Han gjorde, at jeg fik lyst til at kæmpe kampen for at være på de menneskers side, som jeg synes, blev dårligt behandlet. Så jeg fortalte hende, hvordan hendes far fik mig til som ganske ung at blive aktiv i Amnesty International og skrive breve for at få frigivet politiske fanger.”

Handelsmødet sluttede med et stort knus mellem de to kvinder.

Del af en ny fortælling
Da Karen Hækkerup startede i sit nye job, gjorde formanden Martin Merrild det klart, at hun skulle være en vigtig del af en ny fortælling om Landbrug & Fødevarer.

Borgerne skal ikke bare se organisationen som et talerør for landmændenes interesser, men Karen Hækkerup skulle være med til at skabe en fortælling om en moderne organisation, der repræsenterer et erhverv, der kan være en del af løsningen på nogle af samfundets udfordringer. Et væsentligt erhverv, der både sikrer store indtægter og mange arbejdspladser til danskerne.

Karen Hækkerup mener, at fortællingen er lykkedes. Hun henviser til Fakta, der for et stykke tid siden oplevede kritik på Facebook, fordi de ville sænke prisen på billigmælk i en tid, hvor de danske mælkeproducenter er hårdt pressede.

Også V-regeringens planer om at gennemføre en fødevare- og landbrugspakke ser Karen Hækkerup som et resultat af den nye strategi, der begyndte for flere år tilbage.

“Vores fortælling har betydet, at der lige nu igennem Folketinget skal behandles en række konkrete forslag, som gavner os. Det er da sådan set den største sejr, man kan opnå.”

Karen Hækkerup medgiver, at den økonomisk svære krise for landmændene har udfordret fortællingen blandt organisationens egne medlemmer.

“Det er klart, at når man siger, at “fremtiden ikke er så sort, som den har været”, så er det ikke nemt for dem, hvis nærmeste fremtid er kulsort. Men vi har også dem, der stadig tjener penge, og som skal være her i fremtiden, og dem er vi også nødt til at have fokus på, hvis vi skal blive ved med at have opbakning.”

Vigtige forbilleder
Karen Hækkerup har selv mange fortællinger og forbilleder, som hun lader sig inspirere af. Et eksempel er mormoren, der tidligt måtte tages ud af skolen for at tjene penge, så broren kunne få en uddannelse. Senere betalte broren for en uddannelse til mormoren. For Karen Hækkerup er det en stærk fortælling om betydningen af at være et ordentligt menneske, der bekymrer sig om andre.

Inspiration finder hun også i fortællingerne om Pippi Langstrømpe. Den lille forældreløse pige med de gulerodsfarvede fletninger, som formår at få noget positivt og sjovt ud af enhver situation. Og hvis mantra er, at man må, kan og tør alt.

Som socialminister var det de konkrete fortællinger om tragiske forløb for børn og familier, der på den ene side tærede og sled på Karen Hækkerup, og på den anden side gav hende brændstof til at kaste al sin energi ind på at forandre.

De barske fortællinger
Selv om en post som administrerende direktør for landbruget og fødevareerhvervet kan lyde mere tørt, så bruger Karen Hækkerup også i dag de konkrete historier som motivator for hendes arbejde. Ikke mindst opkaldene fra de mange landmænd, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

En dag ringede en far til en landmand for eksempel og fortalte, at hans søn sad ude på sin traktor og havde siddet der hele natten.

“Han sagde: ‘Jeg kan ikke få ham ind. Han er brudt sammen. Hvad skal jeg gøre?’ Og så prøvede vi at se på, hvordan vi kunne hjælpe. Så også det her job handler jo om, hvordan man kan være der for andre mennesker. Det behøver man ikke være socialminister for.”

Landmænd mister ikke bare deres arbejde, men hele deres identitet og livsgrundlag, når de mister deres job. Og når landmænd mister deres job, så mister også slagterimedarbejdere, lastbilchauffører, mejerister, ingeniører og mange andre deres job, pointerer Karen Hækkerup.

Derfor er det på mange måder præcis den samme indignation over konkrete personskæbner, som giver Karen Hækkerup brændstof til at bruge time efter time på at fremme hele landbrugets og fødevareerhvervets sag. For uden de rette rammevilkår kan fremtiden gå hen og blive sort for mange mennesker med berøring med landbruget.  

“Det handler stadig om at gøre en forskel. Og det handler om at kunne se sig selv i den stilling, man har. Og min stilling giver ekstremt meget mening for mig. Der er brug for en som mig til at kaste energi og politisk håndværk ind i at fremme landmændenes interesse. Og det, synes jeg, er lige så fint som at sidde ovre på Christiansborg.”

Forrige artikel Eva Kjer presser EU for bedre test af dieselbiler Eva Kjer presser EU for bedre test af dieselbiler Næste artikel S-formand til fagbevægelsen: Jeg kan stå inde for dagpengeaftalen S-formand til fagbevægelsen: Jeg kan stå inde for dagpengeaftalen