Haarder vil lave musikeksamen i folkeskolen

FOLKESKOLEN: For at styrke de praktisk-musiske fag i folkeskolen vil Bertel Haarder (V) trække timerne ud over flere år og indføre eksamen i musik. Varm luft, siger S. Også fagfolk har forbehold.

En afgangseksamen i musik skal skabe øge respekt og skabe mere engagement om de kreative fag i folkeskolen.

Forslaget om eksamen i musik er et af tiltagene i en storstilet plan fra regeringen, der på en lang række områder skal styrke musik og andre kreative fag i folkeskolen. En handlingsplan for dette bliver præsenteret af undervisningsminister Bertel Haarder (V) fredag, og som Altinget.dk har fået indblik i.

For at styrke kontinuiteten i undervisningen skal eksempelvis musiktimerne trækkes ud over alle årene i folkeskolen, så det hul, der er i 7. klasse uden musikundervisning, bliver lukket. Også de andre kreative fag bliver der trukket i for at dække alle år i folkeskolen.

Ikke ekstra penge
Via et forsøg med eksamen i blandt andet musik skal der skabes ekstra respekt om de kreative fag, og selv om fagene ikke får tilført ekstra penge, kalder Bertel Haarder planen for en klar styrkelsen at fagene.

"De kreative fag skal være lige så respekterede som alle andre fag i folkeskolen. Derfor er der naturligt, at man også laver forsøg med prøver, som kan skabe respekt og engagement om fagene. Det er vigtigt, at der i de kreative fag stilles mål og krav som i de andre fag, for fagene er lige så vigtige som de andre fag," siger Bertel Haarder til Altinget.dk.

Han erkender, at der ikke bliver givet flere timer til fagene, men mindre kan også gøre det, siger undervisningsministeren.

"Første kapitel består i, at vi bruger de nuværende timer bedre. Derfor lukker vi hullet i musikundervisningen i 7. klasse ved at finde timerne fra de andre klassetrin. Det kan godt være, at der på længere sigt kan komme en ekstra time på tale, og mit signal er, at skulle vi råd til en ekstra time, står de kreative fag øverst på min ønskeseddel," siger Bertel Haarder.

S: En svækkelse 
Men Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini, betegner ikke planen som en styrkelse af fagene, men det modsatte - en svækkelse.

"Det er ren varm luft. Bertel Haarder vil ikke bruge flere penge på de praktisk-musiske fag, men blot strække de få timer, som eleverne har i øjeblikket, ud over flere år, for at de senere kan gå til eksamen, hvilket man i forvejen kan gøre, hvis man har det som valgfag. Derfor styrker han ikke de praktisk-musiske fag, men smører de få timer ud over alle år i et tyndt lag. Derfor er der nærmere tale om en svækkelse," siger Christine Antorini.

Derimod tager Martin Henriksen, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, godt i mod planen fra regeringen.

"Det er fint at forsøge med at få timerne til at række lidt længere og gøre eksempelvis musik til et eksamensfag. Det vil højne fagets status, og generelt disciplinerer karakterer, så det vil have en positiv effekt for både lærere og elever," siger Martin Henriksen.

For tyndt et lag til god undervisning 
Bente Søndergaard, formand for Folkeskolens Musiklærerforening, kalder planen for et godt signal og mener, at en eksamen vil give en øget seriøsitet over fagene. Men at de få timer nu bliver trukket ud over flere år, er en svækkelse, mener hun.

"Med planen bliver der nu kun en musiklektion om ugen, og så er vi dernede, hvor det er for lidt. En musiktime om ugen er for tyndt et lag til at kunne undervise eleverne ordentligt. Det kontinuerlige går af fløjten, simpelthen fordi en ugentlig time er for lidt. Og det bliver ikke bedre, hvis man klumper timerne sammen i perioder med flere timer," siger Bente Søndergaard.

Forrige artikel Oppositionen: Hjort hævner sig på ankenævn Oppositionen: Hjort hævner sig på ankenævn Næste artikel Hjort: Gravide kvinder skal ikke sikres yderligere Hjort: Gravide kvinder skal ikke sikres yderligere