Grønne organisationer vil have Folketinget til at droppe ny lov om CO2-lagring

Forslaget om at ændre havmiljøloven, så det bliver muligt at lagre CO2 under havbunden, vækker bekymring hos miljøorganisationer. Det bør ”tages af bordet”, lyder det. Tirsdag skal Folketinget behandle lovforslaget.

Det er potentielt miljøpolitisk Danmarkshistorie, der blev taget hul på, da Folketinget tirsdag begyndte lovgivningsarbejdet bag lagring af CO2 under havbunden.

Og det har fået en række grønne organisationer til at hejse det røde flag.

De ønsker Folketinget holder fast i den nuværende havmiljølov, der i dag forhindrer, at der kan transporteres og dumpes affald og stoffer i havet og under havbunden.

”Levende Hav, Høfde 42-gruppen, VedvarendeEnergi og NOAH anbefaler, at forslaget til ændring af havmiljøloven tages af bordet,” skriver de fire miljøorganisationer i et fælles høringssvar, hvor de tilføjer:

”Vedtagelse af forslaget vil føre til et brud på det ellers i dansk miljøpolitik grundfæstede princip om ikke at bruge undergrunden til deponering af affald, og om at forurening bør bekæmpes ved kilden.”

Losseplads for CO2

Havmiljøloven forhindrer i dag, at der kan transporteres og lagres CO2 under havbunden i Nordsøen, sådan som regeringen ellers ønsker det skal ske fra 2025, og som den allerede har afsat 210 millioner kroner til undersøgelser af potentielle CO2-lagerlokaliteter af.

Ifølge en analyse fra GEUS er der plads til at lagre 12-22 milliarder ton CO2 i den danske undergrund. Det svarer ifølge regeringen til mellem 400 og 700 gange Danmarks årlige CO2-udledninger.

Men ifølge Levende Hav, Høfde 42-gruppen, VedvarendeEnergi og NOAH er det ikke uden risiko at transportere og lagre CO2 i stor stil under havet.

Risikoen er måske lille, men sker der udslip fra lagre under havbunden, så vil det ske til et hav, som allerede er i dårlig tilstand og er udsat for forsuring som følge af atmosfærens stigende indhold af CO2, skriver organisationerne.

Samtidig advarer de imod den danske undergrund ikke alene bliver en ”losseplads for CO2 fra danske kraftværker mm., men også for CO2 fra udenlandske kilder.”

Savner miljøfokus

Også Danmarks Naturfredningsforening savner fokus på miljøet i forslaget fra regeringen, og mener lovforslaget skal omfattes af en miljøvurdering eller screening.

Ellers er den store naturorganisation tilbageholden med kritik af lovforslaget, og henviser til CO2-lagring under havbunden, indgår i klimaloven.

”Uanset hvad Danmark Naturfredningsforening i øvrigt mener om CO2-lagring under havbunden, så er der forståelse for at aftalen også må medføre nævnte hjemmel,” skriver Danmarks Naturfredningsforening.

Industri ser stort potentiale

I industrien er der til gengæld kun ros at hente til forslaget.

Olie og Gas Danmark mener lovændringen vil være med til at ”understøtte branchens mulighed for, på sigt, at udvikle kommerciel CO2 lagring på Nordsøen.”

Og Dansk Industri mener der kan være et potentiale i at importere CO2 fra omkringliggende lande.

”DI støtter derfor, at lovforslaget hurtigst muligt fremskynder vedtagelse af en lovgivning, der giver tilladelse til import og eksport af CO2,” skriver Dansk Industri og tilføjer:

”Det er vigtigt at samtænke lagring af CO2 med strategierne for anvendelse af CO2 og produktion af PtX-baserede brændsler for at undgå lock-in effekter og stranded assets.”

Regeringens lovforslag blev førstebehandlet tirsdag. Ifølge Folketingets tidsplan er lovændringen sat på til vedtagelse 16. december.

{{toplink}}

Forrige artikel Mere klima, flere vacciner og højere ulandsbistand: Støttepartier kræver ekstra millioner på finansloven til udvikling Mere klima, flere vacciner og højere ulandsbistand: Støttepartier kræver ekstra millioner på finansloven til udvikling Næste artikel Magdalena Andersson bliver Sveriges første kvindelige statsminister Magdalena Andersson bliver Sveriges første kvindelige statsminister