Grønlands landsstyreformand boykotter Nordisk Råd

Múte B. Egede er ikke blevet inviteret til nordisk topmøde i Stockholm på mandag, så nu holder han sig væk fra møderne i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd senere på året. Statsminister Mette Frederiksen håber på en løsning. 

Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, bliver væk fra de kommende møder i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.

Det sker, efter hverken han eller lederne fra Færøerne og den selvstyrende finske øgruppe Åland er blevet inviteret med til et nordisk topmøde i Stockholm mandag 13. maj.

"Jeg skal derfor meddele at jeg som regeringsleder i Grønland sætter mit politiske samarbejde på regeringsniveau i Nordisk Råd på pause," lyder det fra Múte B. Egede i et åbent brev på Naalakkersuisuts hjemmeside.

Sverige har i 2024 formandsskabet i Nordisk Ministerråd, og den svenske statsminister, Ulf Kristersson, er derfor også vært for sommermødet i den såkaldte N5-kreds, der foruden Sverige består af Danmark, Norge, Finland og Island.

Det er "op til formandsskabet at træffe beslutninger om mødets deltagere," som den svenske minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall, har sagt til Altinget. Således har svenskerne i år ikke inviteret Grønland, Færøerne og Åland.

Den beslutning står i kontrast til sommermødet sidste år, hvor det var Island, der havde formandsskabet i Nordisk Ministerråd. 

Mandagens topmøde har overskrifter som sikkerhedspolitik og konkurrencedygtighed. Til mødet får de fem statsministre besøg af Tysklands kansler, Olaf Scholz, der sammen med sine kollegaer skal besøge televirksomheden Ericsson og diskutere støtte Ukraine over en middag.

{{toplink}}

Kommer ikke til Island

Múte B. Egede gør dermed alvor af de trusler, han fremsatte på Nordisk Råds årlige session i efteråret, hvor Grønland, Færøerne og Åland altid er inviteret med.

Nordisk Råds kommende årlige session i Island til efteråret bliver derfor uden ham.

"Jeg kan ikke forsætte med at deltage ved arrangementer, hvor der er forskelsbehandling mellem deltagerne. Konsekvensen bliver, at jeg ikke deltager på vegne af Grønland i Nordisk Råd-regi og dermed heller ikke deltager ved Nordisk Råds Session til efteråret i Reykjavik," skriver Múte B. Egede.

Her er den grønlandske leder ellers – modsat mødet i Stockholm – inviteret med, når det svenske formandsskab for Nordisk Ministerråd holder regeringschefmøde inklusive de tre selvstyrende områder. Det såkaldte N8-møde finder sted sideløbende med parlamentarikernes møder i Nordisk Råd.

Vennen, der bliver holdt udenfor

I Oslo sidste år sammenlignede Múte B. Egede Nordisk Råd med en vennekreds på otte mennesker, hvor tre af vennerne ikke måtte være med, "når det bliver rigtig spændende".

Det fremgår ikke, hvem Grønland vil sende til Island i stedet. Altinget har i flere dage forsøgt at få en kommentar fra Múte B. Egede, der via sit departement har udskudt interviewaftaler og til sidst aflyste tirsdag.

Det åbne brev vedrører dog kun Múte B. Egedes egen deltagelse. Det udelukker altså ikke, at andre landsstyremedlemmer eller grønlandske embedsmænd rejser til Island.

Det grønlandske parlament, Inatsisartut, har i forvejen besluttet at evaluere Grønlands deltagelse i Nordisk Råd.

Det fremgår desuden af Grønlands nye strategi for udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik, at "fora under det nordiske samarbejde, hvor Grønland ikke anerkendes direkte indflydelse, vil blive nedprioriteret."

Sverige og Nato

Ifølge det svenske formandsskab skal Grønland, Færøerne og Åland ikke med til mandagens møde, fordi det handler om udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Den begrundelse undrer Múte B. Egede sig over "da Grønland i nordisk sammenhæng som det eneste land repræsenterer Arktis, der i den grad er aktuel i udenrigs- forsvars- og sikkerhedspolitisk henseende."

I rigsfællesskabet, "hvor udviklingen til et ligeværdigt samarbejde vægtes højt," bliver Grønland desuden inddraget i sikkerheds- og udenrigspolitiske spørgsmål, skriver landsstyreformanden.

Múte B. Egede sender derefter en slet skjult reference til Sveriges medlemsskab af Nato, der blev forsinket ad flere omgange på grund af blandt andet Tyrkiet og Ungarn.

"At det svenske formandskab ikke anerkender dette giver anledning til undren og det i særdeleshed når Sverige selv i en periode har oplevet at blive holdt uden for et samarbejde man gerne ville være en del af," lyder det.

Altinget forsøger at få en kommentar fra den svenske regering samt Ålands selvstyre.

Kan genovervejes

Múte B. Egede tilføjer i sit åbne brev, at han måske vil komme alligevel, hvis Grønland – som Færøerne i mange år har bedt om – får lov at deltage i det nordiske samarbejde på lige fod med de fem selvstændige lande.

"Jeg vil selvsagt overveje beslutningen om midlertidigt stop for samarbejdet såfremt Nordisk Ministerråds Formandskab samt Nordisk Råds Præsidium genovervejer og accepterer at Grønland deltager på lige vilkår med de andre medlemslande om alle emner – også udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske emner," skriver han.

Múte B. Egede opfordrer samtidig til at ændre Helsingforsaftalen, der er en slags grundlov for samarbejdet i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.

Her har Grønland har været medlem siden 1984.

Mette Frederiksen håber på løsning

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger til den grønlandske avis Sermitsiaq, at hun er opmærksom på den grønlandske beslutning, men at hun håber på en løsning. 

"Jeg har fulgt den ordveksling, der har været mellem det svenske formandskab og Naalakkersuisut. Jeg har selv sagt ved Nordisk Råd, at vi ønsker en god placering af både Grønland og Færøerne i det nordiske samarbejde," siger Mette Frederiksen.

"Den melding, der er kommet fra Grønland nu, tager vi ad notam, og så håber jeg på, at der kan findes en løsning fremadrettet," siger statsministeren.

Den svenske minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall, afviser over for Altinget i Sverige at stille op til interview. 

Det norske udenrigsministerium skriver, at statsminister Jonas Gahr Støre deltager på topmødet.

"Derudover har vi ingen kommentarer til artiklen," skriver ministeriet.

Forrige artikel Mails afslører: Tilsyn fastholder lukningstrussel mod Mændenes Hjem  Mails afslører: Tilsyn fastholder lukningstrussel mod Mændenes Hjem Næste artikel Tænketank vil debattere sin fremtid efter regnskabsrod: Måske er vi for sårbare? Tænketank vil debattere sin fremtid efter regnskabsrod: Måske er vi for sårbare?