Grønland får ny rød-blå regering

NYVALG: Partierne Siumut, Demokraterne og Atassut danner en koalitionsregering. Kim Kielsen (S) bliver landsstyreformand i Grønland.

Efter en lille uges forhandlinger underskrev de tre partier Siumut, Atassut og Demokraterne i aftes dansk tid en koalitionsaftale.

Siumut-formand Kim Kielsen bliver den nye landsstyreformand i Grønland, og han kommer til at stå i spidsen for en koalition, der spænder vidt.

Den nye koalition består altså af det socialdemokratiske Siumut, der fik 11 af de 31 pladser i Landstinget, borgerlige Atassut, der fik to mandater, og Grønlands mest liberale parti, Demokraterne, der fik fire pladser.

Svære betingelser
Siumuts aftale med de borgerlige partier betyder, at en anden af valgets store vindere, det nye Parti Naleraq, der kom ind i Landstinget med tre mandater, ikke veksler stemmerne til regeringspladser.

Poul Krarup, ansvarshavende redaktør på den grønlandske avis Sermitsiaq, mener dog, at det kan give Kim Kielsen problemer på sigt.

"Koalitionen er ikke bred nok, og de får problemer fra starten af omkring fiskeripolitikken. Det bliver et problem for dem, at Partii Naleraq nu ender i opposition og derfra vil kræve frie kvoter og mere fiskeri til fiskerne, for det vil splitte Siumut indefra," siger han til Sermitsiaq.

Samtidig er det værd at bemærke, at Demokraterne blev dannet i 2002 i protest mod Siumuts uansvarlige økonomiske politik.

Det store oppositionsparti IA har opfordret til bredt samarbejde på en række områder, men det har vist sig at være afgørende, at IA har stået fast på, at uranpolitikken skulle diskuteres.

Uran afgørende
I nogle af de store mineprojekter, som undersøges i Grønland, vil der være en biproduktion af uran.

Derfor ophævede den foregående regering Grønlands forbud mod uranudvinding. Og det spørgsmål har angiveligt været med til at drive Kim Kielsen mod en koalition med de borgerlige partier, som bakker op om uranudvinding. Koalitionen bygger på en aftale om at indføre grænseværdier for udvinding af uran.

"Siumut kunne ikke enes med Inuit Ataqatigiit omkring uranpolitikken. Siumut fastholder ophævelsen af nultolerancen, og vi vil have gang i økonomien," sagde Kim Kielsen ifølge Sermitsiaq, da han præsenterede den nye koalitionsaftale.

Landstyret, Naalakkersuisut, kommer til at bestå af fem medlemmer fra Siumut og to fra hver af de mindre partier. Der er endnu ikke sat navn på, hvem der bliver ministre.

,

Forrige artikel Vejen banet for nationale forbud mod GMO Vejen banet for nationale forbud mod GMO Næste artikel Rapport giver grønt lys for IC4 Rapport giver grønt lys for IC4