Græsk premierminister genvinder magten

GENVALG: Alexis Tsipras fortsætter som premierminister i Grækenland. Tsipras skal nu føre den spareplan ud i livet, som han selv forhandlede på plads med EU.

Efter et tumultarisk år var grækerne endnu en gang ved stemmeurnerne søndag.

Den siddende premierminister, Alexis Tsipras, kommer endnu en gang ud som sejrherre. Hans parti, Syriza, får omkring 35 procent af stemmerne, hvilket er nok til, at han kan forsætte med at lede det kriseramte land.

Alexis Tsipras blev valgt i januar og udskrev i august det hurtige valg for at søge befolkningens opbakning til den spareplan, som han og EU-toppen enedes om over sommeren.

Med sejren får Tsipras nu ansvaret for at føre planen ud i livet.

Tre afstemninger
Ud over de to parlamentsvalg har grækerne også holdt en tredje afstemning i år. Undervejs i forhandlingerne med EU udskrev Alexis Tsipras nemlig en folkeafstemning, hvor han bad befolkningen tage stilling til et udkast til en aftale.

Ved den lejlighed stemte grækerne nej, men det endte med ikke at gøre den store forskel i forhold til det endelige udkomme af forhandlingerne.

Den venstreorienterede Tsipras endte med at give håndslag på en aftale, der medfører store besparelser og omlægninger af den græske økonomi – stik imod hans løfter ved valget i januar.

Ikke desto mindre fik han altså folkets opbakning søndag. I hvert fald en del af folket.

Valgdeltagelsen ser nemlig ud til at ende midt i 50'erne, omkring ni procentpoint lavere end ved valget i januar.

Forrige artikel Det sker i EU: Krisemøde i Bruxelles Det sker i EU: Krisemøde i Bruxelles Næste artikel Corydon: Selvransagelse overlader vi til resten af rød blok Corydon: Selvransagelse overlader vi til resten af rød blok