God Meier Carlsen-bog om Schlüter-epoken

BOG: Solid historieskrivning af en mand, der var i front under hele Schlüters epoke, skriver Altinget.dks Erik Holstein i anmeldelse.

Altinget | Christiansborg bringer jævnligt anmeldelser af nye politiske bøger.

I sin anmeldelse af journalist Erik Meier Carlsens "Schlüters epoke" giver Erik Holstein bogen fem af seks mulige tårne og skriver bl.a.: 

"80'erne udgør hans spidskompetence, og det mærkes bogen igennem.

Den erfarne politiske journalist og kommentator Erik Meier Carlsen kan sit kram, når det gælder Schlüter-regeringernes tid fra 1982-1993. I bogen "Schlüters epoke" trækker han på sin viden om spillet bag kulisserne, men han bruger også sine analytiske evner til at sætte begivenhederne ind i en ny sammenhæng. (...)

Mere kontroversiel er Meier Carlsens beskrivelse af, at udlændinge-dagsordenen flød som en vigtig understrøm helt tilbage fra midten af 80'erne. Meier påstår endda, at det begyndende folkelige oprør mod udlændingepolitikken kostede Schlüter en afgørende valgsejr i 1987.

Det står i kontrast til den gængse historieskrivning, men Meier argumenterer solidt for sin udlægning.

Baggrunden er den liberale udlændingelov, der blev vedtaget i 1983 efter et udemokratisk, men effektivt lobbyarbejde af Hans Gammeltoft-Hansen, der var formand for Dansk Flygtningehjælp. Loven blev vedtaget mod den borgerlige firkløverregerings vilje, men med støtte fra De Radikale, der dengang kunne udnytte positionen som nøgleparti.

Loven førte til en mangedobling i tilstrømningen af flygtninge til Danmark - og er dermed et modbevis til påstanden om, at det er internationale forhold, der bestemmer, hvor mange udlændinge, der kommer til landet. Og nok så vigtigt: Allerede i 1987 mente over 80 procent af danskerne ifølge en Gallup-måling, at flygtningestrømmen skulle begrænses.

Denne folkelige dagsorden blev imidlertid ignoreret af såvel Poul Schlüter, den nye Venstre-leder Uffe Ellemann og af Svend Auken og andre ledende socialdemokrater. Kun Fremskridtspartiet tog for alvor problemet op, men i et så skingert tonefald, at det snarere forsinkede opstramninger af udlændingeloven. (...)

Sublimt netværk
Forfatteren var politisk journalist på Christiansborg i 70'erne og 80'erne, og han havde dengang et af de allerbedste netværk på Borgen. Eksempelvis husker denne anmelder stadig, hvordan Meier på selve valgaftenen i 1988 kunne meddele, at Schlüters firkløver-regering ville blive erstattet af en KVR-regering.

Ikke det mest indlysende resultat for udenforstående, og der gik da også flere uger med spilfægterier og skuespil, før det endte sådan. Men slutresultatet var aftalt på forhånd, og hensigten var at inddrage De Radikale i regeringen for at neutralisere det alternative sikkerhedspolitiske flertal. Det lykkedes som bekendt.

Alt dette vidste Meier Carlsen fra første færd, fordi han havde oplysningerne direkte fra den konservative finansminister Palle Simonsen. Meiers netværk dækkede dengang såvel borgerlige ministre som ledende socialdemokrater og radikale. Hans politiske netværk i dag virker anderledes tyndt, men det skader ikke bogen, der tidsmæssigt flugter med Meiers "finest hour". (...)

"Schlüters epoke" er solid historieskrivning af en mand, der var med i front under hele perioden."

"Schlüters epoke" af Erik Meier Carlsen er udkommet på Jyllands-Postens forlag. Bogen er på 208 sider og koster 250 kr.

Forrige artikel SF dårligste folketingsgruppe til at få presse i 2009 SF dårligste folketingsgruppe til at få presse i 2009 Næste artikel Formentlig politisk motiv bag Krab-opsigelse