Giftig stemning forud for EU-topmøde

TOPMØDE: EU-chefer mødes onsdag aften i Bruxelles for at tage fat på de mange ting, der skiller dem ad i håndteringen af flygtningesituationen i Europa.

BRUXELLES: Det må være slut med at pege fingre ad hinanden og træffe egenrådige beslutninger, der har konsekvenser langt ud over egne grænser.

Det er beskeden fra formanden for EU-chefernes klub, formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der har indkaldt til møde mellem EU’s 28 stats- og regeringschefer for at finde en vej ud af den flygtningekrise, som lige nu forgifter det politiske klima i Unionen.

I et brev til de 28 stats- og regeringschefer gør han klart, at man ikke må underkende den ”brutale virkelighed”, som EU-landene befinder sig i.

”Vi europæere er lige nu ikke i stand til at kontrollere vore fælles ydre grænser,” skriver han og understreger, at landene og unionen har fejlet.

”Alt for længe har vores diskussioner handlet om at skyde ansvaret over på andre. Der er en lang liste af områder, hvor vi kan bebrejde hinanden, men det hjælper os ikke til at finde en fælles løsning. I dag er det tvingende nødvendigt, at vi finder politikker, som vi kan bruge til at hjælpe hinanden”.

Stemt ned
Topmødet kommer dagen efter et skelsættende møde mellem EU-landenes justits- og indenrigsministre, hvor et flertal af landene pressede en fordeling af 120.000 flygtninge ankommet til EU’s frontlinjestater igennem på trods af stærk modvilje fra fire central- og østeuropæiske lande.

Det, samt flere ugers panikagtige beslutninger om grænselukninger og videreskibning af flygtninge fra land til land i Unionen, gør, at der er notorisk dårlig stemning i kredsen af EU-ledere.

Det skal mødet, der holdes over en middag i Bruxelles, hjælpe med at rette op på, ligesom man skal forsøge at finde en vej fremad, hvor landene arbejder med hinanden i stedet for mod hinanden.

Store problemer på dagsordenen
Ud over løsningen af de helt store spørgsmål, der truer selve Unionens grundprincipper om fri bevægelighed og respekt for fælles regler, er der en række praktiske emner på bordet.

Det gælder akut hjælp til de lande, der tager det meste af flygtningepresset ved EU’s ydre grænser, så de bliver bedre i stand til at registrere de flygtninge og andre migranter, der p.t. ankommer flere tusinde af hver dag. Desuden skal samarbejdet med Balkan-landene, der fungerer som transitkorridor mellem Grækenland og det øvrige EU, diskuteres. På bordet er også samarbejdet med Syriens nabolande, ikke mindst Tyrkiet.

Tusk vil også bede EU-cheferne komme til lommerne og øge bidragene til både FN’s Fødevareprogram (WFP) og Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), der begge står med akutte finansieringsbehov for at kunne håndtere presset fra syriske flygtninge.

Hvis det ikke var nok til en enkelt aften, lægger formanden også op til at diskutere, hvad EU-landene kan gøre for at få stoppet krigen i Syrien.

Forrige artikel Ny formand for DF Ungdom: Til kamp mod uddannelses-snobberi Ny formand for DF Ungdom: Til kamp mod uddannelses-snobberi Næste artikel Har du fulgt med: Prøv Altingets quiz Har du fulgt med: Prøv Altingets quiz