Friis Bach kritiserer ny regering: Hvor er verdensmålene?

DEBAT: Verdensmålene bør udgøre en stærk vision i ethvert regeringsgrundlag, skriver Christian Friis Bach. Derfor skuffer Danmarks nye regeringsgrundlag, hvor verdensmål kun er nævnt én gang.

Af Christian Friis Bach
FN undergeneralsekretær og leder af Unece

Tillykke til Danmarks nye regering. Og tillykke med det nye regeringsgrundlag, hvor der er mange gode visioner.

Men jeg vil dog komme med en enkelt anke. FN’s verdensmål nævnes kun én eneste gang. Det er i afsnittet om udviklingspolitikken, hvor der står:

”Derfor står FN’s Verdensmål centralt i dansk udviklingspolitik med fokus på de mål, hvor Danmark har særlige styrker.”

Det kan gøres bedre. Verdensmålene handler nemlig ikke kun om udviklingspolitik. Verdensmålene handler om al politik.

Verdensmålene handler ikke kun om andre lande. Verdensmålene handler om alle lande. Det er sådan set derfor, de kaldes verdensmål.

Verdensmål i Estland, Finland og Tyskland
Det var det, Danmark kæmpede for i hele forhandlingsprocessen, og det var det, Danmark tilsluttede sig med opbakningen til verdensmålene i september 2015 under det danske formandskab af Generalforsamlingen.

Og det er sådan, rigtig mange lande ser det og gør det.

I Tyskland arbejder regeringen i en bred og inklusiv proces med alle aktører på at indarbejde verdensmålene i landets bæredygtighedsstrategi.

Tilsvarende er der solidt engagement for at indarbejde verdensmålene i den politiske proces i en lang række lande i vores region: Fra lande, der er godt på vej mod at nå mange af målene som Estland og Finland, til lande, der er længere fra som Azerbajian, Turkmenistan og Hviderusland.

Langt igen for Danmark
Verdensmålene er for al politik og for alle lande.

Det handler om at sikre bæredygtig produktion og bæredygtig forbrug, og her er der meget langt igen i et land som Danmark.

Det handler om bæredygtig energi og en markant klimaindsats. Det handler om grønne arbejdspladser, biodiversitet, rent vand, et bedre sundhedssystem, trafiksikkerhed og meget mere.

Det handler om at få bæredygtighed ind i folkeskolen og hele uddannelsessystemet, så vi kan inspirere børn og unge til at engagere sig. Målene er derfor i den grad relevante for Danmark, og målene kan og bør udgøre en stærk vision i ethvert regeringsgrundlag – også i Danmark.

Danmark til eksamen i verdensmål
Til april næste år håber vi, at Danmark vil dele af sine erfaringer med at fremme bæredygtig udvikling, når vi afholder det regionale forum for bæredygtig udvikling i Geneve.

Og til næste sommer har Danmark, sammen med en række andre lande, indvilget i at gå op til ”bæredygtighedseksamen” i New York og fortælle om den danske strategi for at implementere verdensmålene.

Ved begge møder er det bestemt vigtigt, at Danmark vil hjælpe andre lande i at nå verdensmålene. Men det er lige så vigtigt, hvad Danmark selv gør for at nå målene i Danmark.

Verdensmål skal integreres og udbredes
Derfor er det afgørende, at Danmark – og alle lande – integrerer verdensmålene i nationale planer og politikker, at der udarbejdes nationale indikatorer og indsamles data, at der sikres investeringsplaner og partnerskaber, og at befolkningen inddrages og informeres.

Regeringsgrundlaget har mange gode visioner inden for vækst, arbejdspladser, sundhed, uddannelse, miljø og klimaindsats.

Men det er vigtigt at sikre sammenhæng til verdensmålene.

Det kræver Danmark af andre lande. Det skal regeringen også kræve af sig selv.

Forrige artikel Digital iværksætter: Skal disruptionråd skabe Uber-tilstande i velfærden? Digital iværksætter: Skal disruptionråd skabe Uber-tilstande i velfærden? Næste artikel Claus Oxfeldt: Politiets kerneopgaver er politiets Claus Oxfeldt: Politiets kerneopgaver er politiets