Fra socialdemokratisme til pragmatisme: Det har regeringen sagt om udenrigspolitikken

Mens S-regeringen fremhævede socialdemokratiske værdier i udarbejdelsen af regeringens udenrigspolitiske strategi, prioriterer Lars Løkke Rasmussen i højere grad pragmatisme og idealisme. Få overblikket over, hvordan Mette Frederiksens regeringer har udtalt sig om udenrigspolitikken siden 2019.

Siden Mette Frederiksen (S) i 2019 overtog titlen som Danmarks statsminister, har den udenrigspolitiske scene været mærket af afslutningen på en to årtier lang militær indsats i Afghanistan, en verdensomspændende pandemi og Ruslands krig i Ukraine.

Få et overblik over, hvordan hun og udenrigsministrene i hendes to regeringer har udtalt sig om Danmarks udenrigspolitik de seneste fire år, her.

 

 
"Det er jo fuldstændig gak!"

Mette Frederiksen (S)
Statsminister siden juni 2019

Fire måneder efter Mette Frederiksen blev valgt som statsminister, begyndte budgetforhandlingerne for EU's flerårige finansielle ramme. Men da EU-Kommissionen meddelte, at medlemslandene kunne forvente øgede administrationsudgifter, var statsministerens holdning klar:

”Det er jo fuldstændig gak!” udtalte statsminister Mette Frederiksen til Jyllands-Posten og tilføjede:

"Jeg bliver helt rystet over tanken om, at man sidder og jonglerer med europæernes skattekroner på den måde helt ublu. Det, synes jeg, er provokerende. For mig er der et særskilt dansk spor. De penge, som vi har mulighed for at prioritere anderledes, skal gå til vores velfærdssamfund og ikke til et endnu større EU-budget.”

 

 
"Målet er at sikre en tryg ramme om Danmark"

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister fra juni 2019 til november 2022

Danmarks udenrigspolitik skal tage udgangspunkt i socialdemokratiske værdier, skrev Jeppe Kofod i september 2020 en kronik i Altinget, hvor han kridtede banen op til en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi.

”Den skal hvile på værdier som ret og pligt, lighed, frihed og forpligtende fællesskaber. Målet er at sikre en tryg ramme om Danmark og en verden, hvor en aftale er en aftale, hvor man tager ansvar, og hvor vi skaber og deler værdi sammen.”

 

 
"Vi skal være med af hjertet"

Mette Frederiksen (S)
Statsminister siden juni 2019

Selvom Mette Frederiksens tidligere udtalelse ikke fremhævede en sprudlende optimisme for det europæiske samarbejde, var statsministerens syn på EU noget andet, da hun lod sig interviewe af Altinget i oktober 2021.

”Danmark skal have en fuldtonet forankring i det regelbaserede samarbejde. Det betyder, at vi skal være i hjertet af både EU og Nato. Og vi skal være med af hjertet,” lød det.

 

 
"Vi kæmper for danske interesser"

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister fra juni 2019 til november 2022

Efter flere måneders forsinkelse kunne regeringen præsentere sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi kort før Ruslands invasion af nabolandet Ukraine. Her gjorde Jeppe Kofod det klart, at danskernes tryghed ikke stopper ved landets grænser.

”Strategiens prioriteter afspejler, at udenrigspolitik og indenrigspolitik i dag hænger uløseligt sammen. De forandringer, vi kæmper for i Danmark, kræver også, at vi kæmper for danske interesser og værdier i verden. Forsvaret for danskernes tryghed, velfærd og ikke mindst klimakampen stopper ikke ved landets grænser. Det kræver globalt engagement, stærkt transatlantisk og europæisk samarbejde.”

 

 
"Vi skal finde en balance"

Lars Løkke Rasmussen (M)
Udenrigsminister siden december 2022

Da udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen rejste til Indien med en dansk delegation, understregede han over for Jyllands-Posten, at han ville benytte lejligheden til at diskutere geopolitik med Indiens udenrigsminister, Subrahmanyam Jaishankar. 

”Fordelen med at engagere sig med andre lande er, at man kan tale med dem. Vi er nødt til at erkende, at vi skal finde en balance mellem pragmatisme og idealisme.”

 

{{toplink}}

Forrige artikel SF og EL kritiserer Tesfaye for at tøve med ny beregner til normeringer: “Det er jo et spørgsmål om modvilje det her” SF og EL kritiserer Tesfaye for at tøve med ny beregner til normeringer: “Det er jo et spørgsmål om modvilje det her” Næste artikel Folketinget afslutter LA-formands boligsag Folketinget afslutter LA-formands boligsag