Tilsyn vil lukke bosted, der fik hård kritik i tv-dokumentar: Professor erindrer ikke at have set så "slemt et tilfælde før"

Ansatte og ledelse på Lynghuset i Københavns Nordvestkvarter fik i TV 2-dokumentar kritik for at udsætte borgere med handicap og funktionsnedsættelser for omsorgssvigt og kritisabel pleje. Nu kan bostedet snart være fortid.

Socialtilsynet påtænker at lukke botilbuddet Lynghuset på Provstevej i Nordvest efter kritik af omfattende omsorgssvigt af udsatte københavnere.

Selvom ledelsen på bostedet står til at blive udskiftet, tror Socialtilsynet ikke på, at det kan skabe de fornødne ændringer i Lynghuset, der huser 29 borgere med alvorlige handicap og funktionsnedsættelser. 

Det viser dokumenter fra Socialtilsynet, som Altinget har fået aktindsigt i.

{{toplink}}

Af materialet fremgår det, at tilsynet efter to tilsynsbesøg på Lynghuset i januar har rettet ny kritik af personalenormering, økonomi, sygefravær blandt personalet, og kvaliteten af det socialpædagogiske arbejde, som de ansatte på Lynghuset laver.

"Kvalitetsmanglerne (på Lynghuset, red.) er for mange og for omfattende til, at en ny ledelse, der først starter i marts 2024, vil kunne genoprette kvaliteten indenfor en rimelig tidshorisont - henset til borgernes behov," skriver tilsynet i en rapport fra 8. februar.

Tilsynet skriver videre:  

"Socialtilsynet har derfor ikke tiltro til, at der er vilje og evne til at få rettet op forholdene indenfor en, for borgerne, rimelig tidshorisont". 

John Klausen, professor i socialret ved Aarhus Universitet mener, at Socialtilsynets konklusioner "skriger til himlen". 

"Jeg kan ikke mindes, at jeg har set så slemt et tilfælde før. Ud fra det Socialtilsynet beskriver, er der tale om flere tilfælde af alvorlig omsorgssvigt. Derfor kan det jo heller ikke overraske nogen, at man nu skrider til lukning," siger John Klausen. 

"Men jeg undrer mig over, at tingene har fået lov til at udvikle sig så slemt, uden at tilsynet er skredet ind med påbud eller andre sanktioner på et tidligere tidspunkt. For intet tyder på, at de massive problemer, der plager tilbuddet, er opstået i løbet af få uger eller måneder," tilføjer professoren.

{{toplink}}

Borger efterladt faretruende undervægtig

Lynghuset var i november 2023 i vælten i TV 2-dokumentaren "Nødråb I Natten", hvor tv-stationen ved hjælp af en muldvarp dokumenterede omfattende omsorgssvigt på botilbuddet. 

Blandt andet blev en ung handicappet mand efterladt i flere timer med afføring i sin ble.

Socialtilsynet konstaterer ligeledes, at en anden borger var faretruende undervægtig, uden at de ansatte skred ind for at hjælpe vedkommende. 

Tilsynet satte i august 2023 Lynghuset under skærpet tilsyn, og pålagde botilbuddet at rette op på en række problemer gennem en omfattende handleplan.  

I kølvandet på TV2's dokumentar afholdte Socialtilsynet ifølge materialet fra aktindsigten flere møder med Lynghusets ledelse, hvor det blev indskærpet, at tilbuddet var i risiko for lukning. 

Tilsynet retter dog i en senere redegørelse til Social,- Bolig og Ældreministeriet også en kritik af egen indsats.

I redegørelsen konstaterer myndigheden, at det tilsynsbesøg, som Socialtilsynet gennemførte på Lynghuset i februar 2023 ikke har været tilstrækkeligt til at afdække de bekymrende forhold, der har været til stede i tilbuddet.

"Hvis Socialtilsynet havde iværksat et mere intensivt tilsyn, så havde vi formentlig øget
sandsynligheden for at afdække de bekymrende forhold," lyder det i redegørelsen.

Samtidig konstaterer Socialtilsynet, at man var for langsom til at reagere på en whistleblowerhenvendelse, som tilsynet modtog i maj 2023.

Mistede tålmodigheden

I februar måned mistede myndigheden så endegyldigt tålmodigheden med Lynghuset.

I et brev til botilbuddets ledelse gør tilsynet det klart, at man vil indstille til lukning af botilbuddet.  

"Socialtilsyn Hovedstaden ser det afgørende for valg af sanktion, at tilbuddet ikke har implementeret deres egen handleplan, og at kvaliteten er forværret undervejs," skriver tilsynet i materialet fra Altingets aktindsigt.

Lynghuset er ejet af Københavns Kommune, mens Socialtilsyn Hovedstaden hører under Frederiksberg kommune.

Derfor er det i sidste ende kommunalbestyrelsen på Frederiksberg Rådhus, der skal træffe afgørelse om, hvorvidt Lynghuset skal lukke.

{{toplink}}

Organisation: Vi er rystede

Hos organisationen LEV København, der repræsenterer en række af de pårørende til beboerne på Lynghuset kommer Socialtilsynets afgørelse om at ville lukke Lynghuset som en stor overraskelse. 

"Vi er ret rystede. Det undrer mig, at tilsynet reagerer så voldsomt nu, hvor der faktisk er mulighed for at, at der kan blive rettet op på problemerne," siger Steen Stavngaard, formand for LEV København.  

"Men vi mener også, at Københavns Kommune har et ansvar, og de kunne have handlet meget tidligere. For de pårørende har længe advaret om, at noget var galt på Lynghuset," siger Steen Stavngaard. 

Ifølge LEV København-formanden står beboerne på Lynghuset i en meget sårbar position, hvis botilbuddet lukker.  

"Det er borgere, der har et meget stort hjælpebehov, og som har brug for opmærksomhed og støtte det meste af døgnet.

Samtidig er der jo også et fællesskab blandt mange af borgerne derude, og derfor skaber det uro og utryghed, hvis de pludselig skal flyttes til en masse forskellige boliger," forklarer Steen Stavngaard.

Kommune uenige med tilsyn

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Kommunes socialforvaltning til Socialtilsynets afgørelse om at ville lukke Lynghuset.

Forvaltningen erkender i et mailsvar, at "genopretningen af Lynghuset ikke er sket hurtigt nok".

"Vi mener dog, at Lynghuset har udviklet sig på flere områder og er på rette vej. Det har vi påpeget i et høringssvar til tilsynet, hvor vi også korrigerer konkrete kritikpunkter, som vi ikke er enige i. Det drejer sig blandt andet om Socialtilsynets beskrivelse af, hvordan vi gennem de sidste mange måneder har arbejdet med forråelse på Lynghuset og misvisende data om personalegennemstrømning på botilbuddet."    

"Det er endnu for tidligt at sige, hvad de økonomiske konsekvenser vil blive for Københavns Kommune, men der vil være store økonomiske omkostninger forbundet med en lukning af Lynghuset," konstaterer forvaltningen.

Socialforvaltningen oplyser endvidere, at man arbejder på en plan for, hvor Lynghusets beboere skal flyttes hen, selvom der endnu ikke er truffet endelig beslutning om, at botilbuddet skal lukke.

"Vi har valgt at sætte det arbejde i gang allerede nu, da det er en omfattende proces at lukke et botilbud. Vi har derfor indledt en dialog med beboere, værger og pårørende om en eventuel flytteproces, hvis tilsynet vælger at trække godkendelsen."

{{toplink}}

Forrige artikel Ole Ryborg: Steffen Smidt var Danmarks kompromisløse redningsmand, der mistede en toppost for at gøre det rigtige Ole Ryborg: Steffen Smidt var Danmarks kompromisløse redningsmand, der mistede en toppost for at gøre det rigtige Næste artikel Ministerium tilbageholder knap fem millioner til Nye Borgerlige efter regnskabsrod Ministerium tilbageholder knap fem millioner til Nye Borgerlige efter regnskabsrod