Forskere uenige om regioners fremtid

SYGEHUSE: Kommunalforsker foreslår, at professionelle bestyrelser afløser regionerne på sundhedsområdet. To sundhedsøkonomer er lodret uenige.

De fem regioner er tømt for reel politisk indhold. De kunne i stedet blive erstattet af professionelle eller indirekte bestyrelser, som kunne drive sygehusene mere professionelt end nu. Det mener kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

"En professionel bestyrelse eller en indirekte valgt bestyrelse ville få retningslinjer stukket ud fra Sundhedsstyrelsen og Folketinget. Så ville der være nogen, som er sat i verden for at rette ind og drive sygehusene så effektivt som muligt. Og der ville fortsat være nogen at skyde på, hvis tingene ikke gik så godt," siger Ulrik Kjær til Berlingske Tidende.

Diskussionen om regionernes eksistens er opstået efter regeringen og Dansk Folkeparti i de igangværende finanslovsforhandlinger har diskuteret placeringen af et kommende supersygehus i Region Midtjylland.

Det var det sidste sidste større område, som regionsrådspolitikerne kunne lave politik på, siger Ulrik Kjær, der derfor ikke anser det som et problem, hvis et flertal i Folketinget tog det fulde skridt og besluttede at nedlægge regionerne i deres nuværende form.

Forskere uenige
Men sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen deler ikke analysen:

"Jeg mener simpelthen, at tanken om regionernes død nok er lige tidligt nok ude," siger Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.

Han mener i stedet, at regionerne har et politisk indhold, men det er noget, der skal kæmpes for:

"Regionerne skal markere sig langt mere i sundhedspolitikken og prøve at holde fast i, at Folketinget skal beskæftige sig med rammerne og ikke med dagligdagen i sundhedsvæsnet. For det, der er regionernes styrke, er, at de er gode til at lede sundhedsvæsnet, og med deres professionalisme burde de have en langt mere naturlig og central rolle i formuleringen af de sundhedspolitiske spørgsmål," siger Kjeld Møller Pedersen.

Et dårligere sundhedsvæsen
Professor og direktør ved Dansk Sundhedsinstitut Jes Søgaard kan godt genkende den proces, som Ulrik Kjær beskriver. Men han mener ikke, den vil give et bedre sundhedsvæsen.

"Hvis der nu kom et holdningsskifte, som ville lade regionerne have de opgaver, der egentlig var tiltænkt dem ifølge strukturreformen, så mener jeg faktisk ikke, at deres opgaver ville kunne varetages bedre af nogen ekspertbestyrelse," siger Jes Søgaard.

Jes Søgaard henviser i stedet til Norge, hvor man har haft blandede erfaringer med statslige bestyrelser på sygehusene. Og ifølge Jes Søgaard ville en eventuel dansk model læne sig op af den norske:

"Bestyrelsen ville skulle udpeges af nogen med politisk myndighed. Og dermed ville den ligne den norske model. Og de har faktisk ikke været særlig gode til at styre økonomien," siger Jes Søgaard.

Ifølge Jes Søgaard er de nuværende finanslovsforhandlinger, der genforhandlinger regionalpolitikernes beslutning, med til at gøre det vanskeligt at tage sit hverv som regionalpolitker alvorligt.

"Og så bliver det vanskeligt at opretholde et reelt regionalt niveau. Og jeg tror, at uden det vil man få et dårligere sundhedsvæsen," siger Jes Søgaard.

Forrige artikel Flertal imod ordning om salg af almene boliger Flertal imod ordning om salg af almene boliger Næste artikel Saxo Bank-stifter skyder penge i 180Grader.dk