Forsker: Vi bør eksperimentere med politiets indsats

POLITIDEBAT: I Danmark har vi meget få undersøgelser om effekten af politiets arbejde. Der er derfor god grund til at eksperimentere med, hvilke indsatser der virker bedst, skriver Lars Holmberg, politiforsker ved Københavns Universitet.

Af Lars Holmberg
Politiforsker ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Debatten om fremtidens politi her på Altinget har drejet sig en del om, hvad politiet skal frigøres fra: Måltal, resultatkontrakter og perifere opgaver for at nævne nogle af de ting, som har været taget op. Men hvad skal politiet så?

Et af målene med den omstillingsproces, der har været i gang de senere år, har angiveligt været at skabe et mere analytisk politi: Et politi, der er i stand til at se bagom det øjeblikkelige kriminalitetsbillede og vurdere såvel årsager hertil som mulige fremtidsscenarier.

Hvor langt man er nået i den proces, er jeg ikke i stand til at vurdere på nuværende tidspunkt. Men tillad mig alligevel at slå et slag for, at politiet går skridtet videre fra at analysere til at eksperimentere.

Hvad er effekten?
Vi befinder os i dag i en situation, hvor en del af det arbejde, politiet udfører, bygger på en antagelse om, at det har den ønskede effekt – uden at vi faktisk ved, om dette er tilfældet.

Der er næppe tvivl om, at politiets færdselskontrol har en virkning på folks opførsel i trafikken, men som jeg nævnte i mit første indlæg, bygger måltallene på dette område ikke på nogen sikker viden om, hvor mange bøder, der vil være det ”optimale” (når vi altså ser bort fra bidraget til statsfinanserne).

Efter drabene ved Krudttønden og synagogen var sværtbevæbnet politi meget synligt til stede i bybilledet i København, blandt andet for at berolige befolkningen. Det er bestemt muligt, at denne synlige indsats har haft en positiv effekt på borgernes tryghed, men vi ved det faktisk ikke.

Fra tidligere undersøgelser i forbindelse med evalueringen af politireformen ved vi, at borgere, der har set politiet i deres lokalområde, på nogle områder er mindre utrygge end andre borgere, men effekten af politiets synlighed er af begrænset størrelse – og om disse resultater kan overføres direkte til situationen i København, kan vi ikke vide.

Dette er blot et par eksempler på områder, hvor politiets indsats ikke bygger på nogen særlig solid viden om effekten. Faktisk har vi i Danmark meget få konkrete effektundersøgelser på politiets område.

Brug for kontrollerede eksperimenter
Ofte støtter man sig derfor til internationale erfaringer, hvor der findes et hav af undersøgelser og evalueringer af politiets arbejde. Særligt i USA er der lang tradition for samarbejde mellem politi og forskningsinstitutioner, hvilket har resulteret i en række velgennemførte eksperimenter med forskellige typer politiindsats. Problemet er imidlertid, at det langt fra er sikkert, at resultaterne kan overføres til en dansk sammenhæng. Det, der virker i Philadelphia, virker ikke nødvendigvis i Aalborg.

Der er derfor god grund til at eksperimentere lidt mere, og Danmark er faktisk velegnet til den slags: Vi har meget omfattende og detaljerede data om borgere og lokalsamfund, og politiets struktur efter reformen giver gode muligheder for såkaldte kontrollerede eksperimenter: Man iværksætter en bestemt politiindsats i ét område og sammenligner så udviklingen her med udviklingen i lignende områder, hvor man gør noget andet.

Hvad kræves der, for at noget sådant kan blive en realitet? Nogen vil straks sige flere ressourcer, men det behøver efter min mening ikke altid blive voldsomt dyrt. Jeg vil i stedet pege på to krav, som er helt centrale.

For det første skal de politifolk, der deltager i eksperimenterne, være med på ideen. Derfor vil det være oplagt at tage udgangspunkt i nye organiseringsformer, metoder og tiltag, de enkelte kredse selv har taget initiativ til – og dem er der faktisk nogle stykker af.

For det andet skal politiet – og vi andre – være forberedte på, at det ikke er alle (nye) indsatser, som vil vise sig at virke lige godt. Vi skal hilse det velkommen, hvis det viser sig, at en bestemt type politiarbejde ikke virker, som man regnede med. Det giver jo mulighed for at bruge kræfterne på noget andet, som virker bedre.

Forrige artikel S: Ureguleret konkurrence er ikke svaret på social dumping   S: Ureguleret konkurrence er ikke svaret på social dumping Næste artikel Dong: Havvind på vej mod fuld konkurrencedygtighed Dong: Havvind på vej mod fuld konkurrencedygtighed