Formandsposten skifter i en region

REGIONER: Jens Stenbæk (V) vinder kampen om formandsposten i Region Sjælland. Hæstorp overtager efter partifællen Storm Rasmussen i Region Hovedstaden. Bent Hansen (S), Carl Holst (V) og Ulla Astman (S) fortsætter i Region Midt, Syd og Nord. (Opdateres).

Venstre genvinder formandsposten i Region Sjælland. Regionens nye formand bliver 54-årige Jens Stenbæk, der har en fortid som borgmester i Tornved Kommune. 

Jens Stenbæk har indgået en aftale med Radikale, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Konservative.

Stenbæks sejr var ventet, fordi der allerede var borgerligt flertal i regionen ved sidste valg. Stenbæk missede dog formandsposten, fordi Dansk Folkeparti her valgte at støtte den nu afgående formand Steen Bach Nielsen. 

Der kommer også et nyt ansigt i formandsstolen i Region Hovedstaden, hvor folketingsmedlemmet Sophie Hæstorp Andersen overtager formandsstolen efter partifællen Vibeke Storm Rasmussen.

Dermed mislykkedes det for Venstres Martin Geertsen at vippe Socialdemokraterne af pinden i Hovedstaden.

Vibeke Storm Rasmussen genopstillede ikke efter næsten 40 år som lokalpolitiker. Hun var først i byrådet i Albertslund Kommune og så senere i Københavns Amt og senest Region Hovedstaden. I alt 21 år har hun siddet som formand i daværende Københavns Amt og Region Hovedstaden.

Bent Hansen (S) bliver siddende i sadlen i Region Midtjylland i en tredje periode. Radikale kunne sikre et rødt flertal, og de borgerlige partier gik derefter med i konstitueringsaftalen, der sikrer Venstres spidskandidat, Anne V. Christensen, posten som 1. viceformand.

Ulla Astman fortsætter i Region Nord
I Nordjylland kan socialdemokraten Ulla Astman med nød og næppe tage hul på sin tredje periode som regionsformand. Hun har sikret sig flertal med støtte fra Radikale, SF og Enhedslisten. Rød blok har fået de nødvendige 21 mandater mod blå bloks 20 mandater. Venstre i Region Nordjylland har dog gået med i en konstitueringsaftale med det røde flertal. Venstres spidskandidat Jess V. Laursen bliver derfor 1. viceformand i regionen.

Carl Holst vinder sikkert
Mindst spænding om valget har der været i Region Syddanmark. Venstres Carl Holst kan dermed tage hul på sin 3. periode som regionsformand.

Blå blok har fået hele 24 mandater mod rød bloks 17 mandater, hvilket er det største flertal blandt de fem regioner. Carl Holst gik som den eneste af regionens spidskandidater frem i personligt stemmetal ved valget. Socialdemokraterne har ligesom ved sidste valg taget konsekvensen og er indgået i konstitueringsaftalen. Dermed fortsætter Socialdemokraternes spidskandidat Poul-Erik Svendsen som næstformand i regionsrådet.

Uvished om formandskab i Danske Regioner
Radikale bliver tungen på vægtskålen i den magtfulde organisation Danske Regioner, hvor Bent Hansen har været i formand i to perioder. Den 17 mand store bestyrelse sammensættes af politikere fra regionsrådene ud fra den landsdækkende mandatfordeling i regionsrådene. Rød og blå blok har hver fået 8 pladser, mens Radikale har fået én plads. Det er den nyvalgte bestyrelse, der skal vælge formanden, og Radikale er derfor også her kongemager her.

Forrige artikel Venstre største borgmesterparti Venstre største borgmesterparti Næste artikel Bent Hansen fortsætter som formand i Danske Regioner Bent Hansen fortsætter som formand i Danske Regioner