Folketinget skal stemme om Samsam-kulegravning

De partier, der modsætter sig at undersøge den såkaldte Samsam-sag, må stå til ansvar i folketingssalen og foran Danmark, lyder det fra Enhedslistens gruppeformand.

Skal sagen om Ahmed Samsam, der er dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat, undersøges af en kommission?

Det skal Folketingets partier stemme om, oplyser flere politikere til Altinget efter et møde i granskningsudvalget onsdag formiddag. 

Selvom sagen nu bliver bragt ind i folketingssalen, er det dog ikke sikkert, at kommissionen bliver til virkelighed.

Regeringens officielle linje er, at sagen ikke skal undersøges, selvom både Venstre og Moderaterne var åbne for at undersøge sagen før valget. Men efter regeringsdannelsen har de ændret holdning.

Det møder kritik fra Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, der mener, at det grundlæggende handler om at få afklaret en retssag "og forebygge et muligt justitsmord".

"Det er ret bekymrende, at vi har en regering, der er mere optaget af at beskytte sig selv end at beskytte retstilstanden i Danmark." {{toplink}}

Utilfredshed med ministres svar

Alle partierne udenom regeringen har været med til at forlange en forundersøgelse af sagen, der har fundet sted i granskningsudvalget.

I praksis får udvalgets medlemmer mulighed for at stille spørgsmål til ministrene og formulere samrådsspørgsmål. 

Men de har ikke fået svar, lyder det fra Peder Hvelplund, der er medlem af granskningsudvalget:  

"Det har ikke været nok. Ministrene har ikke været villige til – eller i stand til – at levere svarene. De har ikke kunne svare på vores spørgsmål, og det er baggrunden for, at vi må have den her kommission." 

DD vil lægge pres på regeringen 

Et såkaldt kvalificeret flertal af Folketinget – på mindst 60 mandater – kan i stedet kræve en kommissionsundersøgelse.  

Det har SF, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Alternativet, Radikale og Nye Borgerlige derfor gjort. 

Men det krav har regeringen og Dansk Folkeparti blokeret og i stedet sendt sagen sendt videre til folketingssalen. Her vil det fortsat kræve et flertal af stemmerne, hvis der skal oprettes en Samsam-kommission. Og det betyder, at regeringen – eller nogle af regeringspartierne – de facto er nødt til at ændre holdning. {{toplink}}

Derfor vil retsordfører for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, lægge pres på SVM-regeringen op til afstemningen. 

"Det er et spørgsmål om retssikkerhed. Flere af partierne lovede i valgkampen en undersøgelse af den her sag, og det skal man ikke trække tilbage, bare fordi man pludselig sidder i regering." 

Også Peder Hvelplund kalder det "beskæmmende", at flere af partierne ikke længere bakker op om en undersøgelse. 

"Vi må konstatere, at flertallet er forduftet, fordi der er partier, der vil beskytte sig selv. De, der modsætter sig, må stå til ansvar i folketingssalen og foran Danmark."

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Venstre og Moderaterne.

Forrige artikel EU-domstol underkender dansk milliardstøtte til SAS. Et potentielt dødsstød til selskabet, mener analytiker EU-domstol underkender dansk milliardstøtte til SAS. Et potentielt dødsstød til selskabet, mener analytiker Næste artikel Politisk redaktør: Hæstorp skal ikke forvente redningskrans fra S-toppen Politisk redaktør: Hæstorp skal ikke forvente redningskrans fra S-toppen