Fogh: Straffeloven er stærkt forældet

NYHED: Statsministeren er utilfreds med forholdet mellem straffen for vold og straffen for økonomiske forbrydelser.

Regeringen vil holde et vågent øje med, hvorvidt de påtænkte forhøjelser af straffen i forbindelse med bandepakken nu også bliver til virkelighed ved domstolene.

Det oplyste statsminister Anders Fogh Rasmussen(V) ved det ugentlige pressemøde tirsdag. Statsministeren gjorde det helt klart, at domstolene loyalt har pligt til at følge intentionerne med Folketingets lovgivning - og altså føre de skærpede straffe ud i livet, som et stort flertal i Folketinget nu lægger op til.

"Det er helt afgørende, at man i domspraksis følger op på det, der er lovgivningens hensigt. Vi følger meget nøje i regeringen, om den hensigt, vi har haft fra starten af regeringens tid - at få skærpet straffene navnlig for voldsforbrydelser - om der rent faktisk også bliver fulgt op i praksis. Og tallene viser, at der bliver fulgt op fra domstolenes side," sagde Anders Fogh Rasmussen

Skal følges opmærksomt
Men allerede i 2002 hævede I strafferammen for "alvorligere vold" efter § 245 til seks års fængsel. Alligevel er gennemsnitsstraffen her nede på 7-8 måneder ved domstolene. Så er det ikke at stikke befolkningen blår i øjnene at fremstille det som om, I har fået gennemført hårde straffe?

"Det jeg har fået oplyst er i hvert fald, at hvis man tager sammenlignelige sager, så har der været tallene om en skærpelse af straffene. Statistikken kan være præget af, at sammensætningen af forbrydelserne er forskellig det ene år i forhold til det andet. Men det er klart noget, vi følger meget opmærksomt," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Økonomiske forbrydelser straffes hårdere
Statsministeren benyttede lejligheden til at rette en opsigtsvækkende kritik mod forholdet mellem straffene i den danske straffelov:

"Jeg hører til dem, der mener, at vold og overgreb mod mennesker er mere alvorligt end overgreb mod penge. Den danske straffelov er på mange måder stærkt forældet på det punkt. Fordi det er sådan, at økonomiske forbrydelser generelt set bliver straffet meget hårdere end vold mod mennesker," sagde Fogh og tilføjede:

"Jeg har ikke noget imod, at der straffes hårdt for økonomiske forbrydelser, men jeg synes bare, at der skal være et rimeligt forhold mellem den straf og straffen for vold mod mennesker. Det er det grundsynspunkt, der bar regeringens retspolitik fra starten."

"Derfor har vi skærpet straffene for vold. Ikke fordi vi mener, at skærpede straffe løser alle verdens problemer, men det er bare vigtigt, at der er en rigtig balance i et retssamfund, sådan at det politiske ønske vi har om, at slå hårdt ned mod overgreb mod mennesker, også bliver afspejlet i retspraksis."

Den demokratiske tradition
Betyder det, at I vil gøre teksten i bandepakken så specifik, at domstolene denne gang bliver nødt til at følge intensionerne med Folketingets lovgivning.

"Det er klart, at det er Folketinget, der lovgiver, og det skal domstolene selvsagt rette sig efter ud fra grundsigtet om magtens tredeling. Domstolene skal dømme inden for rammerne af den demokratiske tradition - og når folkestyret har besluttet, at der skal være skærpede straffe for voldsforbrydelser, så skal domstolene selvfølgelig rette sig efter det," konkluderede statsministeren.

 

 

 

 

Forrige artikel Få kilder til mediespekulationer om Fogh og NATO Få kilder til mediespekulationer om Fogh og NATO Næste artikel DF og V kræver gang i privathospitaler