Fattige familier har mistet købekraft. Og det ændrer ny inflationshjælp næppe på

Fattige børnefamilier på kontanthjælp må vente længe, før de kan fylde det økonomiske hul efter inflationen, da overførselsindkomster reguleres med to års forsinkelse. "De her familier kan ikke vente to år," siger direktør i Mødrehjælpen.

Uanset hvordan en ny aftale om inflationshjælp strikkes sammen, vil det ikke dække den udhuling af købekraften, som især har ramt landets fattigste børnefamilier.

Sådan lyder vurderingen fra en forbrugerøkonom og en børneorganisation, mens politikerne forhandler om inflationshjælp til udvalgte grupper.

"Det bliver et meget lille plaster på et stort sår," fastslår direktør i Mødrehjælpen, Ninna Thomsen.

I 2022 oplevede danskerne en inflation på 7,7 procent – den højeste i 40 år. Det svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal bruge cirka 3.000 kroner mere hver måned for at opretholde samme levestandard som i 2021.

"Det vil tage flere år at indhente faldet i købekraften, og det mærkes hårdest hos de familier, der har et lille rådighedsbeløb og en lille opsparing," siger Louise Aggerstrøm, der er forbrugerøkonom og chefanalytiker hos Danske Bank. 

For de fattigste børnefamilier på kontanthjælp eller anden overførselsindkomst er det særligt svært at kompensere for inflationen.

Mens lønnen i gennemsnit stiger løbende, reguleres overførsler nemlig i forhold til lønudviklingen to år tidligere. Det betyder, at værdien af overførslerne i perioder med høj inflation falder hurtigere end gennemsnitslønnen.

Ninna Thomsen mener, der er behov for en akut regulering:

"De her familier kan ikke vente to år. Så vi ønsker, at man her og nu laver en 1:1 regulering af kontanthjælpen, indtil vi har en inflation på et mere almindeligt niveau," siger hun.

Læsset vælger

Ifølge Ninna Thomsen har det store konsekvenser for de berørte familier, at overførslerne ikke stiger.

"De meldinger, vi får fra familierne, er bekymrende. De optager kviklån, dropper medicin og slukker for varmen," siger hun og tilføjer:

"Jeg frygter, at læsset vælter for en række familier, og at de må gå fra hus og hjem."

Kontanthjælpen steg i år kun med 0,15 procent. Det svarer til 20-25 kroner om måneden.

Det er udtryk for et uholdbart efterslæb, siger Ninna Thomsen:

"Vi mener simpelthen ikke, man har taget højde for en situation med de prisstigninger, vi har set det seneste år."

Ifølge Louise Aggerstrøm vil reguleringen blive højere i januar 2024, da lønningerne steg betydeligt mere i 2022 i forhold til 2021.

"Det begynder at hjælpe fra 2024. Der er også en forventning om pæne lønstigninger i år, men de slår så først igennem i 2025 for overførslerne," siger hun.

Bekymring for droppet børnetilskud

I denne uge begyndte forhandlingerne om fordelingen af de 2,3 milliarder kroner, som regeringen har afsat til inflationshjælp.

Og der er i høj grad brug for, at politikerne afsætter penge til de fattigste børnefamilier, siger Ninna Thomsen:

"Mit højeste ønske er, at regeringen forlænger det midlertidige børnetilskud, indtil vi har fået en ny kontanthjælpsaftale på plads. Oven i dét er der brug for inflationshjælp og en hurtigere regulering af overførselsindkomsterne," siger hun.

SVM-regeringen droppede en planlagt forlængelse af det midlertidige børnetilskud, som udløber per 1. marts.

De penge, der var afsat til det midlertidige børnetilskud, bliver til en pulje på 300 millioner kroner, som målrettes økonomisk udsatte børnefamilier. Disse penge indgår i de nuværende forhandlinger om inflationshjælp.

Ninna Thomsen peger på, at en enlig mor med tre børn står til at miste 2.000 kroner om måneden, når det midlertidige børnetilskud udløber 1. marts. 

"Det kan altså mærkes. Vi vil virkelig appellere til, at man holder hånden under de her familier," siger hun.

"Børnenes kontanthjælpsreform", der var en aftale mellem S-regeringen, SF, R, EL, ALT og KD, nåede ikke at blive vedtaget som lov før valget.

SVM-regeringen har meldt ud, at den i stedet vil tage udgangspunkt i Ydelseskommissionens anbefalinger og foreslå ændringer i kontanthjælpssystemet.

{{toplink}}

Forrige artikel 1-0 til statsstøtteholdet: Nu venter anden halvleg i EU's grønne tilskudskamp 1-0 til statsstøtteholdet: Nu venter anden halvleg i EU's grønne tilskudskamp Næste artikel Notat: Her er alt det nye materiel, som Forsvaret har brug for Notat: Her er alt det nye materiel, som Forsvaret har brug for