Fagboss: Politikerne gambler med den danske velfærdsmodel

YDELSER: Det er uholdbart, at EU-borgere kan få barselsdagpenge fra dag ét i Danmark og tage ydelsen med hjem i et helt år, mener FOA's formand. Han beskylder politikerne for at gamble med velfærdssamfundet. V og K er bekymrede, mens Mette Frederiksen (S) er tavs.

Risikoen for velfærdsturisme er helt reel. Det er sågar en af de alvorligste trusler mod den i forvejen pressede danske velfærdsmodel.

Sådan lyder den klare advarsel fra formanden for fagforbundet FOA oven på Altinget.dks afdækning af EU-borgeres relativt lette adgang til danske barselsdagpenge.

Andre landes EU-borgere har således ret til et helt års danske barselsdagpenge efter blot en enkelt dags beskæftigelse i Danmark. Man skal blot kunne godtgøre, at man forud har været i job i 13 uger i et andet EU-land.

Alle har desuden ret til at tage ydelsen med til udlandet, hvilket vil være yderst attraktivt for borgere fra østeuropæiske lande, hvor priser og lønninger er meget lavere end i Danmark.

"Det nytter ikke noget, at vi tror, at vi kan opretholde den danske velfærd, hvis den er tilgængelig fra første dag for nogle, der lever under vilkår, som er væsentligt ringere end vores. Det appellerer til risikoen for velfærdsturisme, og det giver en reel bekymring for, om vores velfærdsmodel kan overleve," siger Dennis Kristensen.

"I øjeblikket gambler vi med den danske velfærdsmodel. Vi er reelt i en situation, hvor det er meget attraktivt for borgere i de nye EU-lande at se mod Norden, hvor vi har den mest udbyggede velfærdsmodel. Det her er bare endnu et eksempel på, at vi i den grad har brug for at få taget en debat om det her. Det er en af de alvorligste udfordringer i de kommende år for den danske velfærdsmodel og den danske arbejdsmarkedsmodel," siger Dennis Kristensen.

Klar stigning i EU-borgere på barselsdagpenge
Tal fra Danmarks Statistik viser, at der de seneste fem år har været en stigning i antallet af EU-borgere på danske barselsdagpenge på cirka 50 procent, mens det samlede antal modtagere på barselsdagpenge er faldet med over 20 procent på grund af det lave fødselstal i Danmark.

Tallene fra Danmarks Statistik er dog ikke baseret på statsborgerskab, men på oprindelsesland, og de siger intet om, hvor mange der tager ydelsen med ud af landet.

Hverken hos Beskæftigelsesministeriet eller Udbetaling Danmark har man noget overblik over, hvor mange statsborgere fra andre EU-lande, der er på danske barselsdagpenge, eller hvor mange som tager ydelsen med ud af landet.

I 2011 udgav Beskæftigelsesministeriet dog en rapport om udlændinges adgang til danske ydelser, hvor det blev anslået, at der på det tidspunkt var 2.200 statsborgere fra andre EU-lande på danske barselsdagpenge. Heraf havde de 456 bopæl i udlandet.

Hvis de sidstnævnte alle fik fuld sats i hele barselsperioden, svarer det til, at den danske stat i 2011 havde en udgift på over 90 mio. kr. til barselsdagpenge, som blev sendt ud af Danmark til andre EU-landes borgere.

Rapporten nævner netop sygedagpenge og barselsdagpenge som eksempler på ydelser:

"...hvor kortvarig beskæftigelse i Danmark giver ret til langvarige eksportable ydelser på et relativt højt niveau."

Kræver mere strikse optjeningskrav
FOA-formand Dennis Kristensen opfordrer regeringen til at søge alliancepartnere i EU, som er indstillet på, at det skal være muligt for de enkelte lande at opstille nogle optjeningsprincipper for deres velfærdsydelser.

"Der skal i mine øjne være nogle ret strikse begrænsninger for, hvornår man som arbejdstager med midlertidigt ophold i Danmark kan modtage danske velfærdsydelser og endda tage dem ud af landet," siger Dennis Kristensen.

"Man skal have bidraget med mere, end at man bare har været sendt herop for at arbejde i en måned eller to, før man får adgang til danske ydelser. Der skal være en rimelig solid tilknytning til Danmark, uden at jeg kan sætte et præcist antal måneder på. Det bør nok også variere fra ydelse til ydelse," siger Dennis Kristensen.

I tirsdags gav 3F-formand Per Christensen også udtryk for, at det var "uhensigtsmæssigt" med EU-borgeres korte optjening til barselsdagpenge.

Altinget.dk har i tre dage forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til EU-borgeres adgang til danske barselsdagpenge, men hun har ikke ønsket at stille op til et interview.

V og K er bekymrede
Hos Venstre og Konservative deler man fagbossernes bekymring.

"Vi skal have lukket det hul, der betyder, at man kan tage ydelser ud af Danmark efter meget kort tids beskæftigelse. Man skal have nogle værnsregler, der betyder, at man skal bo og betale skat i Danmark, før man er berettiget til danske ydelser. Det gælder både børnecheck, dagpenge og barselsdagpenge. Vi bliver til grin for vores egne skattekroner," siger gruppeformand Brian Mikkelsen (K).

Samme melding kommer fra Venstre.

"Vi er bekymrede for den meget korte optjening, der er for barselsdagpenge, fordi de alt andet lige rækker meget længere i Polen end i Danmark. Det er lidt det samme som med dagpenge og børnecheck. Det risikerer at give et stort træk på de danske ydelser, som kan blive meget dyrt," siger politisk ordfører Inger Støjberg (V).

"Mange danske familier har haft stor glæde af at tage barselsdagpenge med til udlandet, og den mulighed vil vi ikke afskære folk fra. Men det er problematisk, at optjeningsperioden er så kort," siger Inger Støjberg.

Både V og K beskylder regeringen for at være for passive i spørgsmålet om at kæmpe en kamp i EU-systemet for, at landene selv kan få lov til at opstille optjeningskrav til deres velfærdsydelser.

Men er sandheden ikke, at der ikke vil blive ændret på optjeningsperioden, uanset hvem der sidder i regering i Danmark, fordi EU-reglerne klart siger, at EU-borgere kan overføre beskæftigelse fra andre EU-lande?

"Der er meget stor forskel på tilgangen til det. Vi går åbent ind og forsøger at se, hvilke muligheder der er på det her område, mens regeringen indtil videre har fejet alt af bordet. Det bekymrer mig, at regeringen ikke anser det her for at være et problem. Det gør vi," siger Inger Støjberg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de Radikales beskæftigelsesordfører Nadeem Farooq, da han er på rejse med Folketingets Skatteudvalg i Japan.

Forrige artikel Her står slaget om en ny lejelov Her står slaget om en ny lejelov Næste artikel Ny KU-formand vil afskaffe universelle velfærds-ydelser Ny KU-formand vil afskaffe universelle velfærds-ydelser