Få danskere klager over udredningsret

PATIENTER: Trods nogle regioners problemer med at overholde den 30 dages udredningsret, har kun 33 danskere det seneste år klaget over for lang ventetid. Ikke noget godt tegn, mener Danske Patienter. 

Mens patientforeninger og oppositionen kritiserer en række af landets regioner for ikke at overholde udredningsretten på en række områder, så bruger stort set ingen af de ramte patienter deres eneste mulighed for at klage over lovovertrædelsen til Patientombuddet.

Det viser tal fra det officielle klageorgan, Patientombuddet, som Altinget.dk har søgt aktindsigt i.

Kun 33 patienter har klaget de seneste 12 måneder. Samtidig har regionerne ved en statusopgørelse på udredningsretten i september erkendt, at det hidtil kun er 65 procent af patienterne, som var blevet udredt til tiden.

Tallene er dog ikke renset for de patienter, som frivilligt har ønsket at vente længere, fordi de ønsker udredning på et bestemt hospital.

Danske Patienter har udpeget udredningsretten som et af regeringens bedste initiativer. Paraplyorganisationen har derfor kritiseret regeringen og regionerne for, at den nye rettighed ikke som lovet blev overholdt fra dens ikrafttræden 1. september 2013 - og stadig ikke ser ud til at være specielt fintmasket. 

"At der er så få klagere, kan på ingen måde tages som udtryk for, at udredningsretten fungerer, det har vi jo set, at den ikke gør. Forklaringen er nærmere, at patienterne ikke kender udredningsretten, at de ikke ved, at de kan klage over den, eller at de bare ikke orker at klage," siger Morten Freil.

Danske Patienter: Stort problem
Han opfordrer regeringen til at følge Venstres forslag om at give patienterne muligheden for at vælge privat udredning på det offentliges regning. Venstre foreslår muligheden, hvis de regionale sygehuse ikke kan levere udredning inden 30 dage, og der ikke er lægefaglige begrundelser for at forlænge udredningen. 

"Kombinationen med, at regionerne via Patientombuddet kan få kritik for at bryde loven om udredning, og muligheden for, at patienterne kan tage på privathospital, vil kunne lægge et godt pres på regionerne," siger Morten Freil. Han mener, at den hullede udredningsret er et stort problem. 

"En forsinket udredning kan jo betyde, at man ikke opdager en alvorlig sygdom hurtigt nok. Det kan have afgørende betydning for, hvor store chancerne er for, at man kan blive helbredt," siger Morten Freil. 

S: Lægemangel forhindrer hurtig løsning
Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener, at en del af det lave antal klager kan skyldes, at danskerne har forståelse for, at det tager tid at implementere udredningsretten.

"Problemet er jo, at en del af problemet skyldes lægemangel. Ekstra læger kan man ikke bare hente ud af det blå. Men der er min oplevelse, at man ude i regionerne arbejder benhårdt på, at udredningsretten bliver overholdt," siger Flemming Møller Mortensen. 

Han er overrasket over Danske Patienters forslag om at lade patienterne vælge privat udredning ved for lang ventetid. Og han er imod forslaget. 

"Det vil blot suge læger fra offentlige til private sygehuse og forværre regionernes udfordringer," siger Flemming Møller Mortensen.

Formanden for Danske Regioners Sundheds- og Socialudvalg, Ulla Astman (S), erkender, at det ikke er mange klager, set i forhold til, hvor mange der bliver udredt både inden og uden for de 30 dage.    

”Hvor mange klager, der ”optimalt set” bør være, er ikke godt at vide – helst leverer vi jo den perfekte service hver gang. Men vi ved, at flere og flere samlet set er opmærksomme på klagemulighederne. Vi ved også, at mange foretrækker at komme til på deres lokale sygehus og derfor gerne venter lidt længere på udredning end de 30 dage," siger Ulla Astman og fortsætter:

"Samtidig er det jo en forholdsvis ny rettighed, så selvfølgelig kan der være mange patienter, der ikke kender til klagemulighederne." 

V: Lad patienten vælge

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, er ikke specielt overrasket over, at få har klaget til Patientombuddet.

"For det første er det omstændeligt at klage til Patientombuddet. Får du som patient medhold hos Patientombuddet, så udløser det jo blot kritik af regionen. Regeringen har jo ikke sikret, at udredningsretten er en reel rettighed," siger Sophie Løhde og henviser til den manglende mulighed for selv at finde privat udredning:

"Det er jo derfor, at vi foreslår, at man sætter patienten i centrum, ved at patienterne får mulighed for at vælge udredning i privat regi, hvis ikke det offentlige kan udrede inden 30 dage, hvor det fagligt er muligt, siger Sophie Løhde.

Få patienter ønsker overflytning
Efter Altinget.dk har talt med politikerne til denne artikel, har man i Fyens Stifttidende kunne læse, at Region Syddanmark i år har sendt 89.441 breve ud til patienter, som man ikke har kunnet nå at udrede på det sygehus, patienterne var henvist til, inden for garantiperioden.

I brevet blev patienterne tilbudt en hurtigere undersøgelse på et andet sygehus, men kun 2266 af patienterne tog imod tilbuddet.

Professor og sundhedsøkonom Kjeld Møller Petersen fra SDU mener, at tallene bør give anledning til eftertanke.

”Det tyder på, at ventetid og utryghed ikke spiller helt så stor en rolle blandt almindelige mennesker, som politikerne går og tror,” siger Kjeld Møller Pedersen til Fyens Stifttidende.

 

Forrige artikel Henrik Dam ansætter særlig rådgiver Henrik Dam ansætter særlig rådgiver Næste artikel Udvalg skal forhindre flere nødløgne Udvalg skal forhindre flere nødløgne