EU's konservative trækker fra land i sidste prognose før valget

EP2014: Den konservative gruppe vil med stor sandsynlighed beholde sin placering som Europa-Parlamentets største efter weekendens valg, spår prognose. Midterpartierne går samlet set tilbage.

BRUXELLES: Mens Konservative i Danmark balancerer på kanten af at miste sit mandat i Europa-Parlamentet, er der godt nyt til gruppefællerne i Bruxelles. 

En ny prognose fra det Bruxelles-baserede initiativ Pollwatch 2014 giver Parlamentets konservative gruppe, EPP, 217 pladser. Socialdemokraterne i S&D-gruppen sakker til gengæld agterud og spås 201 parlamentarikere efter valget.

Ud fra statistiske gennemkørsler af prognosen vurderer Pollwatch 2014 nu, at S&D-gruppen, der blandt andet tæller de danske Socialdemokrater, blot har 15 procent chance for at blive Europa-Parlamentets største gruppe.

Dermed er rollerne byttet om i forhold til den første prognose.

Tilbage i februar lå S&D til 217 mandater, og EPP til 200. 

Artiklen fortsætter under grafen

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js">{"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0AgF9NabFrWTudHp0bVRVekJadGJpNVRpb2NGbHBlRUE&transpose=0&headers=1&range=A55%3AC63&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":{"0":{"color":"#d9d9d9","targetAxisIndex":0},"1":{"color":"#351c75"}},"animation":{"duration":500},"width":450,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"title":"Grupper i Europa-Parlamentet","slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"vAxes":[{"title":"Procent af s\u00e6der i Parlamentet","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"booleanRole":"certainty","title":"EU's konservative st\u00e5r st\u00e6rkest i sidste prognose","height":371,"legend":"right","focusTarget":"series","tooltip":{"trigger":"none"},"isStacked":false},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram3"}</script>

Navneforklaring: S&D:Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet, EPP:Gruppen for Det Europæiske Folkeparti (Kristelige Demokrater), ALDE: Gruppen Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa, G/EFA:Gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance, ECR: De Europæiske Konservative og Reformister, EUL/NGL: Den Europæiske Venstrefjøjs Fællesgruppe/Nordisk Grønne Venstre, EFD: Gruppen for Europæisk Frihed og Demokrati, NI: Medlemmer uden gruppe.

Midten skrumper
Den liberale gruppe ALDE, hvor danske Venstre sidder, står til at fastholde pladsen som Europa-Parlamentets tredjestørste gruppe.

Dermed er der ikke optræk til forskydninger blandt de tre største grupper sammenlignet med sidste valg.

De tre, der tilsammen udgør midten af Europa-Parlamentets politiske spektrum, går dog samlet set tilbage. Prognosen giver dem 65 procent af pladserne i Parlamentet. I dag er det tal 72 procent. 

Samtidig står Parlamentets yderfløje fortsat til stærk fremgang. 

Mest markant er fremgangen blandt parlamentarikere, der ikke bekender sig til nogen af de eksisterende politiske grupper.

En del af disse 95 nye parlamentarikere forventes at samles i en ny EU-kritisk gruppe anført af franske Front National og Frihedspartiet fra Holland.

Samtidig går venstrefløjsgruppen Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe/Nordisk Grønne Gruppe, der blandt andet huser danske Folkebevægelsen mod EU, 18 mandater frem.

Valget til Europa-Parlamentet finder sted i EU's 28 medlemslande fra den 22. til den 25. maj.

Forrige artikel Messerschmidt har massiv medieføring Messerschmidt har massiv medieføring Næste artikel Venstre styrtbløder i ny EP-måling Venstre styrtbløder i ny EP-måling