EU-Domstol sår tvivl om afgørelse i sag om pantfrie dåseøl i tyske grænsebutikker

Danskerne skal fortsat kunne købe dåsecola, bajere og andre drikkevarer uden pant, når de handler i grænsebutikkerne. Det vurderer EU-Domstolens generaladvokat, der går imod EU-Rettens afgørelse. Reglerne giver grænsebutikkerne en urimelig fordel og skaber en stor miljøbelastning, mener Dansk Erhverv.

Meget tyder på, at danskerne også fremover kan smutte over grænsen til Tyskland for at købe tre kasser dåsebajere ved Fleggaard for den nette sum af 140 kroner.

Selvom Dansk Erhverv i juni 2021 vandt en sag ved EU-Retten, hvor erhvervsorganisationen klagede over EU-Kommissionens afgørelse om, at tyske grænsebutikker kan sælge pantfrie drikkevarer til danskerne, kommer EU-Domstolens generaladvokat nu frem til den stik modsatte vurdering. 

EU-Domstolen generaladvokat vurderer nemlig, at sagen bør afvises. 

Generaladvokatens vurdering har ingen juridisk betydning, men fungerer som en form for rettesnor for EU-Domstolen, der i de fleste tilfælde følger generaladvokatens vurdering. 

Dansk Erhverv ærgrer sig over vurderingen, da erhvervsorganisationen mener, at reglerne skaber en "mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og en stor belastning af miljøet."

De danske erhvervslobbyister sætter nu deres lid til, at det trods alt ikke er altid, at EU-Domstolen efterlever generaladvokatens vurdering. 

"En sådan vurdering kan siges at være et pejlemærke for, hvordan sagen ender. Det er altså ikke en endelig afgørelse. Og hver tredje sag ender med en anden afgørelse end generaladvokatens vurdering. På den baggrund er vi skuffede, men vi krydser fortsat fingre," lyder det i en kommentar fra viceadministrerende direktør i Dansk Erhverv, Laurits Rønn, der fortsætter:

"Skulle det endelig ske, at det ender med et nederlag for os ved EU-Domstolen, så er det op til politikerne at finde en løsning, for et sådant resultat kan ikke være i tråd med formålet med EU-samarbejdet."

{{toplink}}

Derfor kæmper Dansk Erhverv for sagen

Dansk Erhverv modstand skyldes flere ting.

Først og fremmest ender tusindvis af pantfrie dåser indkøbt i Tyskland i den danske natur hvert år.

Derudover går danske købmænd glip af indtægter, fordi man i det dansk-tyske grænseområde kan købe dåser uden tysk pant, hvis man som dansker udfylder en eksport-erklæring.

For ellers er det lovpligtigt for alle tyske butikker at opkræve pant på dåser.

Men Laurits Rønn understreger, at perspektiverne er langt større.

"For hvis ikke det ender med det, i Dansk Erhvervs optik, rigtige resultat, så kan vi ende i en situation, hvor erhvervsdrivende over hele Europa uden hjemmel kan undtage sig miljøforpligtigelser," udtaler han og fortsætter:

"Hvis den endelige afgørelse går mod vores klage, så betyder det de facto, at EU blåstempler, at der er områder rundt om i Europa, hvor EU-retten ikke gælder. Det vil være underminerende for EU generelt og i særdeleshed for EU’s miljøregulering, som vil blive sat lysår tilbage."

DN: Det er helt absurd 

Dansk Naturfredningsforening bakker Dansk Erhverv op og deler erhvervsorganisations håb om, at EU-Domstolen kommer frem til en anden konklusion end generaladvokaten. 

"Med velfungerende effektive pantsystemer i både Danmark og Tyskland, er det helt absurd, at det fortsat er muligt at køre ned over grænsen og købe dåser uden pant. Vi ved, at de udgør et stort problem for naturen herhjemme, for størstedelen af de titusindvis af dåser, vi altid finder på vores årlige affaldsindsamling, er netop dem uden pant," lyder det fra  præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, der tilføjer:

"Så vi er selvfølgelig ærgerlige over generaladvokatens vurdering, men vi tror fortsat på, at sagens endelige udfald vil betyde et stop for de pantfri dåser."

Generaladvokaten lægger desuden op til, at Dansk Erhverv både skal betale sagsomkostninger for forløbet i EU-Retten og det igangværende proces. 

Der er ikke fastsat en dato for, hvornår EU-Domstolen kommer med den endelige afgørelse.

Forrige artikel Tre spørgsmål trænger sig på, når Kristendemokraterne vælger it-millionær som ny politisk leder Tre spørgsmål trænger sig på, når Kristendemokraterne vælger it-millionær som ny politisk leder Næste artikel Socialdemokratiet og SF vil droppe gratis parkering i København på søndage Socialdemokratiet og SF vil droppe gratis parkering i København på søndage