Er stormen Obamas redning?

ANALYSE: Håndteringen af den voldsomme storm har medført topkarakterer til præsidenten. Otte ud af ti vælgere synes, han har klaret jobbet som "redningsmand in chief" til UG. Ledende republikanere har også uddelt sjældne roser til Obama. Det kan afgøre valget.

WASHINGTON DC - Den ødelæggende super-storm Sandy har efterladt New York i kaos og staten New Jersey i ruiner. Over 80 mennesker er dræbt, og seks stater er i erklæret nødberedskab. Men et sted er ødelæggelserne - kynisk set - faldet på et tørt sted: I præsident Obamas kampagne. Præsidentens stab afholder sig godt nok klogt fra den mindste upassende jubel, ikke et ord er der blevet sagt, ikke engang anonymt eller i de nedre rækker af organisationen.

Men udefrakommende analytikere og kommentatorer står i kø for enstemmigt at erklære Sandy som Obamas såkaldte "oktober mirakel" (i amerikansk politik taler man traditionelt om "the October surprise", det som vi i Danmark kalder at hive en kanin op af hatten i sidste øjeblik, red.)

Otte ud af ti vender tommelen opad for Obama
Hundredevis af analyser i de amerikanske medier i denne uge peger på, at Obamas flotte tal - 78 procent af amerikanerne er tilfredse med hans håndtering af den føderale redningsindsats - repræsenterer en uventet og kærkommen optur for præsidenten, der har kæmpet med rivalen Mitt Romneys nye momentum siden den første præsidentdebat for flere uger siden.

Senest faldt endnu en appelsin i præsidentens turban, da den populære og politisk uafhængige, tidligere republikaner Michael Bloomberg torsdag besluttede sig for at anbefale Obama til genvalg. New Yorks borgmester har ellers gjort et stort nummer ud af at holde sig neutral i opgøret mellem Romney og den siddende præsident, men han skiftede holdning efter orkanen, meddelte han i en udtalelse til Bloomberg News torsdag.

Her skriver den hovedrige forretningsmand og politiker, der tidligere har udtalt sig meget kritisk om præsidentens manglende resultater gennem de seneste fire år, at det er Romneys skuffende og ikke mindst skiftende holdning til jordens klimaforandringer - som mange mener er årsagen til de hyppige ødelæggende storme og orkaner, USA oplever i disse år - der har gjort udslaget:

Klimaforandringerne ansporer til handling
"De flodstrømme, som har hærget vores by, har efterladt et spor af ødelæggelse, som det vil tage år at komme sig over. I det korte perspektiv ser vi, at vores metro-system fortsat er lukket ned, mange af New Yorks indbyggere og virksomheder står fortsat uden lys, elektricitet og varme. Over de seneste 14 måneder har to orkaner tvunget os ud i kostbare og omfattende evakueringer af flere områder i New York, noget ingen regering har været nødt til før. Hvis dette er en ny trend, er det helt uholdbart. Vores klima er under forandring. Og uanset om det ekstreme vejrlig, som vi har set udfolde sig på ødelæggende vis både i New York City og andre steder i verden, er et direkte resultat af disse klimaforandringer, så bør alene risikoen for, at det hænger sådan sammen, tilskynde alle folkevalgte ledere til at handle omgående."

Bloomberg noterer sig i et for ham usædvanligt skarpt sprogbrug, at Mitt Romney har skiftet holdning til klimaforandringerne i lyset af den betydelige højredrejning, som Det Republikanske Parti er undergået i de seneste par år: "Hvis det havde været Romney anno 1994 eller 2003, der var stillet op, så ville jeg sandsynligvis med glæde have stemt på ham. Jeg hører ikke til dem, der er imponeret over de seneste fire år," siger borgmesteren med henvisning til, at Romney som guvernør for Massachusetts iværksatte flere store projekter rettet netop mod bekæmpelse og forebyggelse af yderligere klimakatastrofer, men at han nu har ændret holdning.

Præsident Obama har taget initiativ til at lægge loft over CO2-udledningerne, men klimaet har ellers været notorisk fraværende i valgkampen.

Massiv ros til Obama fra New Jerseys konservative guvernør
Før anbefalingen fra Bloomberg var gået varme anbefalinger og roser til præsidenten for udført arbejde som "redningsmand in chief" fra uventet hold: Staten New Jerseys hårdtslående og særdeles konservative guvernør Chris Christie og også fra flere lavere rangerende
republikanske politikere, også i den vigtige svingstat Virginia, der er hårdt ramt af stormen.

Christie, der ellers i hele valgkampen har fungeret som en populær og oratorisk særdeles hårdtslående talsmand for Romney-kampagnen og en skarp kritiker af Obama, har strøet en sværm af roser hen over præsidenten og Det Hvide Hus.

"Jeg kunne ikke være mere ligeglad end med valget på tirsdag. Min stat er ødelagt. Skulle jeg så koncentrere mig om præsidentvalget?" lød det retorisk igen og igen fra guvernøren på flere pressemøder: "Hvis præsidenten reagerer prompte med handlinger og medfølelse, hvis vi i New Jersey føler, at vi har fået al den hjælp og støtte, vi har brug for fra Det Hvide Hus, så reagerer jeg på det og ikke på noget som helst andet. Præsidenten har været enestående i sit engagement," lød det fra Christie, som står i den specielle situation at være konservativ førstemand i en ellers solid demokratisk stat.

Og præsidenten, der selv havde suspenderet sin kampagne i tre dage i lyset af Sandy og den omfattende redningsindsats, som staterne og det føderale beredskab (FEMA) lød onsdag som et ekko af Christie: "Jeg bekymrer mig ikke på nuværende tidspunkt om indvirkningen på valget. Jeg bekymrer mig om den indvirkning, stormen har haft på de ramte familier og de redningsmænd, der er kommet først."

Powell anbefaler også Obama
Den tidligere udenrigsminister Colin Powell - der ellers fortsat er registeret republikaner - kom også ud og anbefalede Obama til genvalg i starten af ugen. Dette er ikke i sig selv noget, der vil flytte mange stemmer, men det gav Obama anledning til igen at stå som en mand, der kan række hen over den politiske midte. Og netop det brugte den demokratiske kampagne tiden til at udnytte tidligere på ugen, mens præsidenten selv fløj rundt og inspicerede skader, krammede chokerede og triste borgere samt beordrede penge til beredskab.

Mens republikanerne kun kunne se modfaldne til (og brugte tiden på en stribe hårdtslående og særdeles negative valgvideoer i især Ohio, som beskyldte Obama for at hjælpe bilindustrien med at skabe nye job i Kina frem for i USA) producerede demokraterne en ny video, der understreger præsidentens evne til at lave kompromisser med sine modstandere. Her kom alle de førnævnte politikere til sin ret.

Det sidste nøk
Torsdag genoptog præsidenten så sin kampagne med besøg i tre vestlige svingstater, Colorado, Nevada og Wisconsin. Her lød det, at han ville "kæmpe til det sidste for jer, det ved I".

Iagttagere noterede, at præsidenten måske nok var vendt tilbage til kendte formuleringer om jobskabelse, vækst, sundhed, ligestilling, uddannelse og energi, men at han flere gange benyttede sig af termer som "undsættelse" og "redning," ligesom han virkede gladere og mere energisk end i ugen før. Romney virkede modsat en anelse mere afdæmpet end tidligere, om end den republikanske udfordrer fortsat har en mere entusiastisk vælgerskare, end præsidenten kan prale af.

Romney forvandlede i starten af ugen flere af sine traditionelle vælgermøder til "food drives," altså velgørenhedsarrangementer, hvor deltagerne blev opfordret til at donere penge og mad til de nødstedte efter stormen.

Den republikanske udfordrers problem er naturligvis, at han som ikke-folkevalgt politiker ingen indflydelse har, lige som han ikke er en del af redningsindsatsen, og derfor er det begrænset, hvad han kan stille op. Tilmed har Romney tidligere advokeret for at nedlægge det føderale katastrofeberedskab, FEMA, og overdrage redningsindsatsen fuldt og helt til de enkelte stater. Hårdt presset af medierne - ved et enkelt valgmøde blev han spurgt 14 gange om, hvorvidt han fortsat ville nedlægge FEMA - meddelte han imidlertid i løbet af ugen, at han "fortsat ville sørge for, at FEMA kan udføre sit arbejde".

Romneys indsats under Sandy bedømmes da også lavere end Obamas. 41 procent mener, at den tidligere guvernør har gjort det godt i forbindelse med Sandy, men over 30 procent har ingen mening om ham i denne sammenhæng, hvilket netop afspejler, at det mere er et spørgsmål om en manglende platform, end det er en kritik af en indsats fra ham.

Hvorom alting er, så står det fortsat fuldkommen lige mellem de to kandidater. Den seneste meningsmåling fra Real Clear Politics - det website, som flest konsulterer, eftersom det dagligt lægger nye resultater ud, der er et gennemsnit af alle tilgængelige og troværdige målinger - viser dødt løb, 49-49.

Spændingen er derfor intakt til det sidste, og hvis Obama vinder med et mulehår, vil det nok ikke være forkert at takke Gud - eller klimaforandringerne - for det sidste nøk hen over målstregen.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC og blogger på USAnu.dk

Forrige artikel Enhedslisten vil skrotte karakter-gangeregel Enhedslisten vil skrotte karakter-gangeregel Næste artikel Nyt veterinærforlig på plads Nyt veterinærforlig på plads