Enhedslisten vil hæve SU’en, sætte klima på skoleskemaet og indføre normkritisk seksualundervisning

Enhedslisten præsenterer torsdag et ungeudspil med tiltag for 14 milliarder kroner. Læs her, hvad støttepartiet vil ændre på uddannelsesområdet.

”Årtiers tilbageslag skal veksles til ti gode år for de unge”, skriver Enhedslisten i et nyt ungeudspil, som partiet præsenterer torsdag.

Udspillet indeholder tiltag for i alt 14 milliarder kroner, som grundlæggende skal sikre unge en række forskellige rettigheder.

Det gælder i den grad også på uddannelsesområdet, som spiller en stor rolle i udspillet, der ifølge partiet blandt andet skal finansieres ved at hæve selskabsskatten og styrke skattekontrollen.

Få overblikket over udspillets tiltag på uddannelsesområdet nedenfor, og læs også vores uddybende artikel om Enhedslistens forslag om et totalforbud mod brugerbetaling her.

* En ”ægte” praktikpladsgaranti
Enhedslisten vil sikre, at alle, som begynder på en erhvervsuddannelse, får en praktikplads.

Ifølge udspillet er værktøjet i den sammenhæng at hæve bøderne til virksomheder, som ikke opretter de praktikpladser, de er forpligtiget til.

I dag skal arbejdsgivere under AUB-ordningen betale 27.000 kroner i bøde per elev, de mangler at ansætte.

Det beløb vil Enhedslisten have helt op på 100.000 kroner – og samtidig lade beløbet stige med 10 procent om året derefter.

* Optagelsesgaranti på ungdomsuddannelserne
Uddannelsesparathedsvurderinger og karakterkrav til ungdomsuddannelserne skal afskaffes, mener Enhedslisten.

Alle unge skal således have ret til at begynde på en ungdomsuddannelse efter 9. klasse.

Samtidig vil partiet give alle ret til individuel vejledning i 8.-10. klasse. Ifølge udspillets økonomiafsnit vil optagelsesgarantien medføre ekstraudgifter for 36 millioner kroner årligt.

* Minimumstimetal på velfærdsuddannelser
Sygeplejersker, pædagoger, lærere og socialrådgivere skal uddannes bedre.

Derfor er der ifølge Enhedslisten brug for mere tid til holdundervisning, forelæsninger og adgang til bemandede læsesale.

Enhedslisten vil indføre et minimumskrav på 30 timer om ugen på uddannelserne. Det opgøres til at koste 360 millioner kroner ekstra om året.

* Højere SU og skoleydelse
SU’en og skoleydelsen (FGU) skal hæves med 1.000 kroner om måneden, hvis det står til støttepartiet.

Det gælder også for elever på ungdomsuddannelserne – både hjemme- og udeboende – oplyser partiet opfølgende til Altinget.dk.

Stigende boligpriser og brugerbetaling presser ifølge Enhedslisten elever og studerende, som”efterlades med store studielån, som er svære at betale tilbage”.

Ifølge Enhedslisten vil den ekstra SU og skoleydelse koste 292 millioner kroner årligt.

* Forbud mod skjult brugerbetaling på alle uddannelser
Det skal være slut med at betale for studieture, arbejdstøj og bøger.

Enhedslisten vil af med al slags brugerbetaling i hele uddannelsessystemet.

Et ”totalforbud mod skjult brugerbetaling” vil ifølge partiet koste 1,2 milliarder kroner årligt.

Læs mere om dette forslag her.

* Grønne uddannelser
Hele uddannelsessystemet skal gøres grønt, står der i udspillet.

Det indebærer, at ”klima skal på skoleskemaet i folkeskolen” og at der laves en ”grøn opdatering” af alle uddannelser i Danmark.

Enhedslisten oplyser til Altinget, at det for grundskolen betyder, at klimaforandringerne for de ældre klassetrin skal være "et tværfagligt fag, hvor de unge lærer om, hvad klimaforandringerne er, hvordan den grønne omstilling kan foregå og hvordan klimaforandringerne vil forandre Danmark".

Om en ”grøn opdatering” af alle uddannelser oplyser partiet: 

"Vi skal tilpasse uddannelserne, så vi uddanner til fremtiden, hvilket inden for få årtier betyder, at det skal være industrier og fag, der er en del af et klimaneutralt samfund. Det betyder ikke, at vi skal genopfinde nye uddannelser, men at vi tilpasser, så de alle har fokus på, hvordan man kan producere bæredygtigt. Det kan for eksempel også betyde, at der skal være mere fokus på reparation og vedligehold."

Enhedslisten vil lave en grøn arbejdsgruppe med alle uddannelsesaktører, som skal revidere uddannelserne og komme med nye forslag til, hvordan de kan "optimeres i forhold til den grønne omstilling".

Arbejdsgruppen skal således identificere de fag, "hvor der kan gøres en ekstra indsats for at uddanne til en grønnere produktion og en grønnere tankegang", oplyser partiet.

Enhedslisen vil sætte en pulje på 500 millioner kroner af til gruppen.

* Normkritisk seksualundervisning
Enhedslisten vil have seksualundervisning, ”som stiller spørgsmål ved kantede forestillinger om den rigtige og forkerte seksualitet og kønsopfattelse, og som passer til vores nye samtykkebaserede voldtægtslovgivning”.

Ifølge partiet er seksualundervisning dag ofte fokuseret på pubertet, seksuelt overførte sygdomme, graviditet og prævention.

”Det burde handle mere om samtykke, grænser og forskelligheder”, skriver partiet i udspillet, hvor det foreslås, at der indføres ”obligatorisk, timesat og alderssvarende normkritisk seksualundervisning for alle elever i folkeskolen og på alle ungdomsuddannelser”. 

Partiet vil bruge i alt 145 millioner kroner ekstra om året på den normkritiske seksualundervisning.

* Sundhedsvejledere på alle ungdomsuddannelser
Der skal ansættes sundhedsvejledere på alle ungdomsuddannelser, som kan hjælpe de unge med stress, spiseforstyrrelser, uønskede graviditeter mm.

Det vil ifølge partiet koste 134 millioner kroner ekstra om året.

Forrige artikel DBU hemmeligholder centrale oplysninger om værdipapirer for 200 millioner DBU hemmeligholder centrale oplysninger om værdipapirer for 200 millioner Næste artikel Dagens overblik: Minister sendte brandmænd til lægen, men de blev afvist Dagens overblik: Minister sendte brandmænd til lægen, men de blev afvist