Ellen Trane om ny ligestillingsplan: Ikke brug for lovgivning

FRIVILLIGESTILLING: Regeringen vil fremme fædrebarsel med ny ligestillingsstrategi. Men det skal ske ved at fremhæve gode eksempler og gennem dialog med erhvervslivet frem for tvang. Udspillet får lunken modtagelse i LO.

Mens regeringen kæmper for at genfinde stabiliteten i sit parlamentariske grundlag, udgav Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling torsdag i al stilfærdighed en ny handlingsplan for ligestilling.

Udspillet udstikker kursen for regeringens ligestillingsindsats i de kommende år.

Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) fremhæver fædrebarsel som et centralt indsatsområde for regeringen. Men det skal ske ad frivillighedens vej - og ikke som den tidligere regerings kuldsejlede forsøg på at indføre øremærket barsel til mænd.

I stedet vil ministeren i samarbejde med erhvervslivet lancere en kampagne, som fremhæver virksomheder med godt greb om mænds barsel.

”Den enkelte familie skal selv beslutte, hvordan den prioriterer og fordeler barsel. Derfor skal vi holde fast i, at det er frivilligt. Der er ikke brug for lovgivning. Men jeg glæder mig over, at erhvervslivet vil være med til at sætte fokus på mænd og barsel, og det understreger netop, at virksomhederne ved, at ligestilling og gode barselsforhold for både mandlige og kvindelige ansatte er en del af en aktiv medarbejder- og rekrutteringspolitik," siger Ellen Trane Nørby.

Telegigant sender mænd hjem med pusletaske
Ministeren fremhæver blandt andet TDC som en virksomhed, der har knækket koden til øget ligestilling på barselsområdet. Det er blandt andet sket gennem kampagnen 'Fars Kram', hvor mandlige ansatte oplyses om deres rettigheder, og nybagte fædre har fået forbedrede vilkår under barselsorlov - og en pusletaske.

Det har betydet, at antallet af fædre i TDC, som holder barsel, er steget fra 13 procent i 2002 til 85 procent i 2015.

Men kigger man på det danske arbejdsmarked generelt, er der langt fra TDC-tilstande alle steder.

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2013 stadig kun 37 procent af de danske fædre, som holdt en del af den fælles forældreorlov. Det er en lille fremgang siden 2009, hvor 35 procent koblede midlertidigt ud af karrieren for at skifte ble på arvingen.

I gennemsnit tager danske fædre otte procent af den fælles barselsorlov. Det er langt fra niveauet i Sverige, hvor 24 procent går til fædrene, og endnu længere fra Island, hvor 35 procent af barslen går til mænd.

"Det er ikke alle steder, der er tradition for, at mænd tager barsel. En kulturændring og et lille skub til mændene skulle gerne betyde, at alle kender mulighederne og ikke ender med at fortryde, at de ikke benyttede sig af mulighederne, når ungerne når teenagealderen. Grundlæggende handler det om at give familierne et reelt frit valg,” siger Ellen Trane Nørby.

LO: Ingen vej uden om lovgivning
I hovedorganisationen LO får regerings ligestillings-plan en lunken modtagelse.

"Der er mange gode hensigter, men jeg har svært ved at se, hvad det er for nogen tiltag, som skal bære dem igennem," siger næstformand Nanna Højlund.

Den planlagte kampagne for mere fædrebarsel er et fint initiativ, men det kan ikke stå alene, mener LO.

"Jeg vil da hilse velkommen, at man bruger gode eksempler til at skabe flere gode eksempler. Men det er samtidig en lidt elitær tilgang, som glemmer ham, som går ude på byggepladsen eller på den lille industrivirksomhed, hvor sådan en kampagne nok får ret svært at slå igennem," siger Nanna Højlund.

Sammenlignet med for eksempel Sverige går det for langsomt med at få danske fædre til at tage mere barsel, understreger Nanna Højlund. Hvis man for alvor vil skubbe danske fædre hjem på barsel, er der ingen vej uden om lovgivning, mener hun.

"Det handler ikke om tvungen fædrebarsel, men om at give mænd og kvinder mere lige rettigheder til at være forældre. Og her er lovgivning et vigtigt håndtag, hvis man vil sikre, at mænd ikke skal spørge både deres kone og deres arbejdsgiver om lov til at holde barsel. Det er meget svært for mig at forstå, at man ikke som liberal minister synes, at det er rimeligt," siger hun.

Generelt mener LO, at der er sket store tilbageskridt for ligestillingen under Venstre-regeringen, som har lukket den nyetablerede barselsfond for selvstændige og rullet skærpede krav til kønsopdelt lønstatistik for virksomheder tilbage.

Forrige artikel Stædighed spændte ben for Kjer Stædighed spændte ben for Kjer Næste artikel Det sker i dansk politik: Ny miljø- og fødevareminister Det sker i dansk politik: Ny miljø- og fødevareminister