Venstre: Smid stiletterne, Thorning

DOKUMENTATION: Læs her talen, Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby holdt ved Folketingets åbningsdebat 4. oktober 2012.

Det talte ord gælder

Hvor skal vi hen du? Sådan lød det fra skærmtrolden Hugo fredag efter fredag i 90'er-programmet Elevatoren. Hvis Hugo stadig sad bag danskernes tv-skærme, ville han stille det samme spørgsmål til regeringen - for hvor vil I egentlig hen?

Statsministeren har for nylig hejst flaget og fejret regeringens ét års fødselsdag. Men hvad er der at fejre? Allerede nu har regeringen svært ved at svare på, hvordan de vil løse Danmarks helt store udfordringer:

Hvordan skaber vi flere arbejdspladser? Og hvordan får vi vendt negativ vækst til positiv vækst?

Sidste fredag viste tal fra Danmarks Statistik, at væksten faldt med 0,4 % i 2. kvartal, og siden regeringen trådte til, er beskæftigelsen faldet med 10.000 personer. Det er trist læsning og ikke noget, som skal fejres.

Venstre var ikke inviteret sidst, der blev forhandlet finanslov.

Dengang var adgangsbilletten en accept af skatte- og afgiftsstigninger på 5 milliarder kroner. Men når regeringen i skæret af det ene lys i fødselsdagslagkagen nu indkalder til forhandlinger igen, så tager vi gerne mod en invitation. Og vi har en forsinket fødselsdagsgave med: Et eksemplar af Venstres udspil til finansloven. Der kan I finde de svar, I går og famler efter i blinde.
 
For hvad end anledningen er energi, førtidspension, fleksjob, skat, kontanthjælp, SU eller andet, så tager Venstre tager gerne imod en invitation. Vi tager gerne ansvar for reformer og nødvendige beslutninger for Danmarks skyld.

Hvis I på den anden siden vælger at lede efter lyset hos Enhedslisten, så må man bare sige, at det er sortnet for dansk økonomi, siden I satte Enhedslisten i sidevognen. Status efter det første år er en anti-vækst-politik.

Jeres femdobling NOX-afgiften, indførsel af en ny sukkerafgift og afgiftsforhøjelser på is, sodavand, øl og en lang række andre varer, har lukket danske virksomheder og skabt et boom i grænsehandlen.

Faktisk har grænsehandlen aldrig været så omfattende, lyder det bekymret fra De Samvirkende Købmænd. Jeg er også bekymret.

Ikke bare som bosiddende i Sønderjylland, hvor hver tiende detailbutik har drejet nøglen om, men bekymret for vores mulighed for at kunne investere målrettet i uddannelse og sundhed, når statskassen mister store summer, når danskerne i følge undersøgelser bruger op mod 15 milliarder kroner på grænsehandel hvert år.

Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde over, hvor absurd det er, at dåseøl og sodavand er en smuglervare i Danmark. I dag har 6 ud af 10 grænsehandlet sodavand og øl i Tyskland inden for det seneste år. Hvis det i sig selv ikke bekymrer regeringen, så burde den se på hvor meget CO2, der bruges på at køre dåserne til Tyskland og derefter fragte dem tilbage til de danske hjem.

I Venstre har vi klare svar på, hvordan vi sikrer vækst i Danmark.

Vi er ligesom mange andre lande blevet udfordret af finanskrisen.

Derfor skal vi gøre det nemmere at drive virksomhed. Skatter og afgifter skal ned, så vi får skabt de arbejdspladser, mange arbejdsløse danskere går og venter på. 

Forbrugertilliden er i bund. Det skal der ændres på.

Danske forbrugere skal ikke kvæles i afgifter, så de fristes af slagtilbud på den anden side af grænsen eller simpelthen holder pengene i pungen. Og så skal reformtempoet op, og ikke på standby, som statsministeren ønsker det.

Venstre vil fortsætte BoligJob-ordningen, som Dansk Byggeri vurderer, har sikret arbejde til mere end 5000 inden for håndværks- og byggesektoren. Da regeringen afskaffede BoligJob-ordningen, lovede de i stedet at indføre en tilskudsordning til energirenovering. Den nye tilskudsordning er en del af regeringsgrundlaget, men også den har nu fået sparekniven.

Statsminister, jeg ved godt, at regeringen er træt af snakken om løftebrud, men her er endnu et klokkeklart eksempel.

Sidste år valgte 270.000 danskere at bruge fradraget til håndværkerarbejde, børnepasning eller vinduespudsning. Når regeringen skrotter ordningen, lukker den samtidig øjnene for det sorte arbejde, som desværre trives, når regeringen gør det dyrere at være dansker.

Det undrer mig, at regeringen taler så meget om kickstart, når den samtidig trækker i håndbremsen, og standser en populær ordning, som er med til at sikre tusindvis af job og praktikpladser.

Regeringen skal også have ros. Ros fordi den på en række områder er fulgt i hælene på VK-regeringen og har gennemført såvel den tilbagetrækningsreform og den fleksjob- og førtidspensionsreform, som vi havde planlagt.

Men på det sidste har der været en del slinger i valsen.

Statsministeren udnævnte 2012 til reformernes år, men regeringen mangler stadig at gennemføre reformer for 12 milliarder kroner.

Trepartsforhandlingerne er kuldsejlet. Inden sommerferien aflyste statsministeren EU-forbeholdsafstemningerne, og da statsministeren kom hjem fra ferie, satte hun reformåret på pause.

Et øget arbejdsudbud på 20.000 blev det til, før statsministeren parkerede de bebudede reformer af SU og kontanthjælp. Men egentligt er der jo intet nyt I, at det kniber med reform-modet hos S og SF. Det så vi også, da vi i VK regeringens sidste arbejdsår gennemførte reformer, som styrkede arbejdsudbuddet med over 100.000 personer. Også dengang så Statsministerens parti passivt til, og lod andre gøre arbejdet og tage ansvar for Danmark.

Venstre, vi har været med hele vejen, og vi stiller gerne op igen. Hvis Danmark skal ud af krisen, har vi brug for en regering, der tør og vil reformerne, fordi det er vejen til varig velfærd. Vi kommer ikke langt med en kronik-regering, som har travlt med at fylde avisernes spalter med tom luft.

Det er ikke nok, at Statsministeren holder taler om, at man skal stille krav til "dovne
Robert", når hun samtidig slækker på rådighedsreglerne. Giver kontakthjælpsmodtagerne mere ferie. Og sætter ydelserne op, så det for mange ikke længere kan betale sig at gå fra passiv forsørgelse til at blive kollega på en arbejdsplads.

Efter regeringen har afskaffet kontanthjælpsloftet skal der mere end 30.000 kroner i lønposen hver måned, hvis et kontanthjælps-ægtepar skal have økonomisk gevinst ved at tage et arbejde.

Vi har fremlagt konkrete forslag til en kontanthjælpsreform. Det skal kunne betale sig at tage et arbejde, og vi skal stille krav til dem, som ikke vil, men kan.

Mens statsministeren var på ferie, stod en række danske arbejdspladser denne sommer i det dilemma, at de trods tusindvis af ledige havde svært ved at skaffe tjenere, køkkenpersonale, rengøringshjælp og jordbærplukkere. Også vikarbureauerne har ledige stillinger. Og selv om jeg som gammel jordbærplukker ved, at man får jord på knæene og skal frygteligt tidligt op, så er det ikke godt nok at arbejdspladser i Danmark må acceptere, at det kun er udlændinge, som søger visse typer af ledige job.

Når krisen kradser og fællesskabets pung betaler, så må vi forvente, at vi danskere er parate til at flytte efter ledige job.

Vi skal skærpe sanktionerne over for dem, der ikke tager imod et jobtilbud, og vi vil have øget fokus på de unge, så de får en uddannelse eller et job. Starter man voksenlivet på passiv forsørgelse risikerer man for altid at være sat uden for det store arbejdende fællesskab. Derfor skal det altid kunne betale sig at arbejde og yde til samfundet frem for at nyde fra fælleskassen.

I sommer flyttede Fritz Hansen produktionen af danske designikoner som myren til Polen. Chokoladeskildpadderne, og P-tærterne er også på vej til at udvandre. I sidste uge meddelte en række erhvervsledere med Danfoss i spidsen, at de bliver tvunget til at følge efter, hvis de danske konkurrencevilkår ikke bliver forbedret. Hvis vi ikke reagerer på et nødopkald som dette, så vil al kraft sive ud af Danmark som vækst - og produktionsnation.

Jeg håber inderligt, at regeringen også lytter.

Vi vil annullere regeringens besparelser på forskningsområdet og tilføje en halv milliard kroner til innovation og målrettet forskning. Vi vil vækst i hele landet, og vi har klare initiativer til at få hele Danmark med. Vi vil liberalisere planloven og genindføre nedrivningspuljen, og så har vi afsat 2 milliarder kroner til at forbedre og udvikle vores kernevelfærd - primært inden for sundhedsområdet, folkeskolen og uddannelse og forskning. 

Vi håber, at regeringen vil tage imod vores fremstrakte hånd. Vi tager gerne ansvar for årets finanslov. For Danmark har brug for reformer, og vi har brug for politikere, der tør træffe markante beslutninger, så vi kan få flere i arbejde, få genskabt væksten i samfundet og gøre Danmark rigere. Så statsminister, smid stiletterne og find de flade arbejdssko frem, for det kræver hårdt slid og mere end skåltaler at komme ud af krisen og skabe job i Danmark. Venstre er klar - regeringen siger bare til.

Forrige artikel Borgmester pure frifundet af KL-undersøgelse Borgmester pure frifundet af KL-undersøgelse Næste artikel Djøf forkaster Vallensbæk-rapport