Ellemann: Støj-fejl skulle være opdaget før

ØSTERILD: Karen Ellemann (V) beklager, at ministeriet ikke opdagede en støj-fejl noget før, men hun afviser at lave en uvildig undersøgelse af forløbet. Nu skal en ny lov redde testcenteret. S og SF støtter.

Miljøminister Karen Ellemann (V) lagde sig fladt ned, da hun onsdag var kaldt i samråd om de alvorlige støjfejl, som Miljøministeriet har begået i VVM-undersøgelsen af testcenteret i Østerild.

Her har ministeriet overset, at Frøstruplejren og byen Hjardemål er støjfølsomme områder, som vil blive plaget af for meget støj, når Østerild-møllerne bliver sat op.

"Det er en møghamrende uheldig fejl," indrømmede ministeren på samrådet.

Fejlen blev først opdaget, da akustik-eksperter på Aalborg Universitet i slutningen af oktober udgav en rapport om støjen fra testcenteret. Her gør de opmærksom på, at Frøstruplejren og Hjardemål i lokalplanerne er udlagt som boligområder og derfor er støjfølsomme områder, men at områderne i VVM-undersøgelsen fejlagtigt er registreret som spredt bebyggelse, hvor der gælder højere støjgrænser.

Overså fejl tre gange 
Men nu viser det sig, at ministeriet måske for mange måneder siden kunne have opdaget fejlen. I december 2009 skriver Nordjyske således, at beboerne i Frøstruplejren er bekymrede for støjen. I artiklen optræder en embedsmand fra Miljøcenter Århus, som ikke er sikker på, hvad støjen vil betyde for lejren, men det fremgår tydeligt, at han forholder sig til den lave støjgrænse på 39 dB, der gælder for støjfølsomme områder. Embedsmanden oplyser desuden, at daværende miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har ønsket, at møllerne placeres, så campingpladsen ved Hjardemål kommer uden for 39-dB-zonen.

En måned senere kunne ministeriet igen have opdaget fejlen. Det sker, da en borger fra Frøstruplejren, Volker Bunzendahl, skriver direkte til Troels Lund Poulsen med sin bekymring om, hvad støjen betyder. Ministeren svarer, at der ikke forventes problemer i forhold til reglerne om støj.

Tredje gang, ministeriet kunne have opdaget fejlen, var, da Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, i begyndelsen af oktober skriftligt spørger ministeren, om ikke Frøstruplejren må betragtes som et boligområde, hvor den lave støjgrænse bør gælde. Også her afviser ministeriet bekymringen med henvisning til Thisted Kommunes vurderinger.

Redegørelse fra departement 
På onsdagens samråd kaldte Per Clausen det for "grænseløst udueligt", at fejlen ikke blev opdaget før. Den udlægning var Karen Ellemann ikke uenig i.

"Jeg synes, at du har ret i forhold til den tvivl, som blev rejst helt tilbage i 2009 af en beboer i Frøstruplejren, som skrev til den daværende miljøminister og påpegede diskussionen af, om det var bymæssig bebyggelse i Frøstrup-lejeren. Man burde da have opdaget fejlen der. Det er jeg enig i," sagde hun.

Her hørte enigheden imidlertid op. Per Clausen mener, at ministeriet bevidst har lukket øjnene for problemerne og satset på, at ingen ville opdage fejlen. Han kræver derfor en uvildig undersøgelse af, hvordan fejlen kunne opstå.

Det afviser Karen Ellemann. Hun mener ikke, at sagen kræver en uvildig undersøgelse, men vil i stedet lade ministeriet undersøge sig selv.
"Jeg har selvfølgelig også et stort ønske om at få belyst, hvordan denne fejl er opstået. Derfor har jeg bedt min departementschef om en redegørelse, som beskriver forløbet, og som kaster lys over, hvordan denne fejl kan ske," sagde Ellemann, der understregede, at hun informerede Folketinget, da hun blev bekendt med fejlen, og at hun samtidig fremlagde et løsningsforslag - nemlig en ny lov, som giver mulighed for at nedtage fem ældre møller, så den samlede støj i områderne kommer under grænsen.

S og SF bakker op 
S og SF, som er en del af testcenter-aftalen, understreger, at fejlen ikke ændrer på deres støtte til selve testcenteret, men begge partier understreger, at de er utilfredse med den fejlagtige VVM-undersøgelse og nu afventer redegørelsen fra departementschefen.

"Det er en banal fejl, men vi må afvente redegørelsen og se, om man var advaret. Jeg forventer også at man ser på, om problemet blev påpeget i høringssvarene. Når vi har redegørelsen, må vi tage stilling til om Troels Lund Poulsen har lavet noget, som ikke tåler dagens lys," siger SF's Steen Gade.

Dansk Folkeparti har endnu ikke taget stilling til, om partiet kan støtte det nye lovforslag.

I Landsforeningen for Bedre Miljø, som kæmper mod vindmøllerne, mener Henrik Svanholm, at ministeriet for længst burde have opdaget fejlen, men han understreger, at den nye lov efter foreningens opfattelse ikke kan rette fejlen og gøre testcenterloven lovlig.

Forrige artikel Besparelse på produktionsskoler er blændværk Besparelse på produktionsskoler er blændværk Næste artikel Søvndal: Ingen privathospitaler om ti år Søvndal: Ingen privathospitaler om ti år