Ellemann beskylder Auken for fri fantasi

ORDKRIG: Tidligere toppolitikere er røget i verbalt slagsmål på Altinget.dk i en sag om dansk indsats mod Iraks Saddam Hussein i 1991.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) beskylder tidligere S-formand og minister Svend Auken for fri fantasi, efter at Auken i aftes påstod, at Ellemann gik enegang, da korvetten Olfert Fischer i 1991 blev sat ind for at overvåge Iraks diktator Saddam Hussein.

Uffe Ellemann-Jensen beskylder dermed igen Svend Auken for et lemfældigt forhold til sandheden, efter at Svend Auken i aftes ved et offentligt møde sagde, at Ellemann i 1991 under et ophold i FN egenhændigt "erklærer Irak krig, uden at jeg ved noget som helst om det her."

Svend Auken, der i 1991 som Socialdemokratiets formand var leder af oppositionen, er refereret på netavisen Altinget.dk for sine udtalelser i Hofteatret på Christiansborg i aftes.

Legendarisk fantasi
Daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen reagerer skarpt på Svend Aukens udlægning:

"Aukens fantasi er legendarisk. Historien om, at jeg i 1991 erklærede Saddam krig fra FN, er sjov, men grebet ud af luften. Beslutningen om at sende korvetten "Olfert Fischer" blev truffet efter et møde mellem regeringen og oppositionen, hvor både Auken og jeg deltog," skriver han i et debatindlæg til Altinget.dk.

Auken trøstede Schlüter
Svend Auken fortalte i aftes, at han tilbage i 1991 - ganske overrasket - hørte i morgenradioavisen, at Danmark for første gang siden svenskekrigene erklærede et andet land krig i skikkelse af Iraks diktator Saddam Hussein:

"Jeg ringer med det samme til Poul Schlüter (daværende konservativ statsminister, red.) og siger, at nu går det for galt. Her er man formand for oppositionen, vi har lagt vægt på, at vi skal prøve at være enige om det store. At gå i krig mod et andet land - det er helt usædvanligt. Det må klart siges at være en stor beslutning.

Det er for galt, at din udenrigsminister derovre fra FN erklærer Irak krig, uden at jeg ved noget som helst om det her.

Og Schlüter, han var fuldstændig enig med mig. Han forstod præcis, hvordan jeg havde det, men kunne jeg så ikke forstå, hvordan han måtte have haft det, da han havde hørt morgenradio, sagde han. Så havde Uffe erklæret Saddam Hussein krig, uden at Schlüter havde hørt noget om det. Tænk, så sad jeg en halv time og trøstede Schlüter."

I dag afviser Uffe Ellemann-Jensen pure hele fremstillingen af, at Venstres formand og Danmarks udenrigsminister handlede uden mandat fra sin konservative regeringschef:

"Jeg var nemlig ikke i FN, som Auken erindrer. Desuden var der ikke tale om en "krigserklæring", men om at sende et skib til overvågning for at støtte en FN-resolution.

Det fremgår af referatet fra seancen i Hofteatret, at Auken sad og bladrede i nogle noter. Mon ikke det var blankt papir?"

Luk kæften på ham Uffe
Sammenstødet mellem de to politikere bringer mindelse frem om en episode for tyve år siden. Under valgkampen i 1988 refererede Svend Auken i tv (se link) den daværende norske udenrigsminister, Thorvald Stoltenberg, for i en telefonsamtale med Auken at ønske, at man kan "lukke kæften på ham Uffe".

En samtale, det senere viste sig ikke var blevet ført mellem Auken og Stoltenberg.

,

Forrige artikel Svend Auken på slap line: Hér er mit liv Svend Auken på slap line: Hér er mit liv Næste artikel Spindoktor til sundhedsministeren Spindoktor til sundhedsministeren